Aki régebb óta bringázik, annak biztosan hever otthon minimum 3-4 kulacsa tartalékban. Nem feltétlenül azért, mert ennyire vágynánk a változatosságra, az oka inkább az lehet, hogy nehéz megtalálni a számunkra ideális darabot. 

Hirdetés

A dehidratáltságnak azonban komoly hatása van szervezetünkre még rövid távon is. Nem kérdés, hogy kerékpározás közben is kiemelten fontos, hogy megfelelő módon pótoljuk az elveszített folyadékot. A kerékpáros kulacs egyértelműen alapfelszerelés egy bringán.

Azonban olyan széles a kínálat ezen a területen is, hogy ember legyen a talpán, aki elsőre eltalálja, hogy számára melyik típusú kulacs lesz a legmegfelelőbb. Szeretnénk egy kis támpontot adni azoknak, akik elégedetlenek a jelenlegi kulacsukkal, és rátalálnának végre az igazira.

Nem vagyunk egyformák, mindenki más szempontok alapján választ. Van, akinek abszolút nem számítanak a praktikus és hasznos tulajdonságok, kizárólag a kerékpárjához tökéletesen passzoló színű és feliratú kulacsot hajlandó megvásárolni – ők ne is olvassanak tovább. ?

Ami a legfontosabb tulajdonság és alapelvárás lehet, hogy ha műanyag kulacsot választunk, akkor az BPA-mentes anyagból készüljön és ne szivárogjon.

Ha zavar a kicsit műanyagos íz (sok kulacsnál ez szinte eltüntethetetlen, még sok-sok mosás után is), akkor érdemes olyat választani, aminek van egy külön belső bélése, vagy esetleg egy fém változatot. A fém változat előnye, hogy strapabíróbb, jobban tartja a folyadék hőmérsékletét. Hátránya, hogy nehezebb belőle menet közben frissíteni.

Ha rendszeresen tekersz télen-nyáron, akkor érdemes beruházni egy szigetelt, thermo kulacsra. Ezzel viszonylag állandó hőmérsékleten tudod tartani a benne lévő folyadékot akár hidegben, akár melegben tekersz. Ezek a változatok drágábbak ugyan a hagyományos kulacsoknál, de ha kihasználnád ezt az opciót, érdemes beruházni rá.

Azt is érdemes végig gondolni, hogy te hogyan szeretsz frissíteni. Menet közben iszol, vagy inkább megállsz és úgy frissíted fel magad? Ez is fontos szempont lehet a választáshoz, hiszen, ha nem tudod egyszerűen kivenni a formája miatt a tartóból, vagy nehezebben nyílik menet közben, akkor az nem lesz ideális a tekerés közbeni frissítéshez.

A méret a lényeg. Van, amikor igen, de ez a kulacsoknál nem feltétlenül van így. ? Melegben több folyadékra van szükségünk, hőségben előfordulhat, hogy két nagyméretű kulacsnyi folyadék sem lesz elegendő egy hosszabb tekerésen. Persze meg lehet állni feltölteni a kulacsokat, de érdemes olyat méretűt választanunk, mely egy átlagos hosszúságú edzésen is elegendő számukra. A legnagyobbak 750 ml-esek, de aki csak kisebb túrákat, rövidebb távokat megy, annak lehet, hogy elegendő egy kisebb méretű is.

Ha már a méret szóba került, akkor bizony nem mehetünk el a súly mellett sem szó nélkül. Nem csak a versenyzők, de a hobbibringások körében is sokan vannak, akiknek minden gramm számít. Bizony, két 750 ml-es feltöltött kulacs már több, mint másfél kiló plusz terhet jelent, ami azért már a teljesítménynél is érezteti a hatását.

Végül ugye a piszkos anyagiak. Sokan megveszik az alap kulacsokat és inkább gyakran cserélik, nem szeretnének nagyobb összegeket költeni erre a kiegészítőre. Azonban, ha komolyabb igényeink vannak, elkerülhetetlen, hogy drágább darabok közül kelljen választanunk. A szigetelt thermo kulacsok eleve egy magasabb árkategóriát képviselnek, ha pedig speciálisabb anyagból készül a palack, akkor is többe kerülhet. Ha igényünk van a szigetelt kulacsra, akkor abba mindenképpen érdemes több pénzt szánnunk.

A kulacsokat higiéniai okokból érdemes gyakran mosni, de vajon milyen időközönként érdemes cserélnünk azokat? Itt ugye felmerül a fenntarthatóság kérdése is, hiszen a legtöbb esetben egy darab nem újrahasznosítható műanyagról van szó. Sajnos még nehezen beszerezhetőek a fenntartható anyagokból készült változatok. Emiatt kétszer is gondoljuk meg, mielőtt kidobjuk a régit és cserélünk egy újra.
A gond az, hogy a használat következtében kívülről karcossá és kopottá válik kulacsunk, holott még használható lenne.. Amikor már belülről is nehezen tisztíthatóvá válik, az az ideális időpont a cserére.

Reméljük, hogy sok hasznos szemponttal tudtunk segíteni nektek a kulacsválasztásban! Ha van általatok használt kedvenc típus, osszátok meg velünk is a tapasztalataitokat!

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

1 hozzászólás

  1. Zefal kulacsot használok. Nagyon jo cucc, könnyen jön belőle a lötty, nincs szaga és az ára sem vészes.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet