Eddy Merckx első Tour-győzelmének 50. évfordulójára a szervezők Belgiumba viszik a Tour de France-t.

Hirdetés

Eddy Merckx-et minden idők legeredményesebb kerékpárosának tartják. Az 1945-ben született egykori országúti kerékpáros pályafutása során 11 Grand Tourt nyert (5 Giro, 5 Tour, 1 Vuelta). Csak a Francia Körversenyen 34 szakaszon diadalmaskodott, amit máig nem tudtak megdönteni. Szinte minden körülmények között tudott nyerni, elképesztő 204 profi győzelem után vonult vissza.

Legelőször 1969-ben tudott nyerni a Tour de France-on. A viadal több szempontból is érdekes volt, ugyanis a nemzeti csapatokat felváltották a mai modellhez inkább hasonlító kereskedelmi alakulatok. Merckx a párizsi célig 17 percet vert a francia Roger Pingeon-ra és 22-t a szintén francia Raymond Poulidorra, ráadásul mindmáig egyedülálló módon megnyerte a hegyi, pont és a kombinációs trikót is.

A Tour de France szervezői ennek a hihetetlen teljesítménynek kívánnak adózni azzal, hogy a 2019-es verseny startját Brüsszelbe tették. Belgium eddig ötször rendezhetett Nagy Rajtot, a brüsszeliek 61 év után 2019. július 6-án nézhetik újra helyben a verseny indulását. Persze az elmúlt évtizedek során többször is járt a karaván a belga fővárosban, legutóbb 2010-ben Alessandro Petacchi aratott itt emlékezetes szakaszgyőzelmet.

A legelső etapon 191 kilométer vár majd a versenyzőkre, de 43 kilométerrel a rajt után máris a Flandriai Körversenyt fogják felidézni, ugyanis meg kell majd mászniuk a Mur de Grammont vagy másik nevén a Kapelmuur kockaköves emelkedőjét. Az 1 kilométer hosszú, átlagban 9,2%-os kaptató az 1969-es kiírás alkalmával is szerepelt az útvonalban.

Stijn Devolder és Guillaume Van Keirsbulck szenvednek a Muur-ön / Fotó: Wikimedia Commons

A szakasz szintén Brüsszelben záródik majd a Woluwe-Saint-Pierre kerületben, ahol Merckx elkezdett bringázni.

A második napon maradnak Brüsszelben, ahol ezúttal csapatidőfutamot rendeznek. A folyamatosan emelkedő, ám túl sok kanyarral nem tarkított pálya az Atomiumtól indul és a Királyi palotánál ér majd véget egy hosszú egyenesben.

A 106. Tour de France-t várhatóan 2019. július 6-28. között rendezik majd.

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet