Hirdetés
Hirdetés

A mezőny két kemény hegyi etapot követően sem pihent, az esélyesek küzdelmében pedig Roglic húzta a rövidebbet, aki egy bukással még távolabb került a végső győzelemtől.

Két komoly hegyi szakaszt követően vasárnap egy igazi klasszikust teljesített a Giro d’Italia mezőnye. A versenyzők szinte a pontosan a Lombardia útvonalát követve, 232 kilométert megtéve érkeztek meg Comoba, a szakasz befutójához. A szombati nap kemény küzdelmei után a legtöbben azt várták, hogy a mezőny ezúttal pihenősebbre veszi a figurát, ezzel lehetőséget adva a szökevényeknek egy szakaszgyőzelemre.

Ehhez képest, több próbálkozást követően egy nagyobb csoport helyett csupán két szökevény, Cattaneo és Cataldo tudott elszakadni. Igaz az ő előnyüket 15 perc fölé is hagyta kúszni a mezőny. Végül a Michelton-Scott állt az élre, és kezdte el ledolgozni a hátrányt, ami 50 kilométerrel a vége előtt 6 perc környékére apadt.

Várható volt, hogy Simon Yates csapata nem a semmiért dolgozik, a brit pedig a nap utolsó előtti emelkedőjén, a Sormanon (9,6 km, 6,4%) meg is indult. Támadása azonban csak arra volt elég, hogy megrostálja az esélyesek csoportját, elszakadnia nem sikerült. A döntés az összetett menők között így úgy tűnt, a nap utolsó emelkedőjére, az ikonikus Civigliora maradt. Előtte azonban a sík szakaszon még egy bukás borzolta a kedélyeket, Hamilton esésébe Roglic is belekeveredett, a szlovén azonban egy gyors kerékpárcsere után visszatért az élcsoportba.

A Civiglion a Movistar diktált nem túl erős iramot, így a csoportból előbb Carthy, majd Yates lépett el a még mindig elöl lévő szökevényduó után. Az átmeneti fegyverszünetnek Vincenzo Nibali támadása vetett véget, akit a rózsaszín trikós Carapaz követett. A páros begyűjtve a korábbi támadókat együtt érkezett a hegytetőre. Roglic az ő tempójukat nem bírta követni, de nem pánikolt, és 10 másodperc körüli hátránnyal ért fel a csúcsra. Az igazi dráma azonban csak ezután következett.

Roglic ugyanis a lejtmenetben elesett és bár viszonylag gyorsan tovább tudott indulni, így már esélye sem volt felérni Nibaliékra. Az olasz és Carapaz pedig elöl jól összedolgozva haladta a cél felé. A szökevényeket azonban már nem tudták utolérni, a páros befutót  Cataldo húzta be Cattaneo előtt. A harmadik helyért járó jóváírást Yates zsebelte be, Roglic pedig 40 másodperc hátránnyal érkezett be a rózsaszín trikós mögött.

Az összetett éllovas Carapaz tehát ismét jó napot zárt, ezúttal ráadásul Nibali is faragni tudott a hátrányából a szlovénnal szemben. Kérdés, a bukás mennyiben befolyásolja majd Roglic további teljesítményét, erre azonban csak a hétfői pihenőnapot követően kapunk majd választ.

A Sky már Ineos néven fut, de még mindig Pinarello bringákkal versenyeznek. Lesd meg a csapatszínekben pompázó bringákat ide kattintva (x).

A 2019-es Giro d’Italia 15. szakaszának végeredménye és az összetett állása:


Kövesd velünk a 2019-es Giro d’Itala történéseit a flowcycle.hu/giro-2019 oldalon.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet