Használható Gopro alternatíva rengeteg gyári kiegészítővel

Teszt: Lamax W9.1

Azt valószínűleg mindenki tudja, hogy nem csak a Gopro létezik az akciókamerák piacán, a cseh Lamaxot azonban talán kevesebben ismerik. Én az autós dashcameikkel találkoztam korábban, de csinálnak az akciókamerák mellett bluetooth-os hangszórókat, órákat, powerbankeket és más okoskütyüket is. Kivétel nélkül mindegyikük az ár/érték arányával tűnik ki a mezőnyből, így nagyon kíváncsi voltam, hogy mit nyújt a W9.1-es akciókamerájuk.

Hirdetés

Körbenézve a nagy online shopokban a 150 eurós ár (kb 52 ezer forint) nem tűnik gyanúsan olcsónak, hiszen ma már óriási a piac, kétes minőségű, noname kacatot már akár pár ezer forintért is hozzávágnak az emberhez. Ezek messziről hasonlítanak majd egy akciókamerához (na jó, inkább a Gopróhoz), de tapasztalataink szerint meglehetősen silány minőségű a legtöbb.

Szóval itt ez a Lamax W9.1, ami árban félúton van a vackok és a csúcstermékek között, így már lehetnek elvárásaink, nem? Szerintünk igen, és a nyers adatok alapján a Lamax több mint meggyőző. 4K-ban akár 60 fps-re is képes, ezt a képkockasűrűséget pedig tovább lehet duplázni, amennyiben hajlandóak vagyunk fullhd-ra csökkenteni a felbontást. Ebből sejthető, hogy tud szuperlassított felvételeket is készíteni, de van timelapse és sok pillanatképes mód is. Ja igen, a Lamax W 9.1 elöl is kapott egy színes képkeresőt, a hagyományos helyen lévő kijelző pedig érintésérzékeny. A legjobb feature viszont nem ez, hanem az, hogy tok nélkül is vízálló a gép (egészen 12 méterig).

Még egy miniállvány is belefért a csomagba

A számok tehát jók, de mi a helyzet a doboz kinyitása után? Elsőre kisebb sokkot kaptam, annyi kiegészítőt rejtett a csomag. Kaptunk a kamerához a rengeteg csatlakozó mellett, kameratokot (40 méterre növeli a vízállóságot) kábelsodronyos, ragasztós rögzítőket, bringás tartót, mikroszálas kendőt, de még miniállványt és csuklópántos távirányítót is. Egy dolog maradt ki: az sd kártya, így végül a legdurvább módot nem is tudtuk tesztelni (a kártyánk nem volt elég combos a 4K/60 fps-hez).

Ilyen erődemonstráció után némiképp meglepett minket, hogy már a felszerelésnél jött a bukta: a bringás tartó nem igazán használható. Szándékosan nem egy aero kormányon próbálkoztunk, csak egy régebbi országútin, de az áthidaló csavaros rögzítők egyszerűen túl rövidek. Ciki vagy sem, a Goprónál már bevált alkatrészt használtuk. Persze, egy ilyen kameránál úgyis a sisakra ragasztott verzió lesz az igazán jó választás, főleg, hogy a Lamax nagyon nem szerette a kormányra rögzítést.

A hangfelvétel ugyanis a rezgésektől lényegében értékelhetetlen lett – kár érte. Képi minőségben is látszik, hogy nincs ingyen ebéd, de azért szégyenkezni sem kell a Lamaxszal. Ügyes a digitális képstabilizátora és fullhd-ban több, mint vállalható képet készít. A 4K-nak már sok értelmét nem láttuk, a minőség érezhetően nem változott, csak a felbontás. Azok számára, akik a minél helytakarékosabb felvételekre mennek jó hír, hogy a három fokozatú minőségskála leggyengébb állása is elfogadható képet készít. A W9.1-es egyébként egy feltöltéssel fullhd-ban két órányi felvételt tud készíteni.

Pillanatképeket is lehet lőni a távirányítóval, de azért nem ezt fogjuk mutogatni az ismerőseinknek

A kamera kinézetében nem tért el a jól bevált recepttől, dimenzióban olyan, mint egy Gopro, így a tok és a többi kiegészítő csereszabatos. Tetszett a soft touch-os ház, és hogy az alján van állványrögzítő bemenet, így tok nélkül is tudjuk rögzíteni a kamerát. Jók a vizállóság miatt masszív akksi- és csatlakozóvédő ajtók, viszont kár, hogy az oldalsó reteszelő gombja zörög.

Elöl is van kijelzője

A menürendszer elég egyszerű, a tengernyi felbontással, képminőséggel és képkockasűrűséggel kapcsolatos beállítás mellett babrálhatjuk a fényérzékenységet és fehéregyensúlyt is alap szinten. Wifin keresztül összeköthetjük telefonnal is, így egyrészt a mobil képernyőjén láthatjuk, mit mutat a kamera, és minden beállítást kezelhetünk is róla. Távvezérléshez egyébként a már említett csuklóra rögzíthető távirányító is nagyon hasznos, két gombjával videós és statikus képeket is rögzíthetünk.

Összességében nagyon tetszett a Lamax W9.1, néhány apróságot leszámítva jó összeszerelési minőségével és a nyers tudásával egyértelműen kiemelkedik a kevésbé ismert gyártók akciókamerái közül. Ha ilyenre lenne szükségem, de nem lenne fontos, hogy szemkápráztató legyen a képminőség, gondolkodás nélkül ezt választanám, és örülnék, hogy egy Gopro árából két Lamaxra is telik.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet