A Sapkás. Egyszerűen csak így hívják Veszprémi Dezső magyar kerékpárversenyzőt Svédországban. Sok amatőr és profi versenyző vágya, hogy ő építsen neki kerékpárt. Sok vásárló azt szeretné, hogy az általa fejlesztett rendszerrel ő állítsa be a kerékpárját, hogy úgy tekerhessen, mint a profik.  A Sapkás – egy film Veszprémi Dezső életéről és a kerékpárgyártás kulisszatitkairól.

Hirdetés

A Sapkást nem érdeklik a külsőségek. Ha vicces kedvében van, csak azt meséli régi magyarországi barátainak, hogy targoncavezető Svédországban, amit el is hisznek róla. Pedig ő az egyik legkülönlegesebb svéd kerékpár-manufaktúra, a DeGaVi megalapítója és tulajdonosa, Svédországban egy helyi gazdasági lap a hónap vállalkozójának választotta. A családi vállalkozás évente maximum 800-1000 kerékpárt szerel össze kézzel. Ha átállnának az ipari gyártásra, akár több tízezer kerékpárt is el tudnának adni, de Veszprémi Dezső nem ezt szeretné. A profi versenyző és az utcáról betévedt vásárló ugyanolyan fontos számára, mindegyiküket személyesen akarja kiszolgálni. Nem tömegtermelést akar, hanem egy kerékpáros közösséget épít. Minden vevő a barátja lesz a kerékpárvásárlás után.

https://vimeo.com/filmjungle/review/256933584/72a69c5357

Veszprémi Dezső magyar kerékpárversenyző, többszörös országos bajnok a nyolcvanas évek közepén költözött ki családjával Svédországba. Eleinte idénymunkásként dolgozott, epret szedett, alkalmi munkákat vállalt, de a kerékpározástól sosem tudott elszakadni. Később kerékpáros edzőként dolgozott az egyik vezető csapatnál, több svéd bajnokot ő nevelt ki. A DeGaVi márkát 2002-ben alapította, az első boltjuk 2011-ben nyílt meg. A márkanév három gyermeke, Dezső, Gábor és Viktória nevéből állt össze, mindhárman a családi vállalkozásban dolgoznak jelenleg is.

https://vimeo.com/filmjungle/review/256933584/72a69c5357

A DeGaVi címerében szerepel három korona, ami Svédországot szimbolizálja, középen az erőt jelképező oroszlán, ami egy hatalmas piros szívet tart a kezében. Ez a szív jelképezi azt a szeretetet és elhivatottságot, amit a kerékpározás iránt érez Veszprémi Dezső. Azt mondhatnánk, hogy mindent elért az életben, de egy dolog még hiányzik. Azt a tudást, amit évtizedek során felhalmozott, el akarja hozni Magyarországra. Nyithatna sikeres boltot Berlinben, Párizsban vagy Bécsben, de ő Budapestre készül…

A dokumentumfilm Veszprémi Dezső kalandos életének bemutatása mellett természetesen betekintést enged a kerékpárgyártás kulisszatitkaiba is. A film legfontosabb üzenete az, hogy a tudás, a tapasztalat és a lelkesedés mellett a szív a legfontosabb, ami nemcsak a vállalkozás sikerességét garantálja, hanem egy teljes család boldogságának is záloga egyben.

Peák Barnabás, kerékpárversenyző, többszörös magyar bajnok:  „A DeGaVi cég mondhatjuk, hogy családi vállalkozás. Engem 2016 második felében támogattak, két Európa bajnoki top 10-es helyezéshez segítettek hozzá. Dezsőt nagyon hamar megszerettem, mert barátjaként kezelt, meghívott Svédországba, mindenben igyekezett a legjobbat adni nekem. Kellemes visszagondolnom erre a rövid időszakra, amíg együtt dolgoztunk. A támogatás mellett sok mindent tanultam is ez idő alatt, amikből sokszor még most is profitálok. ”

(Az alkotás a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készült.)

A filmet a Hír TV mutatja be a “Vetítő” című dokumentumfilm sávban a következő időpontokban:

– Első adás: 2018. 02.28. szerda 11:00

– Ismétlés: 2018.03.31. péntek 11:00

Alkotók:

Riporter: Csorba Gábor
Hangmérnök: Kotányi Gábor
Vágó: Tóth Zsolt Marcell
Forgatókönyvíró: Stodulka Péter
Zenei szerkesztő: Tamás Zsolt
Közreműködött: Stodulka András, Vidos Erik
Colouring: Silimon Emese
Hangkeverés: Ruskó Péter
Gyártásvezető: Brinner Zoltán
Arculat és főcím: Mwajas Kriszta
A rendező munkatársa: Stodulka Gábor
Operatőr: Tóth Zsolt Marcell
Rendező: Stodulka Péter

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

1 hozzászólás

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet