Palócföldön járunk, azaz a mai Heves és Nógrád megyékben illetve az egykori Hont vármegye – ma Szlovákiához tartozó – területein. Három vállalkozó, három településről és a Palóc Út Egyesület fogott össze egy új kerékpáros projekt megvalósításáért.

Hirdetés

Határon átnyúló kerékpárutak

Az Interreg Szlovákia – Magyarország Partnerséget Építünk program is támogatta a főleg kerékpárosoknak szóló, a helyi hagyományokra alapozó, az öko- és gasztronómiai turisztikai kínálat bővítését, a térség bejárhatóságát biztosító fejlesztéseket, túrák szervezését.

Ami közös: mindhárom partner beszerzett elektromos és túrakerékpárokat valamint szervízeszközöket a kerékpárkölcsönző rendszer működtetéséhez. Új honlap segíti a közös online kerékpárbérlést és szolgáltatások értékesítését, túraajánlatokkal és hasznos információkkal látja el az érdeklődőket.

Egyedi programok mindhárom helyszínen

Terényben – a számtalan szokatlan élményt kínáló nógrádi szlovák-magyar faluban, a Fay-Inn vállalkozás Árdai Vendégházat, Hunnia Csipkemúzeumot és kávéházat üzemeltet családi összefogással, most turistapihenőt és népi életmód udvart alakított ki, bemutató gyógynövénykerttel, vizes élőhellyel és mezítlábas ösvénnyel. A fenntarthatóságot napelemek, hőszivattyú és házi szennyvíztisztító rendszer segíti. A helyi gasztronómia bemutatásához fedett kemence-sparhelt-üstház épült.

A szlovákiai Hrusovban – ami a Honti Parádé nevű, legnagyobb szlovákiai hagyományőrző rendezvények helyszíne, az U bylinkárky (a gyógynövényeshez címzett), gyönyörű fekvésű  vendégházhoz épült egy tanösvény. Itt 3 hektáron 26 elem és látnivaló várja a látogatókat: óriásszék, kneip-ösvény, kötélpálya, hintapálya, sziklakert, gyógynövény fal, interaktív gyógynövény felismerő játék, kőállatok, gyermek és felnőtt játékok), kerékpárkölcsönző- fogadó épület és négy turista pihenő kunyhó (gyógynövényes pihenőházak, széna- és méhkaptár ház).

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mátrafüreden a Cicáskacus Vendégház kisbusszal, elektromos túra és hegyi kerékpárokkal bővítette szolgáltatásait, a desztinációban tehető kirándulások, kerékpártúrák szervezéséhez. A cicáskacus egyébként egy gazdagon hímzett és díszített, palóc női kabát-féle elnevezése.

A menedzsment és kommunikációs feladatokat ellátó PALÓC ÚT Egyesület legfontosabb feladata a létrejött fejlesztések értékesítési és marketing támogatása. Ennek részeként keresik a kerékpárbérlési rendszer találó elnevezését egy nyilvános névadó pályázaton.

A projektről további információkat a www.palocut.hu oldalon olvashattok.

(x)

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet