Túránk második részében megtapasztaljuk az igazi kietlen pusztaságot. Ennél csodálatosabb és egyben kegyetlenebb tájegységet nehezen találni Magyarországon. Kötelező darab.

Hirdetés

Táv: 117 km (Cserkeszőlő-Szolnok-Kisköre (a Tisza-tó déli része))

Szintemelkedés: 323 méter (sík)

Nehézség: közepes

Ajánlott kerékpár: trekking, gravel, esetleg cyclocross, de ha kibírsz néhány száz méter földutat, még az országúti is jó lehet.

GPX fájlok: útvonal, látnivalók (megnyitásukhoz a Locus alkalmazást ajánljuk).

Figyelem! A fenti Strava effort csupán tájékoztató jellegű, a végén szereplő trükkös kanyar pont el van szúrva rajta (többek között ezért is hosszabb a kiírt kilométernél). Azért tettük fel, hogy az út során készült képeket megnézhesd pontosan ott, ahol ellőttük őket. A hibátlan útvonalat természetesen megtalálod a fentebbi GPX fájlokban.

Mi ez az egész?

A Flowcycle 2019-ben igazán nemes felkérést kapott: bejárjuk az ország jelentősebb kerékpáros túraútvonalait. Elsőként a hármas számú útvonalat mutatjuk be nektek, amely Szegedről indulva nagyrészt az EuroVelo 11-es kerékpárútvonal mentén, az Alföldet keresztülszelve jut el a Tisza-tóig.

 

Irány a Tisza fővárosa!

Az első részhez hasonlóan ezen a túrán is a zöld hármas táblákat kell figyelni

Cserkeszőlőről, a gyógyvizes községből folytatjuk túránkat. Ha nem Szegedről indulnál, akkor Kunszentmártonig pont megy a vonat, általában 1-2 átszállással és 2,5-3 óra alatt lehet eljutni odáig, ahonnan csupán 8,5 kilométer Cserkeszőlő. Innen a már ismert jó minőségű kerékpárút visz ki minket Tiszakürt felé, ahol rögtön találunk is egy arborétumot, ha egy kicsit letérünk az útvonalról. Sajnos ottjártunkkor a számunkra legfontosabb vonzerőt, a kilátót nem lehetett látogatni, úgyhogy ti is tájékozódjatok róla előtte, ha titeket is ez érdekelne.

Innen szinte Szolnokig ugyanaz lesz a minta: alacsony forgalmú, közepes minőségű közúton hajtunk a települések között, azokon belül viszont változó minőségű (és kötelezően használandó) kerékpárúton vezet az út. Jó hír, hogy nem fukarkodtak a közkutakkal, az összes településen találunk legalább egyet.

Tiszainoka és Cibakháza után Tiszaföldváron érdemes kicsit jobban odafigyelni, mert trükkösen kanyarog a kerékpárút (az út bal szélén). Átvezet a város piaca mellett, egy ponton pedig a Szent István király templom előtt vesz éles bal fordulót, hogy egy sikátorszerű rövid útszakaszon kanyarodjunk aztán jobbra.

Martfű talán a legtöbb szolgáltatást felmutató település Szolnokig, több nagyáruházat is találunk a kerékpárút közvetlen közelében, sőt, még egy olyan benzinkút is akad, ahol van nagynyomású mosó – ha esetleg megfürdetnétek a paripákat a hosszú út során.

Martfűtől izgalmas, kiváló minőségű, magas fűvel szegélyezett kerékpárúton haladunk tovább a növényolajgyár és a sörgyár óriási tartályai mellett. Rákócziújfalun a kerékpárúttal átellenes oldalon találjuk a törvényhalmot, amelynek tetejéről szinte belátni a kis méretű, alig 1900 fő lakta települést.

A tüköraszfalt kerékpárút a Szolnok előtti utolsó településre, Rákóczifalvára visz, ahol a madarak kedvelői az Éden Madárparkban több mint ötven különböző fajt tekinthetnek meg. Ha másfajta felfrissülésre vágynánk, a kerékpárút melletti Netovább sörözőt ajánljuk.

A kerékpárút innen is megszakítás nélkül robog tovább, ezúttal már Szolnok elővárosába, ahol a rég bezárt Repülőmúzeum ottfelejtett típusait nézhetjük meg a kerítés mögül. Csüggedni kár, hiszen Szolnok egykori indóházában Rep-Tár néven egy új helyre talált a kiállítás. A bringaút egy híd felé közelít majd (balra Auchan és Decathlon a nem túl távoli horizonton), amit először balra kell elkerülnünk, hogy a híd alatt mehessünk át az út túloldalára. De ezután sem ez a közúti híd lesz az átkelőnk, hiszen balra visz az út a csodaszép Tiszavirág hídra. Itt legyünk udvariasak, sok a gyalogos nézelődő! A híd előtt egyébként jó nagy, csúszdákkal tarkított strandfürdőt találtok. 😉

Szolnokon tudomásunk szerint egy aktív kerékpáros egyesület működik, a Gördögök, akik gyakran szerveznek túrákat a városból. Ha gyors renoválásra lenne szükséged, 12 kerékpárbolt közül választhatsz a városban.

Szolnok, Kossuth tér

A híd után beérünk Szolnok belvárosába, ahonnan balra, alig másfél kilométerre találjuk a Rep-Tárat, egyenesen tovább haladva a kerékpárúton viszont nem sokkal később, kicsit jobbra letérve az útvonalról a szolnoki Kossuth teret érdemes megnézni. Habár az EuroVelo 11-es kerékpárút már Szolnoktól a Tisza töltésén halad, mi a városi kerékpárutat átszelve hagyjuk el a települést a 3224-es számú úton.

Aki szeretné rövidíteni a túrát, annak erősen ajánljuk Szolnokot, hiszen az útvonal igazán izgalmas része innen kezdődik. Csak arra figyelj, hogy az InterCity-k java részén nem lehet bringát szállítani, de szerencsére a többi vonat se sokkal lassabb általában.

Alföld, a magyarországi Outback

Figyelem!

Innen egészen Kőtelekig (30 km) egyetlen kutat sem találsz majd az útvonal közvetlen közelében. Jól készülj fel elegendő folyadékkal, mert ez itt már nem gyerekjáték, árnyék szinte sehol és gyakran az útról sem könnyű letérni a civilizációba! Naptej, szúnyogriasztó kötelező, elképzelésed sincs, milyen sok szúnyog van errefelé, egy kulacstöltés alatt sodorni tudod magadról a dögöket. A gáton természetesen semmi köztérvilágítás, így semmiképpen sem ajánljuk, hogy sötétedés után ott tartózkodj – tervezd meg körültekintően az utadat!. A jó minőségű fejlámpa jó dolog, de vadat elütni kevésbé.

Innen kezdődött számomra az útvonal legérdekesebb része. Tizenöt kilométernyi országútizás alatt ízelítőt kapunk abból a hangulatból, ami a nap további részén végig fog kísérni bennünket. Közel s távol semmi, csak a perzselő puszta, 27 év budapesti lét után egészen különleges látvány volt számomra.

Csataszög előtt térünk vissza a gátra és az EuroVelo 11-es útvonalra. Itt már tényleg az érintetlen természet kellős közepén, hibátlan minőségű úton tekerhetünk egészen a Tisza-tóig. Az élményt nehéz szavakkal leírni. Sokan talán unalmasnak tartanák a 45 kilométernyi száguldást a Tisza-mentén, de a hosszú út valahogy más lelki állapotba rakja át az embert. Árnyék csak elvétve, még a településeket is elkerüljük, csak egy-egy elszigetelt tanya, amivel találkozhatunk. Meg persze nyulakkal, őzekkel, és mindenféle állattal, akik talán nem is igazán értik, mit keresel az ő területükön. A nyájakat terelő juhászok hangosan fognak köszönni, még akkor is, ha messze vannak, erre számíts :).

A hosszú, átszellemült menetelés végén egy igazi ékszerdobozra bukkanhatunk Tiszasüly előtt, a Tiszaroffra vezető út kereszteződésénél. Belvizes, mocsaras terület amerre a szem ellát, megszámlálhatatlanul sok nagy kócsaggal, gólyával, és más vízimadárral. Mindezt körülöleli az Alföld forró nyári csendje, ami semmi máshoz nem hasonlítható.

Tiszasüly után a Hanyi-tiszasülyi árvízszintcsökkentő tározó műtárgyán haladunk át, ahonnan már csak néhány kilométer Kisköre. A síneken átkelve egy erős jobbost veszünk, ahogy a tábla is mutatja, és bár adná magát, hogy az ország egyik legkülönlegesebb hídján menjünk át, ahol egy sávon oldották meg a vasúti és a közúti közlekedést is, valójában nem arra visz tovább az utunk.

Már csak azért sem, mert innen például Abádszalókra sok helyütt minősíthetetlenül rossz út vezet. Ehelyett inkább a híd felé vezető úton néhány métert gurulva balra kell bekanyarodni egy földig érő fűzfákkal tagolt füves földes útra. Ha látod a fekete fehér sorompót, már jó helyen jársz, innentől csak bő egy kilométer a Tisza-tó körüli tökéletes minőségű kerékpárút. A gólyáknak köszönj, szép nagy csapat fog portyázni a közvetlen közeledben ezen a területen 🙂

Kell némi kitartás ahhoz, hogy ezt az útvonalat szeretni lehessen, de aki jól felkészül a kihívásokra (izotóniás italok, jó minőségű, akár szúnyogirtós naptej stb.), az könnyen átlát a nehézségeken és számára csak a szépségek maradnak. Én (Jani) rendesen megszenvedtem ezzel a szakasszal, főleg, hogy Szolnoktól már egyedül kellett hajtanom, de olyan világ tárult fel előttem, ami semmilyen más magyarországi tájhoz nem hasonlítható. Az Alföld keresztülbringázása számomra fogalommá vált: egyszer minden biciklisnek meg kell csinálnia. Te mikor mész?

Tématámogatás: Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

3 hozzászólás

  1. > Te mikor mész?
    Ha értelmesen meg lehet csinálni outi-val vagy annak megfelelő alap trekking bringával. Az árnyék hiánya nem zavar, víz mindig van a zsákomban ivócsővel együtt, szúnyogok ellen legjobb a sebesség 🙂
    Viszont a hétvégén mentem olyan szakaszon (nem Alföld), ahol a leírások szerint jó minőségű földút van, ehhez képest nemrég szórták le zúzottkővel néhány szakaszát. Egyáltalán nem volt vidám a süppedős kavicsban tekerni :/ Pár km ilyen aztán tönkre tudja vágni a hangulatot rendesen.

  2. Szia!
    Mi 2021-re tervezzük ezt a túrát, Tokajtól Szolnoki 3 nap alatt! Remélem összejön!
    Köszönjük a beszámolót, nagyon hasznos, főleg annak aki most készül erre a túrára!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet