A Fliz névre keresztelt koncepció sajátossága, hogy az utas pedálok nélkül, szinte lógva utazhat a bringán. Az ötlet elég meredeknek hangzik, és ha jobban szemügyre veszi az ember a megvalósítást, akkor talán még inkább annak tűnhet.

A Designboom online magazin idézte fel az olvasók számára ismét a Fliz koncepciót, amiről egyébként néhány évvel ezelőtt már jelentek meg információk a neten. Például ez a videó is, amit érdemes meglesni, hogy lássuk a valóságban miként működik ezzel a csodabiciklivel a közlekedés:

Hirdetés

Az tény, hogy egy kifejezetten dizájnos és egyedi megvalósításról beszélhetünk, azonban elképzelésünk sincs, hogy ez a való életben mennyire lehet kényelmes vagy éppen biztonságos. A kerékpárt lábbal lehet hajtani, az utast pedig lényegében egy állítható heveder tartja, a lábait pedig megpihentetheti menet közben a hátsó kerék agy mellett. A hajtás viszonylag lendületesnek látszik és a kanyarodás sem tűnik olyan nagy ördöngösségnek a szemléltetett videó alapján.

Ez a fajta, pedál nélküli bringa kissé emlékeztethet minket azokra a hajdan megjelent legelső kerékpárokra, amik még épphogy csak „bontogatták a szárnyaikat”, mígnem sok-sok fejlesztgetés után elérték a mai formájukat. Különösen Karl von Drais 1817 körül megjelenő találmányára hasonlít, amit szintén pedálok nélkül, lábbal kellett hajtani. Nem véletlen a nagy hasonlóság, ugyanis a Fliz tervezőinek Drais korszakalkotó vívmánya adta a kiindulópontot, amit elkezdtek továbbgondolni.

Mint ahogyan azt a Designboom cikke is megjegyzi, a Fliz kerékpárokat nem azzal a szándékkal tervezték, hogy felváltsák a mai hagyományos kétkerekűeket, csupán egy másik alternatívára ad lehetőséget.

A kerékpárok 200 éves múltjára visszavezethető történelméről a következő linken olvashatsz bővebben:

200 éve hajtjuk a bringákat magunk alatt

Fotók: fliz-concept.blogspot.hu

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet