Meglehet, sokkal jobb saját készítésű étellel a munkahelyünkre érkezni mintsem egy újabb rendelést leadni valamelyik közeli gyorsétteremben, vagy étteremben. Bár a rendelés kevésbé időigényes, azt se felejtsük el, hogy az általunk készített ebéd saját szájízünk szerint készül, de még abban is biztosak lehetünk, hogy mit tartalmaz, arról nem is beszélve, hogy mennyi pénzt spórolhatunk rajta.

Az interneten ma már számtalan recept közül válogathatunk, most azonban kifejezetten olyanokat próbáltunk beletenni az összeállításba, amelyek nem csak egészségesek, de gyorsan elkészíthetőek és könnyedén tudod őket vinni akár suliba, munkahelyre is. Sokat számíthat, ha az ebédünk nem csak tápláló, de a megfelelő energiát és koncentráció képességet is biztosítani tudja számunkra.

Hirdetés

Emellett az adagokra sem árt odafigyelni, hiszen ha túl esszük magunkat valamiből – lehet az egészséges, vagy egészségtelen étel – akkor nagy a valószínűsége annak, hogy utána már nem a munkán, hanem egy kényelmes kanapén fog járni az eszünk, ahol leheveredhetünk pihenni. Igaz ez arra is, ha túl keveset eszünk, hiszen akkor az energiánkból, valamint a koncentráció képességünkből is veszíthetünk. Érdemes tehát valahol az arany középutat megtalálni, de ezt általában úgyis jelzi a szervezetünk.

Ennek reményében megpróbáltunk összeállítani néhány olyan receptet, amiket mi már előszeretettel készítünk, vagy fogyasztunk el. Megjegyzem, mi általában érzésre készítjük el az ételeket, így azoknál a recepteknél ahol nincs konkrét adag megnevezve a hozzávalók esetében ott ízlés szerint adhatjátok hozzá az ételekhez az alkotóelemeket.

A szendvicsszerű ételek helyett bátorkodtunk inkább olyan főételeket összeállítani recept ötletként, amelyek megfelelő tárolóban ugyanúgy hordozhatóak, ugyanakkor egészséges alapanyagokból készülnek.

A legtöbb munkahelyen, ma már külön étkezőhelyiség, valamint olyan konyhai felszerelések is a kollégák rendelkezésére állnak, amik lehetővé teszik az ételek tárolását, elkészítését, vagy újramelegítését. Ételtartó edényben könnyedén hordozhatjuk, valamint tárolhatjuk az ebédünket. Tanácsként általában megszokták említeni, hogy a túlságosan erős, vagy kellemetlen szagú ételeket hanyagoljuk a munkahelyen, hisz nem biztos, hogy mindenki díjazni fogja az étkezőben, vagy az irodában, esetleg a műhelyben terjengő „illatokat”.

Az általunk felsorolt receptek nem tartalmaznak húst, ugyanis a környezetünkben többen is vegetáriánus étrendet tartanak. Ettől sokan megijednek első hallásra, de higgyétek el, hogy egy jó kis gomba- vagy répafasírttal ugyanúgy helyettesíthetőek ezek az ételek. Ráadásul azt se felejtsük el, hogy nem csak a húsfélékben található fehérje, hiszen számtalan másik zöldség-, gyümölcs- és tejtermékféle is rendelkezik fehérjetartalommal.

 

  1. Sütőtökkrémleves pirított tökmaggal

Hozzávalók:
  • 80 dkg tök
  • 1 fej hagyma
  • ízlés szerint reszelt vagy őrölt gyömbér
  • 1 kanál só
  • 1 csipet bors
  • 2 dl főzőtejszín
  • 10 dkg tökmag
Ízlés szerint mehet még hozzá:
  • répa
  • méz
  • zöldségalaplé
  • szerecsendió
Elkészítés:

A megpucolt és apróra vágott hagymát pároljuk meg az olajon, majd a megtisztított és kockára szeletelt tököt adjuk hozzá. Van, aki a tököt előbb meg szokta sütni a sütőben, illetve tesz hozzá répát is, de ez ízlés kérdése. Tehetünk hozzá egy kevés mézet is, majd mehet hozzá a reszelt vagy őrölt gyömbér. Egy kicsit hagyjuk az ízeket összeérni a fedő alatt. Ha van otthon, akkor tehetünk hozzá egy kevés zöldségalaplét. Ezt követően sózzuk, majd borsozzuk. Fedő alatt 10-15 percig hagyjuk főni az ételt. Ezután öntsünk bele főzőtejszínt, de ha szeretnénk, még reszelhetünk bele szerecsendiót is. A legideálisabb, ha a lé pont ellepi a tököt. Hagyjuk összefőni az ízeket, majd botmixerrel pépesítsük azt.

A végén piríthatunk hozzá tökmagot is, amit a tálalásnál a levesre szórhatunk.

Tudtad, hogy a tök…?
  • Megfázásos megbetegedésre is hatékony.
  • A gyulladással járó elváltozásokra – de kifejezetten a nyálkahártyák gyulladásaira – is képes gyógyító hatást gyakorolni, valamint petefészek és húgyhólyag gyulladásra is alkalmazhatjuk.
  • Tüdőgyulladásra, valamint más tüdőkárosodásra is használhat.
  • Allergiára (pl.: köhögés, tüsszögés) és bőrpanaszra (pl.: pattanás) is képes jótékony hatást gyakorolni, sőt még az asztma rohamokat is csillapíthatja.
  • Képes serkenteni a máj működését.
  • Jót tehet a szívnek és a koszorúérnek.
  • Prosztata problémákra is hasznossá válhat.
  • Mindemellett a főzőtök gyógyító hatása kiterjed a cukorbetegségre (főleg nyersen fogyasztva), biztosíthatja szervezetünk számára, hogy az megfelelő szerves sóhoz jusson, jótékony hatással lehet a hiperaktív gyerekekre, de még hőség ellen, krónikus fáradtságra, az emésztési nedvre, valamint csonttörésre és csontritkulásra (leginkább a zöld tök által) is jó célt szolgálhat.
  1. Gombafasírt választott körettel

Hozzávalók:
  • Fél kiló gomba
  • 3 db kifli/zsemle
  • tej
  • 2 csipet bors
  • 1 fél kiskanálnyi só
  • egy maréknyi petrezselyem
  • zsemlemorzsa
  • olaj
Elkészítés:

Körülbelül fél kiló gombát megpucolunk, felaprítunk, majd hagymával, borssal megpároljuk. Ezután három darab kiflit, vagy zsömlét külön edénybe, tejbe beáztatunk. Ha az elázott kinyomkodjuk belőle a tejet, majd miután kihűlt hozzá keverjük a gombához. Rakunk hozzá egy darab tojást, sót, esetleg összevágott petrezselymet.  A masszából gombócokat formázunk, zsemlemorzsába forgatjuk, majd olajban kisütjük.

Tudtad, hogy a gomba…?

  • Az ehető gombák nagyon jó fehérjeforrások (sokan húspótlóként is fogyasztják gazdag fehérjetartama miatt).
  • Értékes ásványi sókat, kalciumot és vitaminokat tartalmaz.
  • Alacsony kalória-, zsír- és glükóztartalmú, ezáltal testsúlycsökkentés során is segíthet. Magas telítőértéke azonban hozzájárulhat ahhoz, hogy jóllakottnak érezhessük magunkat.
  • Olyan betegségek megelőzésében segíthet, mint a magas vérnyomás és koleszterinszint, emellett immunerősítő hatása is van, de sokak szerint a rák ellen is védnek olyan gombák, mint pl.: a shiitake, a laskagomba, a hasadtlemezű gomba, vagy a lepketapló gomba, illetve más-más taplógombák, valamint a csiperkegomba, aminek leginkább a mellrák esetében tulajdonítanak nagy szerepet azáltal, hogy képes megakadályozni a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését.
  • Influenzavírusok ellen a vargánya gomba ajánlott. Mindemellett az  óriás pöfeteg is tartalmaz vírus és tumorgátló anyagot.
  • Rengeteg gombafaj létezik, amik közül néhánynak étkezési szempontból nincs különösebben jelentősége, ugyanakkor egyes gombák mérgezőek, így azokat semmilyen formában sem ajánlott elfogyasztani.
  1. Hagymafasírt rizzsel

Hozzávalók:
  • 4-5 db nagy fej hagyma
  • 1 fél kiskanál bors
  • liszt
  • két tojás
  • 2 nagykanál tejföl
  • rizs
  • olaj
Elkészítés:

4-5 db nagy fej hagymát apróra vágunk. Megsózzuk, megborsozzuk, ha levet ereszt kinyomkodjuk. Lisztet és két tojást keverünk hozzá úgy, hogy egy sűrű masszát alkosson. Egy-két nagy kanál tejfölt is rakhatunk hozzá. Egy nagy kanállal belerakosgatjuk az adagokat a forró olajba, kicsit kilapítgatjuk úgy, hogy lapos, kerek forma legyen belőlük, majd ropogósra sütjük azokat.

Ezután a rizst fel tesszük főni köretként.

Tudtad, hogy a hagyma…?
  • Sok alapanyag, így a hagyma is főzés közben veszít a gyógyhatású anyagaiból.
  • Megelőzheti a cukorbetegség kialakulását, ugyanakkor kezelését jól kiegészítheti.
  • A nyers hagyma: a gyomorban és bélben található kórokozókat megöli, elősegítheti a természetes bélflórát, valamint javíthatja az általános emésztést az epefunkció aktiválásával.
  • Jó hatással lehet a vesére, valamint a húgyhólyagra, ugyanis gátolja azokat a kórokozókat, amelyek gyulladást válhatnak ki ezekben a szervekben.
  • A zöldhagyma vértisztító hatással is rendelkezik, valamint hagymakúra által eltüntetheti az ödémákat – azaz a feleslegesen felgyülemlett vízmennyiséget – a szervezetből.
  • Vizelethajtóként is hasznossá válhat.
  • Prosztatagyulladás esetén is segítséget nyújthat.
  • Erősíti a szívet, ugyanakkor képes eltávolítani a szív, has és lábtájról a felgyülemlett folyadékmennyiséget (vízkór).
  • A vöröshagyma leve hasznos lehet hörghurutot, erős köhögés, valamint rekedtség esetén.
  • Tüdőgyulladás is kezelhető hagymával.
  • Megfázás, influenza, torok- és garatgyulladás, valamint orrmelléküreg-gyulladás esetén is jótékony hatású.
  • Egyes orvosok és kutatók a rák elleni küzdelemben is nagy szerepet tulajdonítanak a fokhagymának, valamint a vöröshagymának.
  • Az érzékeny gyomrúaknak, illetve azoknak, akik túl sok, vagy túl kevés gyomorsavat termelnek érdemes előbb az orvos véleményét is kikérni a hagyma fogyasztását illetően. Ugyanis ezen a területen érdekes ellentmondásokba lehet ütközni. A témával kapcsolatban bővebb információknak ezen a linken is utána tudsz olvasni.
  1. Sajtos rizsgombóc paradicsomszósszal

Hozzávalók:
  • 30 dkg rizs
  • petrezselyem
  • lestyán
  • (esetleg curry)
  • ízlés szerint választott sajt
  • zsemlemorzsa
  • olaj
  • 100%-os paradicsomszósz
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 kiskanálnyi borscukor vagy méz
  • 2 csipetnyi bazsalikomot a végén hozzáadni, hogy ne legyen keserű
  • 2 gerezd fokhagyma
Elkészítés:

Megjegyzés: Tudjuk, hogy a sajt, illetve a különböző tejtermékek is néhány esetben kényes témának számítanak (meglehet, hogy laktózérzékenység miatt, vagy a zsír, esetleg a só /nátrium klorid/ tartalma miatt). Ha valaki laktózérzékeny, vagy bármilyen más okból kifolyólag nem tud, vagy nem akar sajtot, illetve tejterméket enni, akkor a rizsgombócot anélkül is elkészítheti, valamint a többi általunk felsorolt recept esetében is ez csupán egy választható adalék. Máskülönben a sajt hasznos lehet gazdag fehérje- és kálciumforrása miatt, valamint alacsonyabb zsírtartalmú termékeket is tudunk választani. A só többek között a baktérium szaporodását szabályozza, valamint a sajt íze és állaga miatt is fontos szerepet tölt be. A sajtban lévő kalcium és a kálium azonban segíthet ellensúlyozni a nátrium potenciálisan negatív egészségügyii hatásait. (További információkat ezen a linken is találsz.)

Miután megmostuk a rizst feltesszük azt főni. Főzés közben sóval, petrezselyemmel, lestyánnal, esetleg tetszés szerint curry-vel ízesítjük. Ha a rizs kihűlt, gombócokat formálunk belőle, majd a közepében elhelyezzük a kockasajtot. A sajttal megformázott gombócokat zsemlemorzsában megforgatjuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.

A paradicsomszósz elkészítéséhez feltesszük a 100%-os paradicsomsűrítményt főni. Hagymát, petrezselymet és lestyánt (esetleg mindkettőt) teszünk hozzá. A végén, ha felforrt egy kis cukrot, vagy mézet, és bazsalikomot, valamint két gerezd fokhagymát, sót és borsot rakunk hozzá. Eközben vízzel hígíthatjuk, attól függően, hogy milyen sűrű állagot szeretnék adni neki.

Ha készen van, a sajtos rizsgombócot már tálalhatjuk is a paradicsomszósszal.

Tudtad, hogy a rizs…?
  • A rizsnek különösen hasznos a fogyasztása magas vérnyomás, túlsúly, szívelégtelenség, ödémás láb, vagy vizenyőképződés esetén.
  •  Gluténmentes, ezáltal lisztérzékenyek is fogyaszthatják.
  • A benne található vitaminok hozzá segítenek a bőr karbantartásához. (Pl.: a barnarizs korpája kifejezetten gazdag B1- és B2-vitaminban.)
  • A legtöbb fehérjét és vitamint a hántolatlan rizs (barna rizs) korpája tartalmazza, nem pedig a fehér rizs.
Tudtad, hogy a paradicsom…?
  • Védi a májat, de a májbetegségekre is képes jótékonyan hatni.
  • Jótékony hatással van a mellékvese működésére.
  • Gátolhatja a rákos sejtek kialakulását.
  • Méregtelenítő kúra során is szokták alkalmazni.
  • Gyógyíthatja a gyulladásos megbetegedéseket, valamint a köszvényt, az ízületi gyulladást, és a reumát.
  • Oldja a vesekövet és az epekövet.
  • Serkenti az immunrendszer működését.
  • Külsőleg is használható pakolásként, pl.: sebre, hogy ezáltal tisztítsuk és fertőtlenítsük a sebet, de akár arcpakolásként is alkalmazhatjuk.

  1. Paradicsomos, babos tészta

Hozzávalók:
  • 30-40 dkg bab
  • fél dl paradicsomlé
  • egy fej hagyma
  • bors
  • tészta (pl. rizstészta)
  • sajt
  • olaj
Ízlés szerint mehet még hozzá:

tetszés szerint lestyánnal, petrezselyemmel, bazsalikommal, fokhagymával, szójaszósszal, cukorral vagy mézzel, esetleg erős paprikával, karikára vágott répával vagy zellerrel ízesíthetjük

Elkészítés:

Amennyiben szárazbabbal készítjük el az ételt, a babot egy nappal előtte be kell áztatni. Mirelit vagy konzerv babbal hamarabb megfő az étel.

Apróra vágunk egy fej hagymát, amit olajban megpirítunk, majd hozzátesszük a babot. Öntünk rá vizet, annyit hogy ellepje. Addig főzzük és pótoljuk hozzá a vizet, amíg puha nem lesz a bab. Rakunk hozzá sót, borsot, és ha megfőtt a bab, akkor fél dl paradicsomlét. Tetszés szerint fűszerezhetjük, például lestyánnal, petrezselyemmel, bazsalikommal, fokhagymával, szójaszósszal, cukorral vagy mézzel. Készíthetjük akár csípősen is, illetve erős paprikával, vagy karikára vágott répával, esetleg zellerrel.

Míg ez összefő, elkészíthetjük a tésztát (pl. rizstésztával).

A folyamat végén, akár reszelt sajttal is tálalhatjuk az ételt.

Tudtad, hogy a bab…?
  • Egyes kutatások szerint a  hüvelyes növények kifejezetten hasznosak szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére. Ez alól a bab sem kivétel.
  • Védhet a rák kialakulásával szemben.
  • Segít a vér koleszterinszintjének csökkentésében.
  • Segíthet a fogyásban azáltal, hogy a babfélék – rosttartalmuknak köszönhetően – teltségérzetet okoznak. Eközben gátolja a vércukorszint-ingadozást. Ezáltal megnőhet az idő, míg az ember újra éhes nem lesz, és még a cukorbetegek egészségéhez is hozzájárulhat.
  • Ha valaki köszvényes, sok más hüvelyes ételhez hasonlóan a bab fogyasztása sem ajánlott. Ilyen esetben is érdemes előbb az orvossal egyeztetni.

Felhasznált irodalmak: magyarmegmaradasert.huegeszseg.hu, nepgyogyaszat.com, tudatosvasarlo.huhazipatika.comnapidoktor.hurd.hu

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet