A 103. Flandriai Körverseny előtt mindenki arra számított, hogy folytatódik a Quick-Step-gőzhenger. Ehelyett jött egy fiatal olasz, aki úgy hagyott ott mindenkit, mint Cancellara fénykorában.

Hirdetés

A 270 kilométeres Ronde van Vlaanderen a megszokott forgatókönyv szerint indult. Elment egy négyfős szökés, akik a nap jelentős részében nagy előnnyel tekertek a mezőny előtt. Sajnos a papírforma a bukások tekintetében is megmutatkozott. Vagy három zakó is történt a viadal első felében, az egyik legsúlyosabb 160 km-rel a cél előtt történt, amibe a verseny címvédője, Niki Terpstra (Direct Énergie) is belekeveredett, aki fel is adta Flandriát.

Az események 100 kilométerrel a cél előtt kezdtek el felgyorsulni. Szinte folyamatosan támadott valaki a mezőnyből. Közülük talán Matej Mohoric volt a legaktívabb. A Bahrain Merida versenyzője 72 kilométerrel a cél előtt rövid időre el is tudott szakadni a mezőnytől, de a mezőny nem hagyhatta, hogy ilyen korán útnak eredjen egy erős ember. S ha már erős ember, a verseny egyik nagy esélyese, a cyclocross világbajnok Mathieu van der Poel (Corendon – Circus) dupla defektet kapott, ami után akkorát esett, hogy sokan azt hittük, hordágyon távozik a helyszínről. Ehelyett ha hosszú erőfeszítések árán is, de felzárkózott a mezőnyre és később igen kemény ellenfél volt a végjátékban is.

 

A Kwaremont kockaköves emelkedő első mászása után háromfős élcsoport alakult ki a  legnagyobb esélyesek alkotta főmezőny előtt. Kasper Asgreen (Deceuninck Quick-Step), Dylan van Baarle (Team Sky) és Sep Vanmarcke (EF Education First) bő 15 másodperces előnyt tudtak kialakítani, de várható volt, hogy akciójuk nem tart a célig. Arra viszont nem számítottunk, hogy a trióról Sep Vanmarcke szakad le legelőször, arra pedig végképp nem, hogy a holland csapattársa lesz, aki váratlant húz. Az olasz Alberto Bettiol a Kwaremont utolsó mászásánál úgy hajtott el mindenki mellett, mintha szembe jött volna, pillanatok alatt elhajtott van Baarléék mellett és bő 15 másodperces előnnyel várta az utolsó Paterberg-mászást.

Bettiol elég jó időfutammenő, így már egyértelmű volt, hogy ha a Paterbergen nem érik utol, akkor akár meg is nyerheti a versenyt. A fiatal olasz nem veszített előnyéből az utolsó emelkedőn sem, Sagan, Valverde, van Aert, Kristoff, Matthews, Van Avermaet, van der Poel elcsigázva próbálták utolérni az olaszt. Bettiolnak nagy szerencséje volt, hogy ilyen nagy nevek maradtak az őt üldöző csoportban, mert így már senki nem akart összedolgozni, csak lószolgatással próbáltak megszabadulni egymástól. Bettiol magabiztosan hazarakta a célig, és hihetetlen győzelmet aratott. Az olasz élete első profi győzelmét rögtön egy Monumentumon aratta. Az utolsó kilométereken azért csak ellépett egy quick-stepes versenyző, Asgreen lett a második, a sprintet pedig Kristoff nyerte (UAE Team Emirates).

A 2019-es Flandriai Körverseny végeredménye:

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet