Talán egyre kevésbé lesz ez fontos, de Olaszországban és Spanyolországban is megtiltották a szabadtéri kerékpáros túrákat, edzéseket.

Hirdetés

Olaszországban már március 9 óta tiltott a bringázás, a hatóságok komoly pénzbüntetéssel sújtják azokat, akik nyomós indok nélkül ültek kerékpárra. Spanyolországban március 14-én rendelték el a veszélyhelyzetet, ami nagyban korlátozza az emberek szabad mozgását. Innentől kezdve a bringás edzéseknek és túráknak is lőttek az országban, csak az alábbi indokokból szabad kétkerekűre pattanni:

 • élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás
 • egészségügyi intézmények elérése
 • munkábajárás
 • hazautazás
 • időseket, gyerekeket, mozgássérülteket segítő munka
 • pénzügyi feladatok intézése
 • vis major
 • bármilyen egyéb nyomós indok

A Brujulabike weboldal a fenti indokokon felül felsorol két elég logikus érvet is, ami miatt érdemes a következő hetekben pihenőre vonulni:

 • Ha kimész edzeni és baleset ér, teljesen feleslegesen terheled az egyébként is nehéz helyzetben lévő egészségügyi rendszert
 • A szabadtérben könnyebben elkaphatod/terjesztheted a vírust, mintha otthon maradnál

Magyarországon az új koronavírus okozta helyzetben egyelőre nem tilos kerékpározni, de a fenti intelmeket figyelembe véve mi sem igazán javasoljuk a komoly edzést. Ha mindenképpen muszáj közlekedni, arra viszont a lehető legjobb megoldás a bringa. Ezért is vezetik be mától a 100 ft-os Bubit, ami valószínűleg azt jelenti majd, hogy havi 100 forintért lehet majd használni a budapesti közbringarendszert.

Immunológus: amíg nem korlátozzák a mozgást, addig élni kell vele

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

3 hozzászólás

 1. A szabadtérben könnyebben elkaphatod/terjesztheted a vírust, mintha otthon maradnál…. logikus…..?????????????

  • Nekem sem tetszik, én is meg tudom oldani, hogy letekerjek 200 km-t úgy, hogy 100 méternél nem megyek közelebb élő emberhez.
   De vannak olyanok, akiknek ez nem megy. Már a hétvégén nyomatták a #maradjotthon témát, én elmentem egy magányos tekerésre és mit látok? A környékbeli kisvárosban a korzó tele, a kávézók dugig, az éttermek dugig, a napsütésben a fagyisnál meg a lángososnál tömött sorok, a bringások csoportosan tekernek, stb. Van akinek nem megy, azt meg nem lehet értelmesen megmondani, hogy akkor tekerhetsz, ha 10 méternél közelebb nem mész senkihez és nem fogsz meg semmit (bolt kilincsét, feljáró korlátját, kút nyomóját, pihenő asztalát, kólaautomata kiadóját, stb) 8 órával azután sem, hogy az előtted levő letüsszentette. Kicsit olyan, mint hogy a sebességkorlátokat is úgy kell meghatározni, hogy azzal a 20 éves F Astra meg a Q7-es Audi is biztonságosan tudjon közlekedni ugyanazon az úton. Lehet, hogy ha csak Q7-esek lennének az úton, akkor az autópályán pl nem 130 lenne a sebességhatár, stb. És ugye ezek a korlátozások nem feltétlenül csak azért vannak, hogy te ne kapd el és ne legyél fertőzött, hanem azért, hogy ne legyél továbbfertőző.
   Ilyen szemszögből nézve sajnos igen, könnyebben elkaphatod, mintha otthon egy folyamatos kézmosással, takarítással, tisztán tartott lakással hellyel-közzel vírusmentes környezetet hozol létre, ahonnan nem mész ki, csak ha nagyon muszáj.
   Szerintem sem jó, én sem szívesen maradnék bent, fizikai is mentális egészségnek is jót tenne a tavaszi napsütésben bringázás. Amíg kifejezetten nem tiltják meg, néha megyek is biztonságos, bejáratott útvonalon. Ha viszont megtiltják, akkor nem fogom keresni a kiskapukat, hanem drukkolok, hogy mihamarabb feloldják a tiltást.

   • Megjegyzem: én sem magam miatt aggódom, mármint hogy beteg leszek. Úgy gondolom, hogy amit meg kell értelmesen tenni, azt megteszem, kezet mosok, tömeget kerülöm, boltba ilyen helyre akkor megyek, ha nagyon muszáj, stb. Az tölt el maximum aggodalommal, hogy vannak olyanok, akik magasról tesznek az olyasmire és akármennyire megfontolt vagyok, hazahozok valamit a 70+-os cukorbeteg édesanyámnak. És az nem kell, hogy koronavírus legyen. Elég, ha egy erősebb influenza, egy hányás-hasmenéses vírus, egy erőteljesebb kötőhártya-gyulladás, felfázás, tök mindegy. Ne akkor szoruljon már bármilyen szempontból egészségügyi ellátásra, amikor műtéteket és vizsgálatokat halasztanak, stb

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet