Nyaranta az emberek szinte menekülnének a betondzsungel tikkasztó melegéből, hiszen a hőmérséklet 5-10 fokkal is melegebb lehet például egy épületekkel teletűzdelt belvárosban. Szerencsére vannak módszerek a környezeti hőmérséklet lehűtésére. 

Tudod, mi az a hősziget hatás? A következők generálják egy városban: az útburkolat, az épületek, és az egyéb épített felületek. Mivel elnyelik a napfény hőenergiáját, a városok melegebbé válnak a környezetüktől. Az éghajlatváltozás és a folyamatos urbanizáció növeli a hőszigetek számát. A helyzeten nem segítenek a légkondicionáló berendezések sem, amelyek kifelé terelik a benti hőt.

Hirdetés

Nézzük, milyen megoldások vannak arra, hogy a forró évszakokban lejjebb tornásszuk a hőmérő higanyszálának felfelé való ívelését.

Zöld területek

A fák hűsítő árnyéka
Árnyukkal csökkentik az adott terület általános hőmérsékletét, ami kihat az utcai hőmérsékletre is. A városok tüdeje és hűsítői lehetnek továbbá a parkok és a közösségi kertek is.

Zöld tetők, és területek
Közvetlen hűsítő hatásuk nyáron igazi ajándék, télen pedig hőszigetelő rétegként viselkednek. A tetőkertek különösen a sűrű népességű városokban ideálisak, ahol akár ehető növények is termeszthetőek. Nem csak hangulatosak, de javítják a levegőminőséget is. Itt említenénk meg a zöld falak, és a függőleges kertek ötletét is. A lehetőségek korlátlanok, még a villanypóznákra, és a betonoszlopokra is futtathatóak kúszónövények.

Vizes területek

Fehér felületek

Fehér tetők, és falak
A fehér tetők telepítése fényvisszaverő mivoltuk miatt csökkenti a szélsőséges hőmérsékletet. A sötét felületeket fehérre cserélve a tapasztalt maximális hőmérséklet minimum 2 °C-kal csökkenthető.

Követendő példa lehet, hogy Los Angelesben az aszfalt útburkolatok világosszürke festésével próbálkoznak. A helyi hősokkot enyhíthetik a fehér színű falak is.

Az a bizonyos fehér festék
Az amerikai Purdue Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olyan szuper fehér festéket, amely visszaveri a fotonok 95,5% -át. Alapja a kalcium-karbonát, mely kevesebb ultraibolya-sugarat nyel el, és így esténként 10, nappal 1,7 °C-kal maradhat hűvösebb a fal hőmérséklete. Az új fehér festék kopás- és vízálló, és könnyen felfesthető.

A város hűsítése, zöldítése nem csak a hőszigetek számát szorítja vissza, de a lakók fizikai és mentális egészségére is kiváló hatással van. Azt azonban meg kell jegyezni, hogy egy esetleges tömeges lokális lehűtés következménye előre nem látható hatással lehet a tágabb értelemben vett környezeti hőmérsékletre, és például a csapadék mennyiségére.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet