Nekünk, európai nőknek talán természetes, hogy kerékpárra ülve eljuthatunk a kívánt úti célunkhoz, de nem mindenhol ilyen egyértelmű ebben a formában ez a közlekedési eszköz.

Sok Kenyában élő vidéki gyermek számára valódi kihívást jelent iskolába járni a hatalmas távolságok miatt. Ez a hatalmas távolság olykor van, hogy 4 vagy akár annál több mérföldet is jelenthet. A lányok még nehezebb helyzetbe kerülhetnek az iskolába vezető úton a rájuk leselkedő veszélyek (akár szexuális zaklatások) miatt – említik a teenvogue.com honlapján.

Hirdetés

Sok mindent megváltoztathatna, ha ezek a fiatal gyermekek, illetve lányok hozzájuthatnának saját kerékpárhoz, hogy azzal utazhassanak. Csakhogy a muszlim lányoknak egyes területeken a hagyományuk szerint nem szabad kerékpárral közlekedniük. 

A World Bicycle Relief nonprofit szervezet Together We Rise („Együtt emelkedünk fel”) kampányának köszönhetően azonban 2016-ban több mint száz tanuló jutott kerékpárhoz az Eldoret városában elhelyezkedő Umoja Középiskolában. A muzulmán és keresztény vallású lányok végül együttesen úgy döntöttek, hogy felülemelkednek azokon a kulturális elvárásokon, amelyek korlátozzák őket.

A következő 3 perces videóban megtekinthetjük azokat a lányokat, akik legyőzve félelmeiket, átlépnek a kulturális korlátaikon és boldogan haladnak álmaik felé, mindezt kétkeréken.

A videóban sok helyi diák és néhány felső vezető is megszólal.

  • A 16 éves Ayan például arról mesél, hogy milyen fantasztikus érzést jelent számára a kerékpározás. És bár nehéz megfogalmaznia, de valahol ez az egyik legcsodálatosabb érzés az életében, amit ő és még sokan mások is megtapasztalhatnak. Élete jelentősen megváltozott, és úgy véli, hogy többi társával együtt végre önmaguk lehetnek.
  • Iskolatársa, a 18 éves Susan pedig megemlíti, hogy ezáltal baráti társaságban, együtt kerékpározhatnak. Mindemellett az oktatás jelentőségére is kitér, amely szerinte megnyitja az ember elméjét, és ami által olyan emberré válhat a tanuló, amelyre talán nem is számított.
  • Salwa (16), amikor legelőszőr érkezett az iskolába még egyedül érezte magát, de miután megismerte Kelly-t és további barátait, megtanították neki, hogy nem kell szégyenlősnek lennie, hiszen mindannyian ugyanazok, „ugyanolyan” ember. Kelly – aki 14 éves – kezdetben nagyon meglepődött a kerékpáros muszlim lányok látványán, de ez az új helyzet megváltoztatta a véleményét és most már sokkal elfogadóbban áll mindehhez. Míg más lány arról is beszélt, hogy korábban azért sem járt iskolába, mert legtöbbször elkésett.
  • Sosten Kipchumba, az Umoja Középiskola igazgatója szerint az oktatás képes megváltoztatni az emberek életét. Úgy véli szükségük van egymásra. Az ötletek, az erőforrások megosztása során a különböző törzsek és hiedelmekkel rendelkező emberek, minden különbségük ellenére is képesek lehetnek együtt élni harmóniában.

„Ebben az iskolában mi egy család vagyunk, és mindent, amit csinálunk, azt együtt tesszük. Amikor elesünk, senkit sem hagyunk hátra. […] Együtt emelkedünk fel!”

– mondják ezt az Umoja Középiskola diákjai, ahol a keresztény, a muzulmán és a hagyományos afrikai vallások gyermekei együtt tanulnak.

World Bicycle Relief máskülönben 2005 óta működik és többek között azon dolgozik, hogy támogatásukkal a távolság a jövőben már ne okozzon olyan nagy akadályt az oktatás, az egészségügy és a gazdasági élet számára. A kerékpáros adományok mellé képzést is nyújtanak a bringák szervizeléséhez, valamint igyekeznek olyan strapabíró kerékpárokat adományozni a rászorulóknak, amik az extrémebb terepeken is megállják a helyüket.

Hirdetés
ForrásTeen Vogue

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet