Laramie egy amerikai kisváros, ahol a kerékpározást eszközként használják a kamaszok mentális jólétének a fejlesztésére. Néhány évvel ezelőtt kísérleti jelleggel indítottak egy közösségi kerékpáros programot a helyi középiskolában, melynek keretein belül minden gyereket megtanítanak kerékpározni és közös szabadidős edzéseket szerveznek nekik. 

Hirdetés

A középiskolai időszak a gyerekek életében egy nehéz életszakasz sok változással, gyors hormonális és fizikai fejlődéssel. Ebben a korosztályban igen gyakoriak az agresszív viselkedési torzulások, az iskolai zaklatások, nehezen találják a helyüket a gyerekek a világban. Ilyenkor meglehetősen gyakran jelentkeznek náluk önbizalom problémák is, melyek tovább nehezítik ez az időszakot.

fotó: https://outridebike.org/ridingforfocus

A Riding For Focus program ezekre a nehézségekre nyújt megoldást a kerékpározás segítségével. A foglalkozáshoz évente csatlakozhatnak a helyi középiskolások. A kerékpározás technikai sport, de a szervezők segítséget nyújtanak azoknak a családoknak is, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy megvegyék a legújabb kerékpárokat és különböző felszereléseket a gyerekeknek. A rászorulók pályázhatnak ezekre eszközökre, így egyenlő esélyekkel tudnak bekerülni a programba a különböző anyagi háttérrel rendelkező diákok is.

A programot 2019-ben kezdték és az azóta elért fejlődés igen látványos. A résztvevő gyerekek mentálisan stabilabbak, kiegyensúlyozottabbak és sokkal könnyebben jutnak át kamaszkoruk legnehezebb évein.

A programot figyelemmel kísérik a helyi egyetem kutatói is, akik tanulmányozzák az összefüggéseket a kerékpározás és a viselkedési zavarok, figyelemzavaros betegségek között. Az eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy nőtt a résztvevő gyerekek önbecsülése és könnyebben tudtak fókuszálni a rájuk nehezedő kihívásokra, feladatokra.

A fent említett előnyök mellett a településre nézve is pozitív hatással van a kezdeményezés. A gyerekek ugyanis nem csupán a tanulás idejére használják a bringákat, hanem szabadidejükben is azzal közlekednek a településen belül. Azokat az utakat, melyeket addig autóval tettek meg szüleik segítségével, már bringával járják. Az iskola szomszédságában pedig kiépítésre került egy mountainbike pálya is. A pálya természetesen nem csak a diákok számára nyitott, azt bárki használhatja – így közösségépítő szerepe is van a létesítménynek. Hétvégenként pedig a gyerekek már gyakran a családjukkal, barátaikkal térnek vissza ide bringázni a szabadidejükben.

A program tehát megadja nekik a biztos alapokat, segít nekik átjutni ezen a nehéz életszakaszon. Megerősödik az önbizalmuk és sokkal kiegyensúlyozottabbá válnak, javulnak a tanulmányi eredményeik. Ezekre az alapokra építkezve pedig egy élethosszig tartó elköteleződés alakul ki a kerékpározás iránt. Ugye milyen egyszerűnek tűnik?

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet