A frissen alakult hazai kontinentális csapat nem akármilyen sztárok között állt rajthoz a Mallorca Challenge első versenyén.

Hirdetés

Mallorca már klasszikus januári versenyhelyszín a profi országúti kerékpárosok számára, hiszen legtöbbjük pont ezen a szigeten edzőtáborozik ekkortájt. A UCI 1.1-es egynaposokon idén magyar csapat, a Pannon Cycling Team is meghívást kapott, amire ezidáig nem volt példa. Csak hogy szemléltessük, ezeken a versenyeken rajthoz áll a Trek-Segafredo, a Movistar és a Sky, a Bora-Hansgrohe és a Lotto-Soudal is.

Ha már ott voltak, nem is tétlenkedtek: Holló Botond belekerült a nap szökésébe. Holló egészen a második hegyi hajráig tartotta magát, de utána leszakadt az élen tekerő csoportról. A 177 kilométeres verseny végül mezőnyhajrában dőlt el, amit John Degenkolb (Trek-Segafredo) nyert.

Holló Botond így nyilatkozott a nagy szökésről:

“Rögtön az éles rajt után 4,6 kilométerrel volt egy negyedik kategóriás hegyihajrá, ami azonnal felébresztett mindenkit, aki esetleg még szendergett volna. Majd rögtön ezt követően kb. két kilométerrel egy sprint hajrá miatt izgulhattunk. Ezt persze tudtuk és vártuk, mert az előre megbeszélt taktika szerint nekem és Simon Petinek az volt a feladata, hogy amennyiben lehetőségünk lesz rá, próbáljuk meg a kerekünket a nap elmenésébe beletenni. Ennek következtében az elején nem maradhattunk ki az adok-kapokból. Peti az első pillanattól kezdve rengeteget dolgozott, de a hegyi hajrá előtt egy kicsit visszavett, mert tudta, hogy arra már sprintelni fognak és abba nem érdemes energiát pazarolni, ha hosszan akar szökni az ember. A sprinthajrával is ugyanígy voltunk és végül igazunk lett, mert utána egy picit megnyugodott a mezőny. Ez annak is volt köszönhető, hogy kialakult elöl egy hat fős szökés, ami mögött a Sky és a Movistar teljesen összezárt. Széltől-szélig elfoglalták az utat és mint egy pajzs állták útját a további fickándozásoknak. Ennek én nem igazán örültem, mert az elmenésben kellett volna lennem. Volt azonban egy pillanat amikor pont előttem egy Sky-os és egy Movistar-os srác picit eltávolodtak egymástól, én ebbe a résbe betoltam a bringám és már talpaltam is a szökevények után. Nagy szenvedések árán értem fel a szökésre, majd a következő tizenöt percben próbáltam az ottani ritmust felvenni és a munkából kivenni a részem. Nehéz percek voltak… Amikor a táblán három és fél perc előnyt mutattak fel nekünk kicsit visszavettünk és megnyugodtunk, majd innen sok-sok kilométeren keresztül szépen forogva összedolgoztunk.

Amikor Ádámék megérkeztek az autóval természetesen ettem, ittam és frissítettem, miközben biztattak. Kamerások és fotósok között tekertünk, ami szintén olyan pluszt adott, ami máshoz nem hasonlítható. A következő hegyi és sprinthajrá egy öt főből illetve egy három főből álló csoportra osztotta az elmenést. Öten voltak elöl, mi hárman elkezdtünk visszavenni és beolvadtunk a mezőnybe, hiszen már alig egy perc volt csak az előnyünk. Az egy igazán kivételes érzés volt, amikor egy olyan mezőny ér utol, aminek az elején Sky, Bora, Movistar és Trek Segafredo mezben tekernek azok a srácok akiket eddig csak a TV-ben láttál.

Több mint száz kilométeren keresztül ezek elől a csapatok elől menekülni felejthetetlen élményt jelent a számomra. Ezt az érzést még tetézte az a szeretet és megbecsülés, amit a csapat tagjaitól kaptam amikor újra közöttük voltam. A verseny számomra igazából akkor ért véget, amikor a nagy csapatok megkezdték a sprintre a felvezetést. Tettem még egy próbát, hogy azt a ritmust felvegyem, de egy dombon begörcsölt a combom és már csak a célba érésre koncentráltam néhány olyan sráccal magam körül, akik az elmenésben is benne voltak.

Nagy nap volt ez a mai, de nem csak nekem hanem nyugodtan mindannyiunknak. Az év legelső versenyének az első napján együtt örülni a segítőkkel és a csapattársaiddal a célban felemelő érzés. Ha igaz az a mondás, miszerint ha egy történet jól kezdődik akkor az jól is fog folytatódni, akkor egy remek évnek nézünk elébe.” – Mesélte Holló Botond a verseny után.

Filutás Viktor a csapattársaival együtt a mezőnyt próbálta kontrollálni míg Holló Botond szökésben, ő így értékelte a napot:

Holló Botond a nap hőse! Neki ezúton is külön gratulálok. Az elején többen is próbálkoztunk, engem leszámítva, mert én csak a sor végén haladtam. Láttam, hogy Peti és Boti jól teszik a kereket nekem viszont a hosszú kihagyás és a sérülésem után nem igazán esett jól, hogy több mint 580 watt teljesítményre lett volna szükségem, hogy velük tudjak tartani.

Miután Boti felért a szökésre, a csapatból hárman-négyen a mezőny elejére álltunk, hogy egy olyan tempót diktáljunk, ami segíthet a szökevényeknek eltávolodni. Tartott ez mindaddig amíg a Trek, a Lotto és a Movistar előre nem küldte az embereit kontrollálni a versenyt. Mi innentől csak asszisztáltunk a történésekhez. Tudtam, hogy nem én vagyok a csapatban a legerősebb ezért esélyem sem volt arra, hogy olyan agresszívan versenyezzek , mint ahogy azt én igazán szeretem. Azért nem voltam elégedetlen és türelmetlen, mert az járt a fejemben, hogy pár hónappal ezelőtt még a pályafutásom is veszélyben volt, most pedig Valverdére tehetem a kereket.”

Szabó Miki is pozitívan nyilatkozott a versenyről és már a második nap várható nehézségeire is utalt:

“Több cseh és szlovák versenyző is odagurult hozzám a mezőnyben és elég kedélyesen elcsevegtem velük. Juraj Sagan például azt mondta, hogy örüljünk annak, hogy szép az idő, süt a nap, nincs nagy tempó és ezt élvezzük is ki amíg lehet, mert a holnapi nap teljesen más lesz… Nagyon örülök, hogy mindenki célba ért, az pedig fantasztikus érzés, hogy a nap elmenésébe Holló Boti bele tudta tenni a kerekét.”

A Pannon Cycling Team eredményei:

  • Dina Dániel – 54. (+ 8 mp.)
  • Dina Márton – 64. (+ 8 mp.)
  • Simon Péter – 74. (+ 20 mp.)
  • Filutás Viktor – 83. (+ 39 mp.)
  • Szabó Miklós – 110. (+ 3:16 mp.)
  • Orosz Gergely – 118. (+ 5:17 mp.)
  • Holló Botond – 119. (+ 6:03 mp.)

A Trofeo Campos, Porreres, Felanitx, Ses Salines végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet