Finnország fővárosa a mai nappal új pályázatot hirdetett. Céljuk, hogy a világ minden tájáról beérkezett ötletekkel a városok fűtése a jelenleginél sokkal kevesebb környezetterheléssel járjon. A győztesnek igen komoly pénzdíj jár.

Finnország tervei szerint 2029-ig kivezeti a szén használatát az energiatermelésből és 2035-re teljesen karbonsemlegessé válik. Helsinki főpolgármestere szerint nem lehet ölbe tett kézzel várni ezeket a dátumokat, ambiciózus tervekre van szükség, hogy megoldják a 642 ezres város fűtését. Jan Vapaavuori szerint nem elég az, hogy az energiaellátás jelentős részét biomassza tüzelésével oldják meg.

“A világ innovátorait arra kérjük, hogy tesztpadként használják városunkat annak érdekében, hogy egy teljesen fenntartható, fosszilis energiától mentes fűtési megoldást hozzanak létre. Együtt kifejleszthetjük a jövő fűtési technológiáját, hogy felvegyük a harcot a globális felmelegedéssel szemben.” – írta közleményében a finn főpolgármester. A program jelentkezési időszaka február 27-től május 31-ig tart. A jó pályázó az, aki nem csak egy puszta ötlettel áll elő, de elképzelése technikailag és pénzügyileg is kivitelezhető.

A beérkezett pályaműveket szelektálják majd, a legjobbak szeptemberben három napos alkotótáborban vehetnek majd részt, ahol további szakemberek bevonásával fejleszthetik készre az ötleteiket. A győztest nemzetközi zsűri választja ki novemberben, a legjobb pályázó díja egymillió euró.

Jelentkezni a www.energychallenge.hel.fi oldalon lehet.

Címlapfotó: Helsinki Marketing / Yiping Feng and Ling Ouyang

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet