Közeleg a hétvége, április 22-én a Föld napja lesz, ám érdemes megnézni, miért is olyan fontos ez a nevezetes dátum.

A Föld napját 1970 óta ünneplik világszerte egy amerikai béke-aktivista, John McConnel ötlete alapján. McConnel a világbékére és bolygónk szeretetére kívánta felhívni a figyelmet. A kezdeményezéshez 34 év alatt több, mint 175 ország csatlakozott, mellyel az egyik legnépszerűbb az UNESCO világnapjai között. A napot azért tették április 22-re, mert jellemzően az év ezen hetében nem tartanak semmilyen vallási ünnepet és az iskolákban sincsen tanítási szünet. Ráadásként a Föld északi féltekén erre a napra esik a meteorológiai tavasz kezdete is.

A kezdeményezés igazán nagy népszerűségre ’90-es években tett szert, amikor Amerikában a különböző szervezetek, nagyvállalatok óriási pénzeket kezdtek el invesztálni a megmozdulásokra. Ezek közül az egyik legnépszerűbb az Earth Day 20 International Peace Climb volt, melynek során amerikai, orosz és kínai hegymászók közösen mászták meg a Mount Everestet azon a héten, amikor a Föld napját tartották. Ha önmagában a három szuperhatalom közös érdekképviselete nem lenne elég meghökkentő, akkor következzen egy adat: a húsz hegymászó összesen két tonnányi szemetet gyűjtött össze az expedíció során, amelyeket korábbi mászások során hagytak hátra az emberek.

A (bringás) Föld napja Magyarországon

Itthon 1990 óta ünneplik hivatalosan, de talán túlzás nélkül állíthatjuk, hogy igazán nagy népszerűségre 2005-ben tett szert, amikor hazai bringás aktivisták a második Critical Masst tartották, ahol már több, mint 10.000 bringás vett részt. A csúcs az “utolsó”, 2013-as felvonuláson volt, amelyen becslések szerint több, mint 100 ezren vettek részt. A szervezők ezután ezen a néven többé nem rendezték meg a felvonulást, mondván, az eredeti kezdeményezés szerint a felvonulást elérte a célját: Budapest bringás várossá változott.

Az igény azonban nem szűnt meg egy tavaszi bringás banzájra, így a korábbi szervezők, immár a Magyar Kerékpárosklubbal karöltve 2013-ban “tüntetés-jellegét” némileg elvesztve I Bike Budapest néven élesztették újjá a rendezvényt, amelyet azóta is tartanak. A felvonulás létrejöttéről, kulisszatitkairól ide kattintva olvashatsz egy bővebb interjút Halász Áronnal, az I Bike Budapest szervezőjével.

Van egy olyan érzésed, hogy “Budapest végre az enyém”

A felvonuláson azért is különösen fontos, hogy minél többen vegyünk részt, mivel ahogy korábbi cikkünkben írtuk, a nemrégiben lezajlott választásokon egyáltalán nem volt kiemelt téma az ország közlekedési és kerékpáros helyzetének javítása, pedig a mindennapjainkat egyik leginkább befolyásoló területről van szó.

Hogyan dönthet el egy választást a kerékpár?

Az alábbi bringás események várnak rád a Föld napján:

 

22ápr15:0020:00I Bike Budapest

 

22ápr08:0016:00Szabolcs MTB és Futóbajnoka - Ófehértó XC Ring 2. forduló

 

22áprEgész naposXCE UP

 

22ápr00:0000:00Liège - Bastogne - Liège

 

22áprEgész naposCritical Mass Szeged

Kihagytunk valamit? Segíts bővíteni a kínálatot. Vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet

kettő × 1 =