Használd az autómat – autómegosztás egy fenntartható jövőért

Városaink tele vannak kihasználatlanul parkoló autókkal. Ha hatékonyabban használjuk őket akár már rövid távon is kevesebb autóra lehet szükség. A kevesebb autó a dugók csökkenéséhez, a közterek hatékonyabb és igazságosabb elosztásához és összességében egy élhetőbb környezet kialakulásához vezethet.

Hirdetés

Mi az a közösségi autómegosztás?

A céges autómegosztó szolgáltatásokat, mint a GreenGo, Mol Limo vagy a ShareNow ma már talán senkinek sem kell bemutatni. A Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban elterjedt autómegosztás közösségi megosztásra épülő közösségi változatát azonban itthon még kevesen ismerik. A legnagyobb különbség, hogy amíg a céges autómegosztó szolgáltatások céges tulajdonban és kezelésben álló flottát üzemeltetnek, a közösségi autómegosztás magántulajdonban álló autók megosztását teszi lehetővé és így a meglévő autós flotta hatékonyabb felhasználásával igyekszik kielégíteni a különböző mobilitási igényeket.

A közösségi autómegosztás legegyszerűbben az autók Airbnbjeként mutatható be. Ha valakinek van egy autója azt a szolgáltatás keretében egyszerűen és biztonságosan megoszthatja másokkal amikor épp nincs rá szüksége. A megosztáson keresztül a tulajdonosok visszakereshetik az autó fenntartási költségeit vagy akár többet is, a bérlők pedig egy kényelmes, széleskörű és a legtöbb esetben megfizethető alternatívához jutnak ha épp egy autóra van szükségük.

A közösségi autómegosztás előnyei

Autóink idejük többségét (95 százalékát) kihasználatlanul töltik értékes közösségi tereket foglalva. A megosztott autók kevesebb időt töltenek az út szélén parkolva. A megosztáson keresztül felszabadult parkolók csökkenthetik a parkolóhely után keresgélő keringő autók számát így minden megosztott autó közvetlenül és azonnal hozzájárulhat a dugók mérsékléséhez. Hosszabb távon pedig a parkolóhelyek, mint közösségi terek igazságosabb újraelosztása is lehetővé válhat.

Az autómegosztással keresett plusz jövedelem lehetővé teheti, hogy a tulajdonosok autóikat hamarabb cserélhessék egy fiatalabb, környezetkímélőbb autóra ezzel felgyorsítva az öregedő flotta modernizációját, ráadásul az alternatív kereseti lehetőség a tudatos autózást is felerősítheti. A Forsense felmérései szerint a magyar autósok több, mint egyharmada átlagosan kevesebb, mint 10 kilométert tesz meg naponta autójával. Ha az autónk pénzt is kereshet lehet, hogy kétszer is meggondoljuk, hogy máshogy is eljuthatunk-e a pár kilométerre lévő munkahelyre, boltba vagy ahová épp el kell jutnunk.

https://autopal.hu/images/backgrounds/automegosztas-pozitiv-kornyezeti-hatasai.jpeg
Forrás: WATG and Wimberly Interiors

A saját tulajdonú autó kiváltása

Bármelyik változatáról is legyen szó, az autómegosztás célja a kihasználatlanul ücsörgő saját tulajdonú autók kiváltása. Tanulmányok szerint egyetlen megosztott autó is már akár 4 – 6 saját tulajdonú autót helyettesíthet. Ahhoz, hogy ez a gyakorlatban meg is valósuljon a teljes mobilitási spektrumot lefedő kényelmes, megbízható és megfizethető alternatíva szükséges a rövidtávú városi felhasználástól a több napos, hetes, akár külföldi felhasználásig.

A közösségi autómegosztás ma már több, mint 10 éves múltra tekint vissza. Az ING felmérései alapján már 2018-ban közel 8 millió felhasználó használta a szolgáltatást a világ különböző részein. Hazánkban az AutoPal csapata 2016-ban kezdte meg a szolgáltatás tesztelését és 2018 óta érhető el aktívan a szolgáltatás. Azóta több ezer sikeres foglaláson vannak túl, és a felhasználói visszajelzések alapján 98,8% ügyfél-megelégedettséggel rendelkeznek.

AutoPal

Az AutoPal szolgáltatása elsősorban Budapestre koncentrálódik ahol jelenleg több, mint 100 autó közül válogathatunk. A szolgáltatás egy napos vagy annál hosszabb foglalásra fókuszál. A kínálatban a pár ezer Forintos Suzukitól, a kisteherautón át a legújabb technológiát képviselő Tesláig bármit megtalálunk.

Egy rövid regisztrációt követően szinte pár kattintással foglalhatunk autót vagy megoszthatjuk sajátunkat. Az autókat az AutoPal stratégiai partnere az Uniqa biztosító ingyenes teljes körű casco biztosítása védi a foglalás ideje alatt. A foglaláshoz foglalási igényt kell küldeni, amit a tulajdonosok saját belátásuk szerint elfogadhatnak vagy elutasíthatnak. Az átvétel és a leadás is egy személyes találkozó keretében történik ahol azon kívül, hogy néhány képet készítünk nincs más dolgunk. A foglalástól a szerződéskötésen át a fizetésig minden online történik. Lévén, hogy az autók a legtöbb esetben magántulajdonban vannak, autót akár már a szomszéd utcában vasárnap este is foglalhatunk ha épp úgy alakul.

Ha legközelebb egy autóra van szükséged vagy adott esetben megosztanád néha napján kihasználatlanul álldogáló autódat, látogass el az AutoPal honlapjára.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet