A holland nagykövet nyitotta meg az I Bike Budapest bringás felvonulást szombat délután, amin az esős előrejelzések ellenére kb. tízezren gurultak végig. A Magyar Kerékpárosklub által szervezett örömbringázáson az elavult kerékpárutak korszerűsítése mellett a felújítás előtt álló Lánchíd átjárhatóságának megoldását hangsúlyozták.

A Szabadság térre nem sokkal a meghirdetett 4 órás rajt előtt érkeztünk, de így is több, mint negyed óra kellett ahhoz, hogy egyáltalán el tudjunk indulni a hatalmas bringás forgatagban.

Hirdetés

Ám még ekkor is csak dülöngéltünk. A valódi önfeledt tekerésig fél óra is eltelt, de onnantól kezdve remek élmény volt végigtekerni a városon.

Az önkéntes szervezők kitettek magukért, látszott, hogy már nem az első ilyen felvonulást rendezik. Sok helyütt részlegesen biztosított maradt az autós forgalom áramlása is.

A budapesti felvonulás, illetve az egész hétvége – Debrecen, Szeged, Székesfehérvár és a többi város megmozdulása – jelzi a bringás közlekedés és élhetőbb városok iránti országos igényt, amit már nem lehet mutatványfejlesztésekkel kielégíteni – írja a Magyar Kerékpárosklub. Az I Bike Budapest facebook oldalán úgy fogalmaznak, hogy „szükség van a régi és elavult bringautak átépítésére, a városi forgalomcsillapításra, a Lánchíd átjárhatóságára, minden korosztály és társadalmi csoport számára vonzó úthálózatra.”

A Kerékpárosklub budapesti mozgalma nem vár tovább a döntéshozókra, hanem szintet lép: elindítja a Bringás Rekord Hetet, melynek keretében szombatig biciklire szeretnének ültetni mindenkit, aki látott már kerékpárt, ezzel kikényszerítve a halaszthatatlan fejlesztéseket. Várják közösségek, iskolák, hivatalok, cégek, szervezetek csatlakozását, amelyhez – munkahelyi kerékpártárolók telepítésétől a közlekedési oktatásig – szakmai segítséget ad a szervezet. Első lépésként facebook esemény meghirdetésében kérnek segítséget. A kampányt jövőre országossá bővítik.

A Magyar Kerékpárosklub célja fővárosi összefogással segítsen elérni, hogy 2030-ban a budapesti közlekedés 10%-át a kerékpárok tegyék ki. Ez a belváros több pontján már megvan, így a fővárosi arány 10%-ra emelkedése a városközpontban ennek sokszorosát jelentheti – mondja a klub. A Bringás Rekord Héthez csatlakozó magánembereket, cégeket, szervezeteket, közösségeket arra biztatják, hogy a közösségi médiában számoljanak be arról, hogyan kerékpároznak, hogy segítenek új embereket bringára ülni. Ehhez a #bringashet és az #ibikebp hashtageket ajánlják mindenkinek. Állíts be biciklis profilképet – írja az esemény.

Programokat is hirdetnek a hét folyamán, az eredményeket pedig több nyilvánosan elérhető – és a bringás mozgalom által kiharcolt – kerékpárszámláló adatai között figyelik majd. Ezek itt érhetőek el: http://www.eco-public.com/ParcPublic/?id=809 és http://kerekparosklub.hu/szamlalo)

A felvonulás a városligeti napozóréten ért véget, amelyet zsúfolásig tömtek a kerékpárosok.

Címlapfotó: Soós Bertalan (Magyar Kerékpárosklub)

Hirdetés
VIAMagyar Kerékpárosklub sajtóközlemény
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet