A Magyar Kerékpáros Szövetség tavaly előtt megválasztott elnöksége a kezdetektől kiemelten támogatja a pályakerékpáros szakág törekvéseit, ennek egyik kitűnő eredménye, hogy sportolóink a március eleji, pruszkowi világbajnokságra most három kvalifikációs kvótát is szereztek! Kemény út vezetett idáig, hiszen a legtöbb nemzettel ellentétben, a mieinknek egyedül kellett egy-egy adott versenyszámban rajthoz állniuk, több kontinensen is, az összes létező világkupán.

Hirdetés

Február 27-e és március 3-a között a lengyelországi Pruszkow ad otthont a 2019-es pályakerékpáros világbajnokságnak, ahol Lovassy Krisztián (Omnium és Scratch) és Szalontay Sándor (Sprint) futamokban képviselhetik a magyar színeket.

Lovassy Krisztián óriási teljesítménnyel Omniumban és Scratchben is kivívta a részvételt, ami már csak azért is nagy dolog, mivel az olimpiai Omnium szám futamaira csak hármas számú tartalékként kvalifikált a 2018/2019-es pályakerékpáros sorozatra, ami azt jelentette, hogy csak akkor indulhatott, hogyha a kvótaszerzők közül nem nevezett be mindenki az adott világkupa futamra. Szerencsére Lovassy mind a hat fordulóban rajthoz állhatott a Szövetség és a BVSC támogatásának köszönhetően, legjobb eredményeként a tizenhetedik helyen végzett Londonban, a világkupa összetettben pedig tizenkilencedikként zárt.

A Scratch versenyben korábbi EB ezüstérmesünk a négy világkupán egy tizenkettedik és egy kilencedik helyet is szerezve végül tizenhatodikként végzett összetettben.

Szalontay Sándor pedig visszatérését követően a legjobb szezonját teljesítve harcolta ki a világbajnoki részvétel jogát Sprintben. A hat világkupából öt alkalommal rajthoz állva az utolsó két fordulóban egy tizedik és egy kilencedik helyet elcsípve az összetettbeli huszadik hellyel kvalifikált.

A kvalifikációs pontok gyűjtését a világkupákon túl az azokat megelőző egyéb UCI pályaversenyek is gyarapították. Már 2018 nyár elejétől kezdve rengetegszer kellett rajthoz állniuk a fiúknak, hogy eljussanak a világkupa kvalifikációig. Korábban sosem volt még top 10-es eredményünk pálya világkupán a férfiaktól, a srácok a VB kvalifikáció hajrájában is nagyon kitettek magukért. A következő hetekben Krisztián Amerikában, míg Sándor Spanyolországban készül majd velodromban a VB megmérettetéseire.

Hirdetés
ForrásBringasport

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet