Pontos statisztikánk nincs, de nagy valószínűséggel a magyar lakosság jelentős része járt már az Őrségben, ha máskor nem is, de legalább egy osztálykirándulás alkalmával. Ismerős? Szállásról ki – buszra fel – negyedóra zötykölődés – buszról le – látnivaló megtekintése – buszra fel – újabb negyedóra zötykölődés …. és így tovább egész nap. A táj szépsége megéri a fáradságot akármilyen közlekedési eszközzel is járjuk be a környéket. De ezen a hétvégén találtunk egy olyan megoldást, ami kellemes, mint egy séta a szabadban, de a gyaloglásnál azért gyorsabban fel lehet keresni a nevezetességeket és végig élvezheted a friss levegőt meg a panorámát. E-bike-okon fedeztük fel az Őrségi Nemzeti Park szépségeit.

Hirdetés

A nemzeti park már eddig is rendelkezett e-bike-okkal, de ez év második felében az Aktív Magyarország támogatásával újabb 15 bringával bővült a flottájuk. A Haibike Sduro trekking 1.0 (fogyasztói ár 699 000 Ft – 779 000 Ft) pedeleceken nyomatékszenzoros Bosch motor segíti a tekerést, az akkumulátor pedig bőven bírja a 45 km-es túrát. Jól jön a segítség az őrségi emelkedőkön, de ilyen bringával bárki nyugodtan nekivághat a túrának.

Haibike Sduro trekking 1.0

A túra 45 km hosszú és megállókkal, tárlatvezetésekkel együtt összesen 5 órás. Az út minősége átlagos, de egy teleszkópos trekking pedelec nyergéből nyilván másmilyennek tűnik a világ, mint egy országútin görnyedve. A vezetett túra ára egy felnőttnek 9400 Ft, ami a bringakölcsönzést, a túravezetést és a belépődíjakat is tartalmazza. Az útvonal: Őriszentpéter – Bajánsenye – Magyarszombatfa – Gödörháza – Velemér – Szentgyörgyvölgy – Magyarföld – Kerkáskápolna – Bajánsenye – Őriszentpéter.

Őriszentpéterre Budapestről autóval 3, vonattal 4 óra alatt lehet eljutni. AZ Őrség fővárosa magában megér egy napot, hiszen az Árpád-kori Szent Péter templom, a református templom mellett még az innen kis távolságra található Pityerszeri skanzent is érdemes felkeresni. Az őrségi bringás lehetőségekről mi is írtunk ebben a cikkben.

A fenyvesekkel tagolt magyar vidék, ahogy csak bringával láthatod

A bringák felmarkolása után még a faluban az első állomás a Natura 2000 Látogatóközpont. Itt tekinthető meg az Őrséget bemutató interaktív kiállítás.

Innen Bajánsenyén keresztül vitt az utunk Magyarszombatfára. A faluban több aktív fazekasműhely található, amiket meg is lehet látogatni és vásárolni is lehet a portékából.

A mi túránk azonban a fazekas múzeumnál állt meg, ahol nemcsak a középkorban jellegzetes hármas osztású, füstös konyhás házat lehetett megtekinteni, hanem az idegenvezető segítségével képet kaphattunk a korabeli fazekasmesterségről is.

Magyarszombatfáról Velemér felé vezetett tovább a túra. Veleméren elgurultunk az érdekesen keskeny református templom mellett és egy jobbkanyar után elindultunk felfelé a domboldalon a Szentháromság templomhoz, ahol a 13. századi freskók nagy része máig megmaradt.

Velemér után Szentgyörgyvölgy volt a következő állomás, ahol ezúttal egy 18. században épült református templomot céloztuk meg. Nem akartuk elhinni, de egy gyors számolás után igaznak tűnt, hogy a karzati férőhelyekkel együtt közel ezer főt is be tudna fogadni az épület, amelynek díszítése református templom ellenére nagyon látványos.

Az út legszebb és legcsendesebb szakasza a Szentgyörgyvölgy – Magyarföld etap. Az ősz minden színében pompázó erdőn keresztül öröm volt tekerni. Magyarföld határában található a nemrég épült ökomenikus fatemplom, ami sajnos ottjártunkkor zárva volt. Magyarföld után Kerkáskápolna és Bajánsenye érintésével a túra Őriszentpéteren ért véget.

Vezetett túra lévén kötött volt a program, nem nézhettünk meg minden útba eső látnivalót (múzeumok, haranglábak, tanösvények maradtak ki, nem korongoztunk, nem kóstoltunk kecskesajtot sem), de ez egyáltalán nem vont le semmit sem a program értékéből. Öt óra alatt tekertünk, nézelődtünk, tanultunk, és élményekkel gazdagodtunk.

2020-ban ez volt az utolsó ilyen szervezett túra, de vezetőnk elmondása alapján jövőre a szezonban heti 2 túrát terveznek majd indítani. A részletekről érdeklődj az Őrségi Nemzeti Park oldalán.

A pedelecek segítségével a vezetett túra bárkinek nagy élményt jelent. Nem kell hozzá edzésben lenni, semmilyen felkészülést nem igényel és még bringás felszerelés vagy ruha sem feltétlenül szükséges hozzá. Igazából ez az előnye az e-bike-ozásnak: szélesíti a bringások táborát és egy újfajta kikapcsolódási lehetőséget kínál minden érdeklődőnek.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Itt olyan írásokat olvashatsz, amelyek a Flowcycle többi cikkeihez hasonlóan érdekesek és hasznosak, de elkészítésüket egy külső cég támogatta.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet