Megerősítjük, hogy Christopher Froome doppingvétséggel kapcsolatos eljárását a mai nappal lezártuk.” – áll a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) közleményében. Froome fellélegezhet (sic!), ott lesz a Tour szombati rajtjánál.

Hirdetés

A továbbiakban arra számítottunk, hogy a UCI valami pontos magyarázattal is szolgál, de hiába. Ködös magyarázkodást olvashatunk a közleményben a rengeteg szakértői véleményről, tudományos kutatásokról a salbutamollal kapcsolatban és sűrű bocsánatkéréseket, hogy ennyire sokáig elhúzódott az ügy. Az pedig nyilvánvalóan csak véletlen egybeesés, hogy pont tegnap gyakorolt komoly nyomást a sportolóra a Tour de France főszervezője.

Veszélyben Chris Froome Tour de France rajtja

Félreértés ne essék, nem vagyunk mi Froome mellett és ellene sem, örülünk, hogy az ügy így vagy úgy lezáródott, de finoman szólva is furcsa, ahogy ez az egész ügy lezajlott, ahogyan gyanúsan hamar megoldódott egy komoly piaci szereplő nyomásgyakorlása után egy nappal, és amilyen felületes magyarázattal szolgált végül a UCI.

Froome és a Sky üdvözli a döntést

Chris Froome csapata rögtön ki is adott egy közleményt, ahol a versenyző hálás a UCI-nak a fair eljárásért. A közlemény szerint a csapat és Froome is végig biztosak voltak abban, hogy felmentik majd őket, hiszen nem vétettek a szabályok ellen.

„Gyerekkorom óta asztmával küzdök. Tisztában vagyok a szabályokkal és csak akkor használtam az inhalátort, amikor tüneteim miatt szükség volt rá és akkor is a szabályoknak megfelelő mennyiségben. (…) Most már végre a Tourra fókuszálhatunk.”

-mondta Froome a közleményben.

Dave Brailsford, a Sky első embere pár sorral később úgy tűnik, pótolja a UCI hiányosságát és beszél az eljárás részleteiről, a felmentés körülményeiről, de a korábban hangoztatott magyarázat bővített változatát kapjuk csak.

Itt van Froome csoda módszere, amivel tisztázhatja magát a vádak alól

Ezek szerint a salbutamol metabolizmusa és lebontódása egyénenként eltérő lehet, amit a vizsgálatok is bebizonyítottak. Az ügy során Froome a Vuelta alatt minden szakasz után leadott vizeletmintáját megvizsgálták, ami azt bizonyította, hogy nem történt szándékos túladagolás, Froome a megengedett határoknak megfelelően vitt be a szervezetébe salbutamolt. Ezek alapján úgy tűnik, a vizeletminta önmagában nem elegendő arra, hogy megbízhatóan kimutassák a bevitt salbutamol mértékét. Ha ez tényleg így van, akkor vajon a UCI és a WADA dolgozik-e már egy új vizsgálati eljáráson? A kérdés egyelőre költői.

Kilenc hónapos ügy zárult le

A salbutamol megengedett maximális értéke 1000ng/lm lehet, Froome-nál ennek az értéknek a kétszeresét mutatták ki a 2017-es Vuelta 18. szakasza után. A csapatot a bergeni világbajnokság időfutama előtt értesítették (szeptember 20.), ehhez képest a közvélemény csak most értesült a fejleményekről.

Ugrik Froome Vuelta-győzelme?

Froome (a mezőny döntő részéhez hasonlóan) köztudottan asztmával küzd, ami elmondása szerint rosszabbodott a verseny során, így a csapatorvos utasítása szerint növelték a salbutamol bevitelt.

Mivel a salbutamol önmagában nem számít tiltólistás szernek, Froome továbbra is versenyezhetett, csupán bizonyítania kellett, hogy nem történt szándékos túladagolás. A Team Sky versenyzője ilyen komoly teherrel a válla alatt megnyerte a Giro d’Italiát és most címvédésre készül a Tour de France-on is.

Erre koncentráljunk most már,  a Francia Körverseny július 7-én, szombaton kezdődik, amiről természetesen minden infót megtudhatsz majd nálunk, illetve a flowcycle.hu/tour-2018 oldalon.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet