Nem fogjátok kitalálni, mindenki rendelkezik vele. Ráadásul rögtön kettővel is.

Hirdetés

A francia L’Équipe információi szerint Froome és stábja arra fogja alapozni védelmét, hogy a versenyző megengedettnél kétszer magasabb salbutamol szintjét rossz veseműködés okozta. Ez alátámasztaná a Team Sky előzetes véleményét is, miszerint a legvalószínűbb eset, hogy dehidratáció okozhatta az abnormális értékeket.

Ugrik Froome Vuelta-győzelme?

Egy biztos. Itt már mindenki csak veszíteni tud. Ha Froome-ot felmentik, sokan fogják úgy gondolni, hogy a UCI kettős mércét alkalmaz, úgyhogy nagyon alaposnak kell majd lennie az indoknak. Ha viszont eltiltják, az nem most fog történni, így simán előfordulhat az is, hogy Froome-ot 2019-ben tiltják csak el – ki tudja, akkor már lehet rögtön 3 GT-t fognak elvenni tőle (2017-es Vuelta, lehetséges 2018-as Giro-Tour?).

Az eset ugyanis kísértetiesen hasonlít Alberto Contador 2010-es doppingügyéhez. Contador szervezetében akkor clenbuterolt találtak a 2010-es Tour de France alatt – amit történetesen megnyert. A spanyolt először hazája szövetsége tiltotta el (azt is több, mint fél évvel a történtek után), ám nem sokkal később pont ők is mentették fel a hatékony védekezésnek köszönhetően (az ügyvédek szerint a clenbuterol jelenlétét szennyezett hús okozta).

Contador újra versenyzett, óriási fölénnyel meg is nyerte minden idők egyik legbrutálisabb Giro d’Italiáját, de a UCI és a WADA nem elégedett meg a helyzettel és fellebbezett a Nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS). Végül az eset után közel két évvel, 2012. februárjában született meg a döntés. Contadort visszamenőleg eltiltották két évre, ugrott a 2010-es Tour és a 2011-es Giro győzelme, de még a Tour de France-on szerzett 5. helyezése is.  A spanyol legközelebb 2012 augusztusában versenyezhetett újra. Sajnos túl sok szervezetnek van meg a joga ahhoz, hogy ítélkezzen a versenyző felett, ami végeláthatatlanul hosszú ügylefolyásokat eredményez. Fura paradoxon, hogy mindez valahol a versenyző, a hatóságok és végső soron a sport érdeke is, de mégsem igazi, hogy ilyen sokáig tart felderíteni az ügyeket.

A 2017-es Tour de France és Vuelta a Espana győztese, Chris Froome még a tavalyi Spanyol Körverseny alatt produkált a megengedettnél kétszer magasabb salbutamol szintet, ami sajnos csak hónapokkal később került nyilvánosságra. Froome azóta is keményen edz, ugyanis a legoptimistább forgatókönyv szerint idei első komoly célja a Giro d’Italia megnyerése lesz.

Minden bringás havat akar látni

Neked mi a véleményed? Lehet ebben az ügyben még jó döntést hozni?

Hirdetés
ForrásL'Équipe
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet