Mérnöki szaktudással és elképesztő kreativitással valódi remekműveket alkotnak a Kezes-lábas játszóház kollégái.

Munkáik során a különböző kézműves és szórakoztató tevékenységeket ötvözik a kerékpározással. Saját ihletésű találmányaik családi napokon és csapatépítő tréningeken elevenednek meg a fenntarthatóság, a környezettudatosság, az újrahasznosítás, a mozgás és szórakozás, valamint az összefogás jegyében.

Hirdetés

Ötletes vívmányaik révén a Kezes-lábas játszóház bekerült az MVM EDISON Light Up! 2017 döntős csapatainak tagjai közé. A program végső eredményhirdetése május közepére várható. Biró Szabolcs, a Kezes-lábas játszóház alapítója és tulajdonosa válaszolt kérdéseinkre.

Hogyan és mikor jött létre a Kezes-lábas játszóház?

A kezes-lábas játszóház jogi értelemben 2016-ban jött létre, amit tíz éves fejlesztés előzött meg. Az ötletgazda és az alapító tulajdonos magam vagyok, már gyermekkoromban különleges vonzalmat éreztem a gépek és szerkezetek iránt. A kerékpár meghatározó szerepet játszik az életemben, napi szinten ingázom, így a pályaudvarok között kettőt is használok. Gépészmérnökként kihívást jelentett számomra az alapkonstrukció újragondolása, mennyi mindenre jó lehet a mechanizmusa. 2005-ben született meg első termékünk a biciklivel hajtott esztergagép, melyet egy karitatív tréning hívott életre. Kreatív és hasznos aktivitást keresett egy csapat, akik idősek otthonában készítettek lengőteke pályát. Az eredeti forgatókönyv szerint az alapot térkövezik, az oszlopot lebetonozzák és a készen vásárolt bábú készletet lefestik. A történet azonban váratlan fordulatot vett, kétszer annyian jelentkeztek a feladatra, nekik pedig munkát kellett találni. A tekebábuk helyszíni gyártásának lehetősége merész ötletnek tűnt, ugyanakkor valódi mérnöki kihívás volt. A másfél hónapos fejlesztés eredménye igazi sikersztori, a résztvevők egymást segítve készítették el mind a 9 tekebábút annak ellenére, hogy egyikük sem esztergált előtte életében. A kallódó, kiszuperált és roncstelepi eszközből összeállt szerkezet remekül bevált, a CSR program után még többször bizonyított, ebben az időszakban még név nélkül.

Az átalakult berendezés mára az egyik legnépszerűbb programunkká nőtte ki magát, fontos szerepet tölt be a kezes-lábas játszóház életében: fakalapácsok, húsklopfolók, nyársvillák nyelei készülnek általa. A biciklivel hajtott faesztergagép többszörösen bizonyította hasznosságát a rendezvénypiacon, szakképzett felügyeletünk mellett már egészen kis gyermekek és szüleik, valamint munkatársak is használják.

Mit lehet tudni a mérnöki csapatról?

Csapatunk nagyon sokszínű, szakanimátoraink száma exponenciálisan növekszik, az ügyvezetés mellett közel 30 fős stáb látja el az időszakos feladatokat. Zömében mérnökökből álló törzsgárdánkat egyetemi hallgatók segítik, két üzletággal egyre hangsúlyosabb a jelenlétünk a rendezvénypiacon. Sport- és gyermeknapokon, kis- és nagyvállalatok Családi napjain a játék és az alkotás áll a középpontban, minden generációt egyaránt meg tudunk szólítani. Titkunk, hogy egyszerre értjük a felnőttek és a gyermekek nyelvét, különleges és innovatív eszközeink, bringás flottánk pedig egyedülálló élményeket nyújt.

Küldetésünk fontos kiindulópontja a környezettudatosság, a mozgás és az összefogás, mivel nem használunk elektromos áramot, ezért ÖKO szemléletet is formálunk.

A csapatépítő tréningek világában is otthonosan mozgunk, olyan gyakorlatokat fejlesztünk, melyeket mi magunk találunk ki, nem koppintunk, nem másolunk. Tréneri csapatunk sokszínű, az élelmiszermérnöktől a műszaki menedzserig kiváló szakemberek, tapasztalt coach-ok alkotják. Outdoor programjaink igazodnak a piaci igényekhez, jó hangulatú, kihívást jelentő játékaink kortól-nemtől függetlenül nagyon népszerűek:

A legtöbb találmányotok a bringázás köré épül. Miért pont a kerékpár?

A roncstelepről mentett kerékpárok újraértelmezése nagy örömforrásunk, sokakat ’megfertőztünk’ általuk, egyre többen csodálják és követik munkásságunkat a világban. Számunkra azért jó inspirációs eszköz egy kidobott bicikli, mert fantáziát látunk benne, folyamatosan szaporodó ötleteinkkel gyorsan meg is születik az új funkciója.

Ha megmentettünk egyet, boldogan fekszünk le, mert számunkra kellemes érzés új értéket teremteni.

Az pedig külön öröm, hogy saját kezünk által alakul át, nem kell a gyártást kiadnunk, mindent magunk csinálunk. Otthonosan mozgunk a gépműhelyi világban: készség szinten esztergálunk, marunk, hegesztünk és szerelünk. A földhöz talpalt kezes-lábas bringák a szabadság különleges szimbólumai, családokat és kollégákat egyesítenek, élményeket nyújtanak. Olyan eszközöket fejlesztünk belőlük, melyeket közösen, emberi erővel lehet használni, kínálatunkban a legkülönfélébb típusok találhatók meg. Közel 30 darabból álló bringás flottánk nagyon sokszínű, világviszonylatban is egyedülálló. Kerékpárral működtetünk például autóverseny pályát, fűrészgépet, toronydarut vagy az egyedülálló hatfészkes korongozóasztalt, kifogyhatatlan ötlettárunk miatt fogalmunk sincs hány eszközünk lesz még.

Melyik eszköz létrehozása jelentette a legnagyobb kihívást számotokra?

A legnagyobb kihívást a biciklivel működtetett légvárunk jelentette, az alapkonstrukció lényege, hogy egy kerti lombfúvót hajtunk meg a kerékpár hátsó kerekével. A szükséges légmennyiség előállítása pedálerővel történik, az elektromos áram nélkül működő szerkezet így 100% ÖKO. Egy roncstelepen talált leégett lombfúvót alakítottunk át, ami műszaki értelemben komplex szívműtéten esett át. Kibeleztük és a néhai villanymotor forgórésze extra hajtóművet kapott, így a szerkezet elégséges levegőt pumpált az ugrálóvárba. A berendezés jó pár rendezvényen bizonyította sikerét, anyák, apák és nagytesók együtt égették a kalóriákat a kicsikkel. Aztán idővel a kisméretű hajtáslánc nyúlni kezdett és működési zavarokat okozott, már a feszítő görgő sem tudta kompenzálni a hibákat. Nem volt mit tenni, új fejlesztésbe kezdtünk, a második verziót bordásszíjjal hajtottuk, ami csendesebbé tette a berendezést. Ebből viszont kimaradt egy közlő kerék, így a ventilátor visszafelé forgott, nem fújt, hanem szívott. Mi is, mert újabb konstrukció következett, ismét új hajtóművet készíthettünk. Mivel nem kész tervek alapján dolgozunk, így egy-egy eszközre rengeteg munkaórát fordítunk, kitartóak vagyunk és nem adjuk fel. Az új hajtómű már majdnem bevált, mikor az egyik fogaskereke elkezdett gyorsan kopni, kiderült, hogy lágyított állapotban építettük be. A mostani verziót már hőkezelt kivitel működteti, így reméljük sokáig okozhat örömet kicsiknek és nagyoknak.

És melyik munkátokra vagytok a legbüszkébbek?

Egyik legnagyobb büszkeségünk, hogy bemutathattuk a Pető Intézetes gyerekeknek a biciklivel hajtott képfestő gépünket, a kreatív alkotó folyamatot óriási siker koronázta meg. Az iskolások színes festéket cseppentettek a papírlapra, melyet pipettával kellett felszívni a feltöltött tégelyekből. A berendezést szintén a gyerekek hajtották meg, a felnőttek csak segítettek benne, ha kellett. A perdület festette teljesen egyedire a képeket, a csepp helye, mennyisége, illetve a fordulatszám nagysága tette különlegessé a remekműveket. A munkaasztalnál egyszerre hárman fértek el, de a biciklin ülő társuk is aktív részese a különleges alkotásnak. Kipörgetett állapotban spirális ívek, koncentrikus körök megfestését is ügyesen csinálták, a kezes-lábas technikaórát mindenki nagyon élvezte. Óriási élmény volt számunkra látni, hogy eszközeink működnek a Pető Intézet falai között is, amikor csak tudunk, támogatjuk őket.

A rendezvényeiteken melyek a legnépszerűbb találmányok, illetve programok?

A rendezvényeink egyik legnépszerűbb játék attrakciója a Formula Bike programunk, ebben gyermekek és akár felnőttek együtt versenyeznek a legjobb köridőkért. A kerékpárok által megtermelt feszültséget egy elektronikai vezérlő közbeiktatásával használjuk fel a kisautók működtetésére. A terepasztalon haladó autók sebessége a bicikli tekerésével arányos, a pályában lévő emelkedő szakaszt lendülettel kell leküzdeni, mintha dombon hajtanánk fel. A bemelegítő körökben a résztvevők megtanulják ‘vezérelni’ a járgányokat, ugyanis túlhajtott kerékpárral az autó lerepülhet a pályáról, így értékes másodpercek esnek ki. A futamok 1 percig tartanak, az idő alatt megtett köröket a pályába épített számláló regisztrálja, csalás kizárva. A játék extra élményt ad, miközben jól fejleszti a koncentrációt, erősíti a versenyszellemet.

Alkotóállomásaink közül a korongozást emelnénk ki, a különleges eszközökről készült kisfilmünk egyesítette a fél világ fazekasait, rengetegen megnézték és kommentálták, sok dicsérő üzenetet kapunk szinte valamennyi kontinensről. A biciklivel működtetett 6 állásos korongozó asztal műszaki értelemben egy kuriózum, a pedál kúpkerekeket hajt, ami kardántengelyen keresztül jut el egy átalakított sarokcsiszolóig. A tekerő mind a hat korongot egyszerre táplálja, ami remek spinning edzés is egyben.

A korábbi eseményekre visszagondolva volt olyan pozitív és/vagy negatív visszajelzés, ami nagy hatással volt rátok?

Rengeteg pozitív visszajelzést kapunk a programjainkon, mindig jól esik hallani, hogy mennyire kreatív és jópofa eszközöket fejlesztünk. Legtöbbször a szülők fejezik ki elismerésüket, a gyerekek mosolyából pedig mindent értünk.

Egyszer beszédbe elegyedtem egy idősebb ’szaki bácsival’ valamelyik családi napon, kérdezősködött, én meg meséltem neki a szerkezetről. Tökéletesen átlátta a működését, a benne rejlő műszaki megoldásokat. A végén kezet fogtunk és így búcsúzott:

„további ördögi szerkezeteket Leonardo barátom.”

Elképzelhetőnek tartjátok, hogy a találmányaitokat a jövőben piacra dobjátok, vagy az alkalmazásukat mindenképpen a Kezes-lábas játszóház keretein belül akarjátok gyakorolni?

Indultunk az MVM Edison Light Up 2017 pályázatán, ahol bekerültünk a 12 legjobb csapat közé. Az innovációs startup versenyben azt tűztük ki célul, hogy a legnépszerűbb eszközeinket reprodukálva bővítjük a portfóliónkat. Ha bejutunk a májusi döntő győztesei közé, akkor nyitunk a nemzetközi piac felé, de a kezes-lábast továbbra is mi üzemeltetjük. Bár egyre több megkeresést kapunk magánszemélyektől, különféle szervezetektől, hogy szeretnék megvásárolni a fejlesztéseinket, nem gondolkozunk az értékesítésben. Eszközeinket továbbra is magunknak készítjük, minden termékünkben nagyon sok energiánk van, nehezen tudnánk forintosítani őket. Jelenleg kitelepült szolgáltatást nyújtunk, mobil játszóházként üzemelünk. Elképzelhetőnek tartjuk, hogy az MVM-es pályázat lehetőséget teremt egy állandó helyszín létrehozására, távlati terveinkben ez az út is szerepel.

A fotón: Varga Zsuzsa Anita és Biró Szabolcs
Kinek ajánlanátok leginkább ezeket a rendezvényeket?

Kicsiknek és nagyoknak, fiataloknak és időseknek egyaránt ajánljuk magunkat, különösen azok számára, akik nyitottak a fenntarthatóságra, az ÖKO szemléletre. Olyan közegben tudunk leginkább kiteljesedni, ahol sok gyermek és család van egyszerre jelen, illetve hangsúlyos a mozgás, a kreativitás és a tapasztalati tanulás.

 

2018 évben több nyitott rendezvényt is támogatunk jelenlétünkkel, ingyenes programjainkon szeretettel várjuk a nagyközönséget. Május 27-én a gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválon rengeteg kezes-lábas játékkal készülünk, június 16-17-én Budapesten a Gyerek-Sziget Fesztivált színesítjük. Szeptember 2-án a Tábitha Gyermekhospice szolgálatnak segítünk az adománygyűjtésben, szeptember 30-án a Hegyvidéki Autómentes napon tekerhetik eszement bringáinkat az érdeklődők.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet