A Tour de France 12. szakaszának egyik legkülönösebb pillanata kétségkívül az volt, hogy a szökésben tekerő Rohan Dennis (Bahrain – Merida) körülbelül 80 kilométer után fogta magát és látszólag minden ok nélkül leszállt a bringájáról és feladta a versenyt. Magyarázat nincs, de a problémák nem ekkor kezdődtek.

Hirdetés

Hirdetés

Rohan Dennis tavaly a csúcsra ért, megnyerte az időfutam világbajnokságot és idén a Svájci Körversenyen elért összetettbeli második helyezése alapján úgy tűnt, jó formában lesz a Tour de France-on is. Magabiztosan gondolkodott a jövőjéről, a 2020-as tokiói olimpia után újra rá szeretne menni az egyórás kerékpározás világrekordjára, amit egyszer már sikerült megdöntenie.

A Francia Körön idén csak egyetlen egyenkénti időfutamot rendeznek, így Dennis csapata külön kérte is a versenyzőt, hogy spóroljon az erejével a 27 kilométeres erőpróbára. Dennis ennek ellentmondva egy nappal a kronó előtt szökésbe keveredett, ami óriási butaságnak tűnt egy ilyen kaliberű versenyzőtől. Aztán megtörtént, amit már csak írásban tudhattunk meg: az ausztrál egy frissítőpontnál fogta magát és mindenféle magyarázat nélkül beszállt a kísérőautójába.

Rohan Dennis azóta sem kommentálta az esetet, sem élőben, sem írásban nem volt hajlandó beszélni a feladás okairól se a sajtó, se a csapat képviselőivel. Este a csapat közleményében annyit nyilatkozott, hogy sajnálja, hogy fel kellett adnia a versenyt, de a jelenlegi (lelki) állapotában ez volt a legjobb döntés.

A csapat – jelenlegi tudásunk szerint – példásan kezelte eddig az ügyet, legalábbis több mint gáláns nem hibáztatni egy top sportolót, ha otthagyja a világ legnagyobb kerékpáros versenyét, ahová egyáltalán a keretbe bekerülni is nehéz (mit gondolhat az a 16 bahreines, akit végül nem hoztak el a Tourra?). Gorazd Stangelj, a Bahrain-Merida sportdirektora szerint Dennis tökéletes fizikai állapotban van, nem kérték vízhordói szerepre és elmondása szerint a felszereléssel sincsen semmi baja a versenyzőnek. Ahogy a csapat közleményében fogalmazott, a versenyzőik jólléte elsődleges prioritás, így azonnal kivizsgálják az esetet. Még jó!

Egyes pletykák szerint Dennis és a Bahrain-Merida között már egy ideje feszült a légkör, miután az ausztrál nemzeti bajnokság időfutamán kikapott a világbajnok úgy, hogy állítólag hasonló wattot adott le, mint egy évvel korábban, mégis 13 másodperccel lassabb időt ment teljesen ugyanolyan pályán. Dennis ugyan az átigazolás miatt valóban kerékpárt váltott (BMC-ről Meridára ült át), azonban 40 kilométeren a fizikális erőnlét és a technika mellett az időjárás is sokat változtathat a végeredményen és a wattadatokat Dennis nem tette közzé.

Sokkal valószínűbbnek tűnik az ausztrál Cyclingtips okfejtése, akik belső körben lévő emberekkel beszélve nagyjából arra jutottak, hogy a (technikai) problémák mellett Dennis mindig is forrófejű srác volt, aminek egyik kicsapódása lehetett a tegnapi eset. Most az év közbeni csapatváltás sem tűnik elképzelhetetlennek, bár jó kérdés, hogy melyik csapat hajlandó vállalni ezt a terhet. Dennis esélyeit legalábbis rontja, hogy hasonló módon rúgta már össze a port csapatával: 2014-ben a Garmin-Sharptól szállt ki év közben, akkor a BMC igazolta le.

Címlapfotó: Tour de Suisse

A tour alatt Wilier ruhák és kiegészítők -10% kedvezménnyel (x).


Kövesd velünk a 2019-es Tour de France történéseit. Mindent megtudhatsz a versenyről a flowcycle.hu/tour-2019 oldalon!

Hirdetés
ForrásCyclingtips
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet