Szokás szerint a brutális hegyek dominálnak majd, de visszább vettek a maratoni távokból. Chris Froome is harcba száll a Maglia rosáért.

Hirdetés

A Tour de France-hoz képest jóval inkább vidámabb, show jellegű bemutatót tartott az Olasz Körverseny szervezőgárdája. A stúdió jellegű beszélgetésen jelen voltak az elmúlt évek győztesei, így Alberto Contador, Vincenzo Nibali, Tom Dumoulin és az egyelőre nyeretlen Fabio Aru is.

Chris Froome nem tudott jelen lenni az eseményen, de videoüzenetben jelentette be, hogy nyolc év után visszatér az Olasz Körversenyre és harcba száll a győzelemért. Érdekesség, hogy a jelenlévők közül egyedül Fabio Aru (2018-tól UAE Team Emirates) állította biztosan, hogy ott lesz a Corsa Rosa rajtjánál.

A 2018-tól csupán nyolcfős csapatok Izraelben kezdik a versenyt egy kilenc kilométeres, dombos, kanyargós jeruzsálemi időfutammal. A technikás pályán Contador szerint akár jelentős különbségek is kialakulhatnak majd.

Ezután egy két síkabb szakaszt rendeznek még Izraelben, de a harmadik napon azért csak összeszednek majd néhány száz méter szintkülönbséget.

Az Izraeli startot követően természetesen pihenőnap következik a hosszú transzfer miatt, majd a tavalyi évhez hasonlóan ismét Szicíliába látogat a karaván. A bravúrosabbak már sejthetik, hogy ha a szigetre látogat a Giro, akkor az Etna sem maradhat ki. Az 1736 méter magas hegyet két dombosabb szakasz után a hatodik szakaszon fogják megmászni a versenyzők, azonban mindezt egy teljesen új vonalon teszik majd.

Egy rövid hajóutat követően délről utazik majd a karaván tovább az olasz csizmán. Egy rövidebb sík szakaszt követően azonban rögtön két hegyibefutós szakasz következik. Először az 1260 méteres Montevergine di Mercogliano majd a 2135 méteres Gran Sasso d’Italia csúcsát kell megmászniuk. Utóbbi hegy Marco Pantani 1999-ben aratott győzelméről lehet ismerős.

A második pihenőnapot követően végre kicsit megpihenhetnek majd az esélyesek, sík és dombosabb etapok követik majd egymást. Lesz befutó az imolai versenypályán és a 11. szakaszon Misanóban futnak majd be, amely nagyon közel van a 2017 tavaszán elhunyt Michele Scarponi filottranói szülőhazájához.

A 14. szakaszon jön a várva várt Monte Zoncolan egy laza 181 kilométeres szakasz keretében. Az 1730 méteres, átlagban 11,9 %-os meredekségű hegyre négy év után tér majd vissza a Giro mezőnye. Ezután ismét egy kemény hegyi szakasz következik, ahol inkább a szökevények kerülhetnek előtérbe.

Az utolsó pihenőnap után jön a verseny egyetlen hosszú időfutama. Trento és Rovereto között javarészt szinte teljesen sík terepen 34,5 kilométeren küzdenek majd a versenyzők az óra ellen. A verseny ezután sem fog eldőlni, hiszen a római utolsó szakasz előtt még három hegyi befutós nap (köztük a tizenkilencedik, a királyetap a Cima Coppival) segít majd eldönteni, ki lesz a 2018-as Giro legjobbja.

Rövid statisztika a 2018-a Giro d’Italiáról:

  • Össztáv: 3546 km
  • 7 könnyebb szakasz
  • 6-6 közepes és nehéz szakasz
  • 2 időfutam (44 km)
  • 8 hegyi befutó
  • 495 érintett település
  • 194 országban közvetítik a versenyt

A 2018-as Giro d’Italia szakaszai:

Május 7. – Pihenőnap

Május 14. – Pihenőnap

Május 21. – Pihenőnap

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet