A nemzetközi kerékpáros szaksajtó is felfigyelt a magyar turisztikai lehetőségekre, a „8 nap alatt a Fürdők és Borok Földjén” tanulmányút bebizonyította, hogy világ legismertebb bringás célpontjait jól ismerő szakújságíróknak is tud Magyarország újat mutatni – derült ki a Magyar Televízió „Ma Reggel” adásából, melyben Princzinger Péter, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese és nem mellékesen a Magyar Kerékpáros Szövetség elnöke beszélt a kerékpáros turizmusban rejlő lehetőségekről és egy sikeres idei programról.

Hirdetés

A 2017-es év kisebb mérföldkő a magyar turizmus nemzetközi megjelenése szempontjából, ugyanis hazánk turisztikai és kulturális értékeit először mutatták be koncepció mentén a nemzetközi kerékpáros szaksajtóban, körülbelül 200 000 potenciális turistát elérve. A résztvevő újságírókat is lenyűgözték Magyarország egyedi adottságai, s ezalatt természetesen nem csak a táj szépsége értendő, hanem kulturális fénypontjaink. Szakemberek szerint a kerékpáros turizmus, összefüggésben a gasztro és borkultúrával további lehetőségeket rejt, például meg lehet hosszabbítani a turisztikai szezont.

A study tour (tanulmányút) lényege, hogy a médiában véleményformáló, véleményvezér, influencer embereket viszünk el egy régióba, azzal a várakozással, hogy a saját médiafelületeiken erről be fognak számolni. Az ötlet újszerűsége az volt, hogy ne egyszerűen meséljünk nekik, ne írott anyagokat küldjünk nekik, hanem hozzuk el őket a helyszínre, itt tapasztalhassák meg, hogy milyen a magyar konyha, milyen a magyar bor, milyenek a magyar utak, milyen a magyar táj és persze milyenek a magyar fürdők. Körülbelül 200 000 nyomtatott példányban jelent meg – egyik magazinban hat, másikban nyolc, valamelyikben 10 oldalas – képekben gazdagon illusztrált beszámoló erről a túráról – mondta el az adásban Princzinger Péter.

A study tour során körülbelül 600 kilométert teljesítettek a részvevők, Budapestről egy transzfert követően Zalából indult a túra, a Zalakaros-Kis-Balaton-Börzönce-Sümeg-Hévíz-Keszthely-Szigliget-Hegyestű-Balatonfüred-Tihany-Vászoly-Vöröstó-Balatonszőlős-Tata-Dunaszentmiklós-Esztergom-Visegrád-Pilis-tető-Szentendre-Budapest útvonalon, sikerült bejárni Északnyugat-Magyarország legszebb tájait. A világhírű Hévízi tófürdő és a Széchenyi fürdő lenyűgözte a bringásokat, a napi távok megtétele után olyan kiváltságokban lehetett részük, amilyennel a világon kevés helyen kényeztetik a kerékpárosokat. A résztvevők a megjelent cikkekben is kiemelték hazánk erősségét a gasztronómiában és a változatos borkultúrában.

Princzinger Péter a lehetséges folytatásról is beszélt: Ennek a programnak az egyik fejlesztési lehetősége az, hogy a kormány által kiemelt desztinációvá minősített térségekhez igazítjuk földrajzilag is ezeket az útvonalakat, és azt mondjuk, hogy kerékpárral járjuk be a Sopron-Fertő desztinációt, a Balaton desztinációt, a Tokaj-Felső-Tisza-Nyírség desztinációt és így tovább. Bízunk benne, hogy a program tovább fejleszthető – ahogy a nemzeti turizmus-fejlesztési stratégia alapgondolata, hogy a magyar turizmus jól működik, de van még benne tartalék – azt gondoljuk, hogy a kerékpáros turizmusról is elmondható ez: egy érdekes turisztikai termék, de bőven van még benne potenciál.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet