Valerjan Romanovski kerékpáros próbatétele során elképesztő időjárási viszonyok mellett tett meg 400 kilométert biciklivel Szibéria havas, jeges tájain. 

Valerjan Romanovski, alias Coldman neve már több alkalommal is bekerült a Guiness Rekordok Könyvébe. A lengyel úriember társaival együtt azt kutatja, meddig tágíthatóak az ember fizikai határai a hideggel szemben. Számos elvetemültnek tűnő dolgot műveltek már csapatával, például -50 fokban vízben fürdőzve töltik idejüket, hidegkamrákban állítanak fel különböző rekordokat. Azonban az egyik ilyen próbatétele a mi figyelmünket is felkeltette, ugyanis az év elején úgy döntött, hogy kerékpártúrát tesz Szibériában, mínusz 60 fokban.

Hirdetés

Kerékpáros próbatétele során elképesztő időjárási viszonyok mellett tett meg 400 kilométert biciklivel Szibéria havas, jeges tájain. A táv maga egy tapasztaltabb kerékpárosnak ugyan nem jelent extrém nagy kihívást, azonban a -60 fokos hidegben 4 nap kellett végül hozzá, hogy letekerje ezt a távolságot. Helyszínnek Kelet-Szibériában az Ojmjakonból Jakutszkig vezető utat választották a kutatócsapat tagjai. Nincs ebben semmi véletlen, hiszen Ojmjakon hivatalosan is a Föld leghidegebb települése. Ha ez nem lenne elég, időpontnak a januárt választották, amikor igazán tombol a tél. Megérkezésük után társával hozzászoktatták magukat a körülményekhez: fürdőztek egyet a -50 fokos vízben.

Ezután bemelegítésként Valerjan útnak indult először gyalogosan, szánon maga után húzva teljes felszerelését. A végtelen havas horizontot mindössze az ott élő farkascsordák és vadlovak jelenléte törte meg. Miután ráhangolódott a körülményekre, már csak a 4 naposra sikeredett 400 kilométeres kerékpáros túra volt hátra. Eredetileg 1000 km volt a cél, de mivel csak sokkal lassabban tudtak haladni a tervezettnél, így módosult a terv is.  Az utazás során mindkettőjük egészségi állapottát folyamatosan figyelemmel kísérték a mentőcsapatuk tagjai. Hat óránként vizsgálták őket, hogy tudják-e folytatni útjukat fizikailag.

A mentális és fizikai nehézségek mellett a legnagyobb kihívást a folyadékutánpótlás jelentette Valerjan számára az út során. Nem véletlenül, hiszen ilyen hőmérsékleten szinte azonnal megfagy az ivásra szánt folyadék – csak nagyon keveset tudott így magához venni minden alkalommal. Ugyan volt nála hordozható melegítő, de ennek használatát igyekezett kerülni, hiszen nagyon lelassította az út során. Arról, hogy mennyire tesz jót az ilyen hidegben bringázás, ebben a cikkünkben írtunk.

Milyen hatással van a téli bringázás az ízületeinkre?

Vitathatatlanul elképesztő teljesítményükkel bebizonyították, hogy az emberi test fizikai határai sokkal tovább érnek, mint azt sokan gondoljuk. Az nem kérdéses, hogy Valerjan és csapata nem fog leállni a határok feszegetésével, így kíváncsian várjuk következő kerékpáros rekordkísérletüket, amiről majd ismét beszámolhatunk nektek. Egyszer már készítettünk interjút egy szibériai bringással, ő is elég meredek dolgokról mesélt.

“Szibériában mínusz 37 fokra süllyedt a hőmérséklet, de kibírtam”

Fotók: Valerjan Romanovski / Facebook

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet