A világ lakosságának több mint fele városokban él – tehát ami ott történik, az nagy hatással van az éghajlatváltozás elleni globális harcunkra. Amszterdam egy a klímaharcos városok közül, aki sajátos módon száll szembe a klímaváltozással.

Hirdetés

Amszterdamról sok minden juthat eszünkbe, bringásként pedig elsősorban a kerékpárok. Azonban most nem erről lesz szó, hanem a műanyagokról. A várost nem véletlenül nevezik észak Velencéjének, rengeteg vízi út övezi, melyet példamutatóan ki is használnak a helyiek. A két terület összefügg, hiszen Plastic whale szerveződés a vízi utakon való közlekedés során gyűjti össze a műanyag szemetet a csatornákból. Ez a remek kezdeményezés az összegyűjtött műanyagokat újrahasznosítja és például csónakok és irodabútorok formájában kelti őket új életre. A műanyag halászat egyszerre szórakoztató és hasznos elfoglaltság.

fotó: https://plasticwhale.com/

A palackhalászattal azonban nincs vége a műanyagok elleni harcnak! ? Amszterdam ad otthont a világ első buborékgátjának is! A vicces nevű, de annál fontosabb találmány a vízben képződő buborékok segítségével gyűjti össze szemetet a csatornából.

Ez a kiegészítő eszköz remek megoldás arra, hogy a nehezen kihalászható, víz alatti műanyaghulladékok is könnyedén begyűjthetőek legyenek. A csatornából begyűjtött hulladék enélkül bizony az Északi-tengerbe kerülne, így okozva visszafordíthatatlan károkat.

A két műanyagszemét elleni megoldás mellett a fenntarthatóságra is komoly figyelmet fordít a holland város. Az élelmiszerpazarlás sajnos része a modern városok mindennapjainak. A The Waste Transformer kezdeményezés azonban a helyben összegyűjtött szerves hulladékból, ételmaradékokból hasznos energiát termel. Árammá, műtrágyává és komposzttá alakítják a begyűjtött hulladékot, ami így visszakerülhet Amszterdam üzleteibe, háztartásaiba.

A fenti példák is jól mutatják, hogy Amszterdamra nem csupán a bringások miatt érdemes figyelni – jó példával szolgálnak az egész világnak egy fenntarthatóbb jövő felé.

Hirdetés
Online marketinges szakemberként dolgozom és szenvedélyesen szeretem a kerékpározást. Ennek a két területnek az ideális ötvözete számomra a Flowcycle. Itt egy igazán nemes cél érdekében használhatom a szaktudásom arra, hogy minél szélesebb körben népszerűsíthessük a kerékpározást és a fenntartható életmódot.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet