Az idén összesen 21,5 km hosszan megépített szakaszoknak köszönhetően most már megszakítás nélküli, a gépjárműforgalomtól elzárt kerékpárút köti össze Tokajt és Nyíregyházát.

Infinety hirdetés

Új és biztonságos kerékpárút várja az aktív életformát kedvelő kerékpáros turistákat, családokat. Nyíregyháza és Tokaj térsége turisztikai szempontból is vonzóbbá válik. A beruházás egy időben, öt szakaszra bontva, hazai forrás felhasználásával valósult meg.

Rakamaz bel- és külterületén összesen 4,9 km hosszú kerékpárút épült meg, amit a biztonságos közlekedés érdekében 1,5 km hosszú védőkorláttal látták el. A Hosszú híd most már kerékpáros átvezetésre alkalmas, Mezőzombor és Nyíregyháza vasútvonal keresztezésében pedig fény- és félsorompóval ellátott biztonságos vasúti átjárót építettek ki. A kivitelezést a Depona Plusz Kft. végezte nettó 754,6 millió forintért.

Tokaj és Rakamaz között felújították a Kis-, Görbe- és Aranyos hidakat, közel 1600 m2 felület épült át és 10 tonna csőkorlátot építettek be. A kivitelezés költsége nettó 304 millió forint, a kivitelező a KE-VÍZ 21 Zrt.

Tiszanagyfalu-Nyírtelek között mintegy 8,7 km hosszú, 2,25 m széles külterületi szakasz épült meg, 500 m hosszú védőkorláttal és a vasútvonal kereszteződésében fény- és félsorompóval ellátott biztonságos vasúti kerékpáros átvezetéssel. A kivitelező KE-VÍZ 21 Zrt., a kivitelezés nettó költsége 640,5 millió forint.

Nyírtelek-Nyíregyháza között 6 km hosszú, 2,25 m széles külterületi szakasz, valamint 1,3 km hosszú, 2,75 m egyesített gyalog- és kerékpárút szélességű belterületi szakasz valósult meg. A teljes 7,3 km-es részt kétoldali süllyesztett kerti szegélysorral látták el, és 850 m hosszan védőkorlát is épült. A kivitelezést a KE-VÍZ 21 Zrt. végezte, nettó 778,06 millió forint értékben.

Nyíregyháza belterületén további 500 méteres szakasz épült ki, a 100.sz. vasútvonal keresztezésében fény- és félsorompóval ellátott biztonságos vasúti kerékpáros átvezetéssel. A kivitelezés költsége: nettó 143,3 millió forint, kivitelező: KE-VÍZ 21 Zrt.

Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos elmondta: „A kormány az elmúlt években elkötelezett volt az aktív turisztika fejlődésének lehetőségei iránt, aminek az egyik leglényegesebb területe a kerékpárutak fejlesztése. A következő 2 évben soha nem látott kerékpárút fejlesztés fog megvalósulni Magyarországon, ennek egy nagyon fontos része a Nyíregyháza-Tokaj szakasz megépítése is. Jelenleg 27 kerékpáros útvonalat terveztet a NIF Zrt., ami ha elkészül, nagyon sokat léptünk előre abban, hogy egy egységes kerékpáros úthálózat alakulhasson ki az országban.”

Dr. Vinnai Győző, a térség országgyűlési képviselője hangsúlyozta: „A megépült kerékpárút hozzájárul a környék turizmusának fellendüléséhez, ami a jövőben is kiemelt turisztikai övezetként szerepel Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, így további fejlesztések is várhatóak a térségben. A Nyíregyháza mellett Nyírtelek és Rakamaz belterületén is áthaladó 30 km-es kerékpárút az emberek biztonságát szolgálja, mert azoknak, akik ezen településekre járnak munkába, vagy ügyeiket intézni, nem kell felhajtaniuk a forgalmas 38-as útra.”

Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere kifejtette: „A Modern Városok Program keretében kötött megállapodás első pontja volt ennek a kerékpárútnak a megvalósítása, ami több szempontból is szimbolikus jelentőséggel bír. Egyrészt ez a szakasz meghosszabbítása a Nyíregyházán belül kialakított kerékpárút hálózatnak, másrészt ez a beruházás nem csak a város, hanem a megye más területei számára is fontos volt, és megyeszékhelyként kiemelten kezeljük a megyét érintő fejlesztéseket. Nem utolsó sorban a turisztikai szempontból kiemelt térség részeit köti össze ez az út.”

Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter kiemelte: „A Kormány kiemelten fontosnak tartja a kerékpárutakat és elkötelezett a biztonságos kerékpáros közlekedés lehetőségének megteremtése iránt. A Nyíregyházát-Tokajjal összekötő kerékpárút-beruházás megvalósítása éppen ezért kiemelt cél volt. Az új kerékpárút nem csak biztonságos utat jelent a kerékpárral közlekedőknek, hanem a térség turizmusára is kedvező hatással lehet.”

Az ünnepélyes szalagátvágást követően Mayer András, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházási vezérigazgató-helyettese elmondta: „Komoly előkészítési folyamat előzte meg ennek a kerékpárútnak a megvalósítását. A gyors és alapos tervezés keretein belül az érintett önkormányzatok és hatóságok is nagy segítséget nyújtottak tervezőinknek, az előkészítést követően pedig idén februárban megkötöttük a kivitelezi szerződéseket az 5 szakaszra. Rendkívül feszített tempóban, alig 4 hónap alatt közel 11.000 m3 útalap, 4500 m3 aszfalt, valamint összesen több mint 20,5 km szegélyt építettek be, és több mint 570 db fát is telepítettek a nyomvonal mentén.”

A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósult meg.

Infinety hirdetés
Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet