Kettő biztosan, ha végigtekerünk a Kastélytól kastélyig fantázianevű 13-as kerékpáros túraútvonal Fertődtől Keszthelyig vezető szakaszán. Ennél azonban sokkal több látnivaló akad, ha az alapból 150 kilométeres túrát kettébontjuk, és teret hagyunk a környező látványosságok felfedezésére is.

Hirdetés

Táv: ~132 km (Fertődtől Keszthelyig)

Szintemelkedés: 831 méter (alapvetően szinte sík, de van néhány keményebb domb is).

Nehézség: közepesen nehéz, Zalaköveskút környékén van néhány komolyabb emelkedő, de egyébként inkább a távolság fáraszt, ha egyben lenyomod a 130 kilométert. Több részre osztva a túrát akár bringatúrákhoz szokott gyerekekkel is teljesíthető

Ajánlott kerékpár: az útvonal 90%-án el lehet lenni országútival is, viszont a Kissomlyó megkerülésekor van 3-4 kilométer földút, ami kis türelemmel országútival is tekerhető. Kerülni persze lehet, de kár lenne kihagyni az útvonal egyik leghangulatosabb részét.

GPX fájl letöltése: ide kattintva.

Az útvonal Fertődről az Esterházy-kastélytól indul, de mi egy településsel arrébb, Fertőszentmiklóson szálltunk le a vonatról. Ide óránként érkeznek a járatok, ráadásul elég egyszer átszállni Győrben. Ha minden igaz a MÁV és a GYSEV járatain is kényelmes Flirtökkel utazhatunk (mi legalábbis így jártunk). Sajnos az InterCity nem játszik, ezen a viszonylaton nem lehet rajta kerékpárt szállítani, hiába biztosítana közvetlen eljutást Fertőszentmiklósra.

No, de vissza a kastélyhoz, ami ugyan szép, de muszáj volt inkognitóban képeket készítenünk róla, ugyanis kerékpárral még úgy sem engednek be, ha tolod. A biztonsági őr persze csak a munkáját végzi, de valószínűleg ő sem gondolta komolyan, amikor a kapu előtt lévő, kézzel könnyen mozdítható, gazba hanyagul letett, küllőgyilkos „kerékpártárolóra” mutatott.

A kastélytól elindulva Fertőszentmiklósig kerékpárúton tekerhetünk, ami egy idő után a Szent Miklós Templom udvarába vezet. Kicsivel később az út túloldalán egy kilátót is találunk, de ha valahol, talán itt tudsz egy kis időt spórolni, ugyanis a kilátás nem túl szívderítő, pont egy temető foglalja el a panoráma nagy részét.

Fertőszentmiklóst elhagyva közúton folytatódik az út, de a forgalom elenyésző és az út is többnyire egészen jó minőségű. Az aszfalt jobb szélén azért akad némi felrepedezés, de olyan ritkán jönnek autók, hogy ez sem okoz különösebb problémát. Dénesfáig nincsen különösebb érdekesség, de ha letérsz a kijelölt útvonalról, megnézheted a frissen állatkertté minősített Kisfaludi vadasparkot, vagy a beledi Barthodeiszky-Udvary kastélyt.

Ha tartod magad a tervhez, akkor sem maradsz kastély nélkül, ugyanis Czirákon is van egy, jó nagy kerttel, mamutfenyőkkel. A látogatást azért csak módjával, mert a hely pszichiátriaként működik, a bejutás is csak az őr jóindulatán múlik.

Utunk egy idő után balkanyart vesz Répcelak felé, de ha februárban jársz erre, mindenképpen nézz el Csáfordjánosfa felé, ahol a Tőzike-tanösvényen óriási hóvirágmezőt láthatsz.

Nick felé egy egészen látványos kerékpáros alagúton tekerhetünk át a gyorsforgalmi út alatt. A település határában, a Kis-Rábára épített műgát lehet érdekes látnivaló (jelöltük a térképen). Ostffyasszonyfára beérve már minden bizonnyal hallani fogod a Pannóniaring motorzúgását, ami alig néhány kilométerre van a településtől nyugati irányban. Ha már arra jársz, egy első világháborús hadifogoly temetőt is találsz további pár kilométerrel később.

Ostffyasszonyfa után már csak Kemenesmihályfát kell átszelnünk, hogy elérjünk a túraútvonal egyik legnagyobb városába, Celldömölkre, ahol kerékpárúton tekerhetünk majd. Itt minden a vulkánról szól, a Sághegy lábánál Vulkán parkot és Vulkánfürdőt is találsz. Celldömölk ideális helyszín egy nagy ebédre, vagy a túra szétbontása esetén első napi célnak is megfelel, hiszen a táv könnyen teljesíthető (65 km) és ahogy írtuk, programlehetőségekből sincs hiány.

Irány a Kissomlyó!

Celldömölk után a túra egyik leghangulatosabb része következik, ugyanis Köcsk községet követően Borgátafürdőn haladunk át (itt van egy termálfürdő is), ahonnan utunk egyenesen a Kis-Somlyó 3,9 millió éves tanúhegyének szőlődombjaira vezet. Itt körülbelül három kilométernyi földútra és egy pici emelkedőre számíts, de a hangulat miatt mindenképpen megéri. Egyébként Egyházashetye felé tudsz csak kerülni, mert a 84-es úton bringatilos tábla van.

Ha nem lett volna elég még a kastélyokból, Jánosházán is találhatsz egyet, de állapota eléggé leromlott, így nem is látogatható. Kicsivel később, Dabronc határában is ugyanez a helyzet a Szegedy-kastéllyal, reméljük a jövőben javul az állapotuk. Innen egy jó darabig eseménytelen lesz az út, napraforgótáblák és egyedi hangulatú fasorok ölelésében halad az útvonal a zalaszentlászlói dombokig. Vidornyaszőlősnél azért még megéri tenni egy kanyart a sényi kemencekápolna felé, és ha belefér az időbe, Zalaszántó felé is találsz látnivalókat (erre van a Sztúpa, a Rezi vár és a Mézeskalács ház).

Vidornyaszőlős után a tábla még Karmacs felé vinne, de arra több földutas rész is van, ami esős időben elég nehezen járható. Mi inkább vettünk egy éles kanyart Zalaköveskút felé (hamarosan erre is lesz kitáblázás) amerre ugyan elég kemény emelkedőket kapunk ajándékba, de jutalomként felmehetünk az út mentén közvetlenül magasodó Teréz Anya kilátóba, ahonnan igazán szép a kilátás.

Nemesbükre legurulva egy kőhídon haladunk át, aztán már következik is Magyarország egyik leglátogatottabb turisztikai célpontja, Hévíz. Szerencsére az útvonal érinti a legfontosabb látnivalókat, így a hét tornyáról híres Szentlélek templomot is útba ejtjük, és körbetekerjük a Hévízi-tavat is. Tudtad, hogy ez Európa legnagyobb természetes, gyógyhatású, meleg vizes tőzegtava?

A rövid tókerülés után rögtön egy különleges, erdei kerékpárúton találjuk magunkat, szinte várjuk, hogy Tarzan átsuhanjon egy indán valamilyen csatakiáltással : ) A dzsungelből kiérve átkelünk a 71-es úton, aztán a 13-as tábla egy földútra vezetne bennünket, de érdemes a régebbi táblát követni, az aszfaltozott úton vezet el az innen már kevesebb mint egy kilométerre lévő keszthelyi Festetics-kastélyig. A kastély számos történelmi tárlat helyszíne és borospincék is vannak a település egyik legfontosabb műemléke alatt. Mindezek mellett Keszthely gyakran látja vendégül a Tour de Hongrie mezőnyét is, 2015-2018 között minden évben szerepelt a település az útvonalban, a bringások pont a kastély elől rajtoltak.

Ha már erre jársz, igazán megérdemelsz egy kis felfrissülést, igaz? A kastély északi oldalán kerékpárút vezet, és onnan nincs két kilométer, míg lejutunk a Balaton partjáig. 😉 Innen is van bringás túraajánlatunk egészen Veszprémig.

Egy csipet bringás Toszkána a Balaton fölött

 

A kalandozó bringások útvonala

A Kastélytól kastélyig útvonal lankái olyan tájban vezetnek, ahol a távoli dombok az egykori vulkáni működésről tanúskodnak, ráadásul jelentős összekötő szerepe van a Fertő-tó és a Balaton körüli turizmusban, emellett még több fürdőhelyet is útba ejt.

Egyben, az útról nem letérve, kilométerből kicsit sokat, élményből viszonylag keveset ad a 13-as, viszont rögtön megváltozik az egész, ha két-három napra nyújtod a transzfert és elvándorolsz az út környéki érdekességekhez is. A mi kedvencünk egyértelműen a Kis-Somlyó körüli szakasz volt, de hangulatosak a Celldömölk környéki tanúhegyek, és persze a fertődi, hévízi és keszthelyi épületekért is megéri eltekerni a régióba.

Tématámogatás: Készült Magyarország Kormánya támogatásával

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

2 hozzászólás

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet