A 45 km hosszú úthálózat új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kapott

Hirdetés

 

Megújult a kirándulók között népszerű Pilis Bike erdei kerékpáros hálózat útvonalainak jelentős része. A Pilisi Parkerdő Zrt. az elmúlt években 350 km erdei kerékpáros túraútvonalat jelölt ki a Budai- és a Visegrádi-hegységben, illetve a Pilisben. A Pilis Bike hálózat évente sok tízezer bringást vonz, ezért is volt lényeges az útvonalak felújítása. A Pilisi Parkerdő az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ (AÖFK) támogatásával 45 km hosszú szakaszt újított fel hazai forrásból 2022 nyarán és őszén. A több mint egymilliárd forintos, négy hónapig tartó beruházás eredménye pedig egy sokkal biztonságosabb, kényelmesebben kerékpározható, bringásbarát úthálózat.

Az aktív kikapcsolódás, a természetközeli sport szinte bármelyik korosztály számára életre szóló élményt nyújt, ugyanis így különleges perspektívából fedezhetjük fel a táj szépségeit. Éppen ezért növekszik rohamosan az erdei kerékpározás népszerűsége: az erdők, a rétek és a mezők varázslatos látványa egyaránt megdobogtatja a kezdők és a profik, a mountainbike-osok és a kedélyesen kerekezők szívét. Az újonnan megjelenő igényekre válaszul a 22 állami erdőgazdaságból elsőként a Pilisi Parkerdő Zrt. alakította ki 2016-ban a Pilis Bike erdei kerékpáros túraútvonal-hálózatot a Pilisben, a Visegrádi- és a Budai-hegységben. Az erdészek a 350 km hosszú infrastruktúra részeként összesen 34 különböző nehézségű túrát javasolnak. A családok, a túrabiciklisek és a kerékpáros sportolók számára egyaránt jó lehetőségeket kínáló szakaszok eléréséhez pedig P+B pontokat, azaz „Parkolj + Bringázz!” parkolóhelyet alakítottak ki. A felújított útvonalak térképei és a hozzájuk tartozó túrák itt tekinthetők meg.

„A közjóléti szolgáltatások biztosítása az erdőgazdaságok alapfeladatai közé tartozik, és ebben a Pilisi Parkerdő élen jár. A társaság gyakorlata példaértékű, és ez azért is különösen fontos, mert az ország legnépszerűbb aktív turisztikai célpontjai vannak a területén”, emelte ki beszédében Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős államtitkár. A most átadott, 2021-ben indult beruházás eredményeként a Pilisi Parkerdő több mint egymilliárd forint hazai forrásból, az AÖFK konzorciumi partnerségével jelentős rekonstrukciót hajtott végre az úthálózaton. A 45 kilométernyi erdei kerékpárút nagy része új aszfalt-, illetve zúzottköves burkolatot kapott. A felújítás összesen több mint 80 ezer négyzetméternyi útfelületet érintett. A burkolat mellett számos helyen megoldódott a több helyen alámosott, és ezért megcsúszott útpálya vízelvezetése, az útalap és a földművek megerősítése. A bringás élményt tovább fokozza, hogy az útszakaszokon a társaság kerékpárosbarát sorompókat helyezett ki, melyeknél az áthaladáshoz még csak le sem kell szállni a járműről.

A fejlesztés különlegessége, hogy az szinte teljes egészében természetvédelmi, nemzeti parki, Natura 2000 vagy helyi védettséget élvező területet érintett. Éppen ezért volt fontos, hogy a munkálatok során fakivágásra ne kerüljön sor, illetve azok védett növények élőhelyét ne háborgassák. Az illetékes Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság (DINPI) természetvédelmi felügyeletével történt szoros együttműködésnek köszönhetően a fejlesztés során sikerült minden ilyen jellegű célkitűzést megvalósítani.

Az erdei kerékpárút-hálózat felújítása egy nagyobb beruházássorozat része volt, így az erdészet további három, összesen 17 km hosszú útszakasz felújítását tervezi. Ezek a Pap-rét–Sztaravodai parkoló–Szentendre, az Apát-kúti parkoló és a Pap-rét, illetve a Pap-rét–Hegytető parkoló (Pilisszentlászló) közötti szakaszok. Ennek kapcsán Révész Máriusz államtitkár kiemelte, hogy „az AÖFK a Parkerdő mellett áll, és folytatjuk azt a közös munkát, melynek következő fejlesztési eleme a belépési pontokra koncentrál majd. Így az erdei infrastruktúra mellett parkolók, pihenők megújítása és bővítése, kerékpárosbaráttá tétele is a terv részét képezik.” Végül pedig a Pilisi Parkerdő az elkövetkező két évben nagyszabású ökoturisztikai fejlesztéseket is szeretne megvalósítani Visegrád környékén. A Fellegpark elnevezésű projekt célja, hogy a Parkerdő kezelésében álló turisztikai kínálatot – így a Fellegvárat, a Bertényi Miklós Füvészkertet, a Nagyvillám Sípályát, a hamarosan megépülő Mogyoróhegyi Élményparkot, és természetesen az ezekhez kapcsolódó gyalogos és kerékpáros útvonalakat – egységes keretben kezelje.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet