Hirdetés

Az elmúlt évtizedek legrövidebb mezőnyszakasza ha nem is volt a legizgalmasabb, bőven tartogatott érdekességeket.

 

Hirdetés

Elsőként a Moto Gp stílusú rajt volt a különlegesség, de mivel egyszerre indult az egész mezőny, sokkal inkább volt szó egy a helyi nézőknek szóló látványosságról, mint a versenyt valóban befolyásoló újításról.

A rajt után persze sorozatosak voltak a támadások, de egész könnyen elszakadt az elmenés, a Sky pedig összeállt a mezőny élén. A szökésben természetesen ott volt Julien Alaphilippe (Quick-Step Floors), aki a pöttyös trikóját tovább erősítette a hegyi pontok gyűjtögetésével. Előre küldték Alejandro Valverdét is, aki Nairo Quintana 15 kilométerrel a cél előtt indított támadásának ágyazott meg.

Quintanával néhány száz méterig ment Daniel Martin (UAE Team Emirates) is, de az ír hamar leszakadt, viszont tovább bírt tempózni a kolumbiai és a megmaradt élcsoport között. A szökésben még elöl tekerőket, legutoljára Rafal Majkát (Bora Hansgrohe) begyűjtötte Quintana, aki végül magabiztos szakaszgyőzelmet aratott a brutálisan hosszú utolsó hegyen (Col de Portet) nyújtott teljesítményének köszönhetően. Daniel Martin is kitartott a senki földjén, 28 másodperccel ért a célba Quintana mögött, így egy helyet előrébb lépett az összetettben.

A végső összetett győzelemre pályázók között először 13 kilométerrel a cél előtt történt akció. Primoz Roglič (Lotto NL Jumbo) támadott és vele ment Chris Froome is, de a Tom Dumoulin vezette maroknyi esélyesek csoportja egy kilométeren belül hatástalanította a próbálkozást.

Innentől kezdve furcsa helyzet alakult ki. A Sky-ból felért Wou Poels aki komoly tempót diktál, még Romain Bardet (AG2R) is leszakadt 5 kilométerrel a cél előtt. A döntő attak kevesebb mint két kilométerrel a cél előtt jött el Tom Dumoulintől. A holland támadására leszakadt Froome, viszont a Sunweb versenyzőjével tartott Roglic, Thomas és Kruijswijk is. A célig Thomas bizonyult a legerősebbnek aki a bónuszmásodperceknek is köszönhetően tovább növelte az előnyét az összetettben, a többiek hozzá képest néhány másodperc késéssel érkeztek. Froome 48 másodpercet kapott sárga trikós csapattársától, így az utolsó komoly hegyi befutón eldőlni látszik, kiért fog menni a hátralévő napokban a Sky. Romain Bardet Froome után egy perccel ért a célba.

Geraint Thomas 1 perc 59 másodperccel vezeti az összetettet Tom Dumoulin előtt úgy, hogy még hátra van egy hegyi szakasz, de annak a befutója lejtmenettel végződik. Fromme hátránya 2 perc 31 másodperc a harmadik helyen, Roglic pedig további 16 másodpercre van a kenyai-brittől, így számára még elérhető távolságban lehet a dobogó.

Peter Sagan bukott a nap második lejtmenetében, de vissza tudott ülni a kerékpárjára és értékelhető idővel be is fejezte a szakaszt, így őrzi zöld trikóját. Pierre Latour továbbra is az élen a fehér trikó összetettjében, előnye több mint hat perc. A pöttyöst magabiztosan őrzi Alaphilippe.

A 2018-as Tour de France 17. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Címlapfotó: A.S.O / P.Ballet


Kövesd velünk a 2018-as Tour de France történéseit! Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2018 oldalon!

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet