Napelemes elektromos kerékpárjával 45 nap alatt tette meg a franciaországi Lyon és a kínai Kanton (más néven Kuangcsou) közti 12 ezer kilométeres utat Raf van Hulle belga dizájner és építész.

Hirdetés

A 43 éves férfi a Sun Trip 2018 kerékpárverseny több mint harminc résztvevője közül elsőként ért célba pénteken. A nagyjából az egykori selyemút mentén vezető útja során napi átlagban 270 kilométert biciklizett, személyes rekordja 397 kilométer volt.

A 39 fős mezőny június közepén vágott neki az útnak, a többiek érkezését az elkövetkező napokra, hetekre várják. A verseny legidősebb résztvevője a 70 éves Francoise Denel, aki ráadásul egy sorvadásos idegbetegségben is szenved, ő jelenleg a kazah sivatagban jár.
Raf van Hulle azt mondta, legnehezebb dolga a Góbi-sivatagban volt, ahol az erős szél majdnem lefújta az útról, de megviselte a kazahsztáni hőség is.

A 2013-ban alapított transzkontinentális kerékpárverseny célja a megújuló energiaforrások népszerűsítése. A Lyonból induló versenyzők idén először mennek a kínai Kantonig, korábban a cél Törökország vagy Kazahsztán volt.

Valóra vált a cél, hogy egy ember kevesebb mint 50 nap alatt keljen át Eurázsián napenergia segítségével” – örvendezett a győztes versenyző célba érésén Florian Bailly, a Sun Trip alapítója. Bailly reméli, hogy a francia és a kínai hatóságok támogatásával a jövőben kétévente megrendezhetik a Lyon-Kanton napelemes bicikliversenyt.

A versenyezők szabadon választhatják meg útvonalukat, viszont nem kapnak központilag szervezett műszaki segítséget, és kisegítő jármű sem kísérheti őket.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet