Ha már bringázol suliba, munkahelyre, esetleg kisebb bevásárlásokat is bringával intézel, akkor biztosan felmerült benned, hogy vajon tényleg a hátizsák-e a legmegfelelőbb a dolgaid hurcibálására. Esetleg éppen azért nem kezdesz bringázni, mert úgy érzed, nem tudnád magaddal vinni a cuccaidat. A jól megválasztott kiegészítők biztonságossá és kényelmessé is tehetik az utadat, ezért nem árt, ha végignézzük, milyen lehetőségek vannak csomagok szállítására bringán.

Hirdetés

Sokakat tart vissza a rendszeres bringázástól az attól való félelem, hogy hogyan vihetnék magukkal a jógacuccukat matraccal, esetleg az irodai laptopot. Ahhoz, hogy megtaláld az ideális szállítási módot, először is azt kell végiggondolnod, hogy mennyi dolgot szeretnél vinni tudni általában.

Kulcs-pénztárca-badge kombó? Csak egy laptop és a táskád? Esetleg egy közepes bevásárlás cuccait? Vagy a gyerekeket, a kutyát, plusz strandcuccot napággyal és piknikkosárral? Ha tudod, hogy kicsi, közepes vagy nagy méretű rakományt cipelsz majd, érdemes ez alapján kiválasztani a legideálisabb hordozóeszközt a bringádra.
Az alábbi útmutató a nulla forintos megoldásoktól kezdve a több százezer forintos kiegészítőkig igyekszik összeszedni a legfontosabb kellékeket. A közepes mérettől kezdve biztosan fel kell szerelned a bringádat csomagtartóval, de ez a pár ezer forintos beruházás akkor is jól jön, ha semmi mást nem veszel hozzá – érdemes ezzel kezdeni a vásárlást.

S (egy bevásárlótáskányi cucc)

Ha nincs csomagtartó, akkor marad a sportos hátizsák. (Fotó: Flowcycle)

Lehetőségek: hátizsák, gumipók (csomagtartóval), első vagy hátsó kosár, kormánytáska, váztáska stb.

Előnyök: Praktikus és olcsó, kis bevásárláshoz vagy munkába/szórakozni menéshez, szabadidős bringázáshoz, rövid bringatúrákhoz.

Hátrányok: Kis tárolókapacitás, a teletömött hátizsák nehéz és nyáron izzaszt. Általában nem levehetőek a kis táskák vagy kosarak a bringáról, ezért hosszú ideig nem hagyhatod őrizetlenül a bringád.

Mi fér bele: kézitáska, pénztárca, telefon, kis laptop (hátizsákba, kosárba), kis bevásárlás.

M (2 bevásárlótáskányi cucc)

A stílusodhoz, a bringádhoz illő kosarat is választhatsz. (Fotó: Flowcycle)
Lehetőségek: csomagtartóra tehető oldaltáska, egyedi tárolódoboz (borosdoboz, üdítős rekesz stb.), ikeás zsák (fitt bringással!).
Előnyök: Nagyon praktikus, óriási választék (ár, vízállóság, szín, méret, levehetőség/hordozhatóság stb.). A fixen felszerelt dobozokkal szemben az oldaltáskák gyakran levehetők, így eldöntheted, hogy magaddal viszed-e (s ha igen, egyet vagy kettőt?). A vállaid és a hátad szabadon maradnak, így nagyon kényelmes a nehezebb dolgok szállítása is. Ideális a mindennapokhoz, közepes túrákhoz. Ha dobozt szerelsz a bringára, akkor az ad hoc vásárlások sem okoznak problémát.
Hátrányok: Oldaltáska esetén attól függ, milyen táskát választasz. Esetleg nem teljesen lesz vízálló. Vagy kényelmetlen kézben hordani, esetleg nehezen levehető a bringáról. A szűk keresztmetszet a táskák súlybeli korlátozottsága: egy 20 literes táska általában 10 kg-ig terhelhető. Bringára szerelt doboz esetén üresen is állandóan a bringádon lesz, nehezítheti a parkolást, nem vízálló megoldás.
Mi fér bele: laptop(ok), fényképezőgépszett (állvány is, gumipókozva!), edzőcucc és cipő, nagyobb bevásárlás, 1-2 napi ruházat és élelem (bringatúrákhoz), tankönyvek és jegyzetek stb.

L (3 bevásárlótáskányi vagy nagyobb cuccok)

Ezen a bringán még tízszer ennyi macskaalom is elférne. (Fotó: Flowcycle)
Lehetőségek: erős és strapabíró oldaltáskák előre és hátulra (akár 4×20 liter!); teherbringa.
Előnyök: Tényleg rengeteg dolgot lehet elpakolni, elektromos rásegítésű cargobringával meg se kottyan egy nagybevásárlás, szinte már kiváltható vele az autózás. Teherbringával nagy élmény bringázni is.
Hátrányok: Drága beruházás. Speciális igényekhez (pl. rendszeres gyerekszállítás, bike packing stb.) igazodó megoldás, a tárolás és parkolás is macera. Hegyvidéki bringázásra sem ideális.
Mi fér bele: gyerek(ek), kutya(k), havi bevásárlás, óriás szerszámtáska, családi strandfelszerelés piknikkosárral.
Két gyerek vagy egy havi bevásárlás…

XL (cuccok, amikről nem is gondoltad volna, hogy bringával szállíthatóak)

Költözés? Nem akadály! (Fotó: Flowcycle)
Lehetőségek: nagy utánfutó.
Előnyök: Akár kanapét, komplett fotóstúdiót vagy kutyacsaládot is vihetsz vele. Egy kevés bútoros költözés kompletten lezavarható vele. A közteherbringa-rendszerrel ingyen kölcsönözhető Budapesten.

Közteherbringarendszert avattak Budapesten

Hátrányok: Óriási és nehéz. Csak végszükség esetén használandó.
Mi fér bele: festőlétra és festőfelszerelés, 4×4-es IKEA Kallax, masszázságy, 3 másik bringa.

Hirdetés
Bringapedagógus: tanári diplomái mellé Londonban szerzett kerékpáros-oktatói végzettséget, s 20 év budapesti bringás tapasztalatával maga mögött megalapította az ország első, kifejezetten városi kerékpározást oktató vállalkozását a Velo Budapest!-et. Kerékpáros közlekedésbiztonsági előadásokat tart a közlekedési kultúra fejlesztése és a városi kerékpározás népszerűsítése érdekében.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet