Ma a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban, sajtótájékoztatón jelentette be Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos, illetve Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a kerékpárutak fejlesztésével kapcsolatos új fejleményeket.

Azelőtt a közlekedés mostohagyerekének számított a kerékpározás, újabban viszont jelentős forrásokat biztosított rá a Kormány. A tavalyi költségvetésből erre szánt kétmilliárd forintból idén félmilliárdot lehet fordítani a Magyar Közút kerékpárút-karbantartó gépállományának beszerzésére, illetve másfelet útüzemeltetésre. Az ideiből egymilliárd forint jut a kerékpárutaknak. Összesen tehát, szemben a korábbi nullával, hárommilliárdból lehet gazdálkodni, és ebben még nincs benne kerékpáros útvonalak egyöntetű kitáblázása, ami már javában folyik – elkészült Keszthelytől Fertődig, illetve Győrtől a Balatonig, és idén tavasszal folytatódik.

Hirdetés

Eddig alapvető probléma volt, hogy apránként 1100 kilométernyi kerékpárút létesült ugyan, de az önkormányzatok külön-külön pályáztak helyi beruházásokra, és ha történetesen összefogott két szomszédos település, akkor akár össze is érhetett közöttük a kerékpárút, ám sajnos többnyire széttagolt útdarabkák jöttek létre, összefüggő hálózat helyett. Így csak a települések biciklizése oldódott meg úgy ahogy, nagyobb távolságokra eljutni viszont csak nehézkesen lehet. Ez mostantól megváltozik: az NFM felmérte, hol vannak engedélyezett, de még meg nem valósított tervek, amelyek kivitelezése azonnal indítható (körülbelül hatvanat találtak), áthidalták a jogi akadályokat, és már folyamatban van a kérdéses területek, hatáskörök átadás-átvétele.

A Kormány tavaly év végén döntött arról, hogy 3,6 milliárd forinttal támogatja az építési engedélyes kerékpárutak megépítését. E szakaszok kiegészítik, rendszerbe foglalják a már meglévőket, illeszkednek meglévő hálózatokhoz, ezáltal a meglévőnél nagyobb forgalmat generálnak. A forgalomnövekedés mellett cél a kerékpáros turisták és a vendégéjszakák számának növelése is. Mivel eddig jellemzően nyugat-magyarországi kerékpáros fejlesztések kaptak támogatást, most az a cél, hogy az ország északi és keleti része, valamint Pest megye is részesüljön támogatásból.

A Kormány az építési engedélyt már elnyert alábbi kerékpárutak megépítését támogatja:

1.) Hajdú-Bihar megye: Debrecen – Látóképi-tó

A tervezett kerékpárút a 33-as út mellett a Látóképi-tó és Debrecen közigazgatási határa között pótol egy hiányzó szakaszt. Megépítése után elérhető lesz Balmazújváros, valamint a Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tervezett kerékpárút. A szakasz egyben része a tervezett EuroVelo14 nemzetközi kerékpáros túraútvonalnak is.

2.) Komárom-Esztergom megye

Az Esztergom – Esztergom-kertváros közötti szakasz a Mária Valéria-hídtól a Palatinus-tóig tart, csatlakozik az EuroVelo6 nemzetközi kerékpáros túraútvonalhoz.

Tata–Baj: a Baj felőli része már megépült, de a tatai ökoturisztikai központ és a meglévő kerékpárút között hiányzik egy másfél kilométeres szakasz. Csatlakozik majd a Baj területén már kiépült kerékpárúthoz, Tatán keresztül pedig az Által-ér kerékpárúton az országos hálózathoz, valamint a SacraVelo útvonalhoz.

3.) Heves megye

Hatvan–Apc: a fejlesztés illeszkedik az EuroVelo rendszerbe, következményeként a meglévő és megvalósuló kerékpárutak csatlakozhatnak az EuroVelo14 hálózathoz, és elérhetővé válik a Mátra északi oldala.

Eger–Egerszalók: a kerékpárút kiemelt turisztikai attrakciók között hoz létre kapcsolatot, megépítésével Egerből el lehet jutni kerékpárral az egerszalóki fürdőig; a tervezett EuroVelo14 része.

4.) Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Tiszatelek–Dombrád: a Rakamaz-Dombrád szakasz a Tokaj-Tiszabecs útvonal része. A fejlesztés ezen ütemében a töltéskorona és töltést keresztező rámpák stabilizálása történik meg, ezáltal jól kerékpározhatóvá válik a Tisza gátja.

5.) Jász-Nagykun-Szolnok megye

Tószeg-Szolnok: a töltéskorona és töltést keresztező rámpák stabilizálása.

6.) Pest megye

Pomáz – Szentedre (Dera-patak mentén): kerékpárosbarát közlekedésfejlesztés Pomázon, a Pomázt és Szentendrét összekötő kerékpárút létrehozásával, mely Szentedre déli részéről Pomáz felé vezető főút mentén vezet egészen a Dera-patakig, ahol befordul a patak mentén és így csatlakozik az EuroVelo6 kerékpárút hálózathoz.

Fót: az országos kerékpárút hálózathoz csatlakozó fóti kerékpárút fejlesztése. Az OTrT szerint meghatározott 3A jelű Kelet-magyarországi kerékpárút (Budapest – Fót – Mogyoród – Szada – Gödöllő) része. Az engedélyezési eljárás folyamatban van.

Ipolydamásd: a Duna bal parti EV6 Szob-Ipolydamásd közötti hiányzó darabja. A hiányzó kerékpárút-szakasz megépülésével kapcsolat jön létre a szlovák oldallal az Ipolydamásd és Helemba közötti híd megépítését követően 2020-ig. Az engedélyezési eljárás folyamatban van.

Ráckeve – Szigetbecse – Makád: az árvízvédelmi szakaszon belül, 12,4 km hosszan, a Gyálai rámpa és Ráckeve belterület között, a fenntartási munkákra használt nehéz munkagépek közlekedésére és kerékpározásra alkalmas útpálya-szerkezet készítése a töltés koronáján.

A 2004/2017 (XII.22.) kormányhatározat 300 millió forint összegű támogatást biztosít engedélyezési szintű kerékpárút tervek elkészítésére is, hogy a forrás rendelkezésre állása után azonnal indulhasson a kivitelezésük. A tervek között szerepel többek között:

1.) Komárom-Esztergom megye

  1. Tata – Agostyán – Tarján (19 km)
  2. Tarján – Héreg – Bajót (22 km)
  3. Oroszlány – Majk – Várgesztes – Vérteskozma – Csákvár – Nadap (36 km)

2.) Jász-Nagykun-Szolnok megye

Zagyva menti kerékpárút.

3.) Pest megye

Rákos-patak menti kerékpárút, folyamatosan a városhatárig, majd tovább.

4.) Az Eurovelo14 hiányzó szakaszainak tervezése

5.) Az EuroVelo Budapest-Mohács közötti hiányzó szakaszainak tervezése

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt vezérigazgatója

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt vezérigazgatója elmondta, hogy a Kormány 1674/2016. (XI. 29.) határozata 2017-ben 2,054 milliárd forint többletforrás biztosításáról rendelkezett, ebből gép- és eszközbeszerzéshez összesen legfeljebb 531 millió forint összegű kötelezettség vállalható. A fennmaradó 1,523 milliárd forint összeget a Magyar Közút Nonprofit Zrt. a kezelésébe kerülő kerékpárút-hálózat kezelési, üzemeltetési (kaszálás, cserjézés, tisztán tartás, síkosságmentesítés, útellenőrzés stb.) és fenntartási (burkolat javítás, hídfenntartás, táblák pótlása, burkolati jelek festése, korlátok, szegélyek javítása stb.) munkáira fordítja majd. A 2018-as költségvetésből pedig újabb 1 milliárd forint jut majd üzemeltetésre.

A 355/2017. (XI. 29.) kormányrendelet szerinti az érintett kerékpárút szakaszok átvétele jelenleg folyamatban van. Az átvételt követően kezdődhetnek meg a szükséges munkálatok. Burkolatjavítási munkák elvégzésére több mint 600 millió forintot tervez felhasználni a Magyar Közút Nonprofit Zrt. 2018 első félévében.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet