Ismert bringás mondás, hogy „rossz idő nincs, csak rossz felszerelés!” Az idén ennél egy kicsivel bonyolultabb a helyzet. A járványveszély miatt bevezetett korlátozások jóformán teljesen beszűkítik a mozgásterünket – a szó szoros értelmében. Ugyanakkor fontos a szabad levegő és a mozgás, a jó fizikai állapot megőrzése és a bezártság mentális következményeinek ellensúlyozása szempontjából egyaránt. Ha kimozdulásra vágyunk, a lehetőségek átmenetileg – nem tudjuk még pontosan, mennyi időre – a sétára, a futásra, a kutyasétáltatásra és végül, de nem utolsósorban a kerékpározásra korlátozódtak.

Hirdetés

Szabad-e a veszélyhelyzet ideje alatt bringázni, kerékpártúrázni? 

Az egyéni szabadtéri sportok gyakorlása engedélyezett. Közterületen, nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett. 

Kerékpározni olyannyira szabad, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség ajánlásai között is szerepel, hogy aki túrázni készül, az tömegközlekedés helyett inkább autóval vagy kerékpárral induljon útnak. 

A kerékpározás a fertőzésveszélynek legkevésbé kitett aktív tevékenység: A kerékpárunk kormányán kívül szinte semmilyen tárgyat nem kell megfognunk, nem kerülünk tömegbe, a szabad levegőn, ahol egyedül vagy néhány társunkkal együtt tekerünk, a fertőzésveszély lényegesen kisebb, mint zárt térben, ahol mások közelségében vagyunk. 

Szabad-e szervezett túrán részt venni, teljesítménytúrán elindulni? 

Nem. A jogszabály szerint közterületen, illetve nyilvános helyeken tilos a csoportosulás, illetve a gyülekezés. Semmiféle rendezvényt és gyűlést nem lehet tartani. A jogszabály kifejezetten az egyéni sportolást engedi meg, e körben említi példaként többek között a kerékpározást. A csoportosulásra, a gyülekezésre és a rendezvény tartásra vonatkozó tilalmak szabályai nyilvánvalóan vonatkoznak a kerékpározásra is. Ugyanakkor az sem szerencsés, ha valaki teljesen egyedül indul útnak, mert ha valami probléma adódik, nincs, aki segíthetne a bajba jutott bringásnak.

A Kormány rendelete a csoport fogalmát számszerűen nem határozza meg. Ám abból a rendelkezésből, amely közterületen, nyilvános helyen, valamint a sportpályákon a csapatsportok – különösen a labdarúgás, a jégkorong, a kézilabda, a kosárlabda, a röplabda – gyakorlását határozottan megtiltja, arra lehet következtetni, hogy egy street basketball meccs 2 x 3 játékossal, vagy egy kispályás labdarúgó mérkőzés 2 x 5 játékosa, azaz legalább 6-10 fő már csoportosulásnak számít. 

Egy szervezett teljesítménytúra, ahol van nevezés, regisztráció, a túra végén pedig eredményhirdetés egyértelműen rendezvénynek minősül, ami kifejezetten tilos. 

Milyen szolgáltatásokat talál a bringás, a kerékpáros túra közben? Hol lehet élelmiszerhez, meleg ételhez, innivalóhoz, frissítőhöz jutni, és hol lehet wc-t használni? 

A bevásárlóközpontok és a különböző üzletek – így a kerékpárboltok, szervizek is – este 19.00 óráig nyitva tarthatnak. A gyógyszertárak és a benzinkutak korlátozás nélkül nyitva lehetnek. Az éttermek vendéget ugyan nem fogadhatnak, de a vendégek a megrendelt étel elvitele céljából, értelemszerűen az ehhez szükséges ideig ott tartózkodhatnak. 

Mik azok a szolgáltatások, amelyek nem hozzáférhetőek a veszélyhelyzet idején? És melyek a továbbra is látogatható attrakciók? 

Bizonytalan ideig zárva tartanak a szabadtéri attrakciók (állatkertek, vadasparkok, nemzeti parkok látogatóközpontjai, kisvasutak, kalandparkok, vidámparkok, korcsolyapályák), és a különböző kulturális intézmények (múzeumok, könyvtárak, egyéb közösségi terek). 

Ebből következik, hogy a szabadon álló, ingyen megtekinthető látnivalók (természeti képződmények, templom- és vár romok, kilátók) maradtak látogathatóak. Vedd célba inkább a kevésbé népszerű célpontokat. 

Lehet-e szálláshelyet találni, foglalni többnapos bringatúrához? 

Nem. A szálláshelyeken kizárólag az üzleti, gazdasági, továbbá oktatási tevékenység céljából érkező személyek tartózkodása megengedett. Más vendégek nem lehetnek a szálláshelyeken. A jogszabály nem csak a szállodákra, hanem általában, mindenféle szálláshelyre vonatkozóan megtiltja a nyitvatartást. 

Lehet-e kerékpárversenyekre járni?

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet sportszférát érintő rendelkezései alapján és az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendeletére vonatkozó kommentárja alapján az MKSz úgy döntött, hogy versenyeket lehet rendezni, de nézők nélkül. 

Fotó: ASO/Alex BROADWAY

A határozat szerint az MKSZ versenyrendszerébe tartozó versenyek rendezhetők, tehát a Magyar Kupa sorozat, az Országos Bajnokság és szabadidős versenyek is lebonyolíthatók, azonban a versenyeken kizárólag versenyengedéllyel rendelkező versenyzők állhatnak rajthoz. A kijárási korlátozás alól mentesülhetnek a versenyengedéllyel rendelkező sportolók a versenyen való részvétel, edzés, illetve ezekre való eljutás és hazajutás időtartamára akkor is, ha ez este 8 óra és hajnali 5 óra közé esik. Az ehhez szükséges igazolásminták letölthetőek innen.

Kell-e maszkot viselni bringázás közben?

Sporttevékenység során, valamint a parkokban, illetve zöldterületeken a maszk viselése továbbra sem kötelező. A Kormány rendelete szerint „egyéni szabadidős sporttevékenység” különösen a futás, a gyaloglás és a kerékpározás. Tehát kerékpározás közben nem kell maszkot viselni. 

Azonban bármely üzletbe, bevásárlóközpontba, vendéglátóhelyre, üzemanyag-töltőállomásra való belépéskor, továbbá tömegközlekedési eszközön (pl. a Bahart hajóin) és annak megállójában is a maszkot (orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot, illetve textil vagy más anyagból készült maszkot) fel kell tenni, mégpedig olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje. 

Mire kell különösen figyelni az őszi, téli időjárási körülmények között? 

Ősz van, hamarosan tél, ezért különösen fontos:

 • Megfelelő őszi, téli ruházat! 
 • Láthatóság, első, hátsó világítás (korán sötétedik!), ha borús, szürke idő van, akkor nappali használat is ajánlott.
 • Folyadék és minimális ennivaló legyen nálad! (iso szeletek, vagy szendvics)
 • Fokozott óvatosság, vigyázat, ilyenkor jobban csúszik, ne most kerülj kórházba! (sisak!)

Mit kell még figyelembe venni kerékpártúra tervezésekor? Mire kell még figyelni bringázás közben? 

Minél korlátozottabbak a lehetőségeink a kimozdulásra, annál inkább felértékelődik a kerékpározás, mint jogszabályi keretek között megengedett lehetőség. Bringázzunk felelősen!

 • Betegen, vagy csak, ha gyanakszol rá, hogy beteg leszel, ne indulj útnak!
 • Ha nem vagy gyakorlott téli túrázó, ne most kezdd el!
 • Ha már átestél a Covid fertőzésen, bármiféle fizikai aktivitás megkezdése előtt konzultáj kezelőorvosoddal!
 • Túra előtt a szokottnál is gondosabban vizsgáld át a kerékpárodat és a felszerelésedet! Ki tudja, hol találsz segítséget, ha technikai problémád adódik. 
 • Indulás előtt tájékozódj! Derítsd fel pontosan, hogy a tervezett túrád útvonalán mely szolgáltatások elérhetők, melyek nem.
 • Kerüld a felkapott helyeket, válassz kevésbé ismert célpontokat! 
 • Kerüld a tömegközlekedést! A túrád kiindulópontját autóval vagy bringával közelítsd meg!
 • Lehetőleg ne indulj útnak teljesen egyedül! A lehető legkisebb létszámú, de legfeljebb 4-6 fős társaságban indulj kerékpártúrára. A legbiztonságosabb, ha csak a veled egy háztartásban élőkkel túrázol.
 • Figyelj rá, hogy feltöltött telefonnal indulj el! A hidegben előbb merülnek a telefonok, ezért érdemes akár powerbankot magaddal vinned.
 • Akárhova mész, ne aludj ott. (Már ha egyáltalán találnál szálláshelyet.) Úgy tervezd meg a túrádat, hogy este 20.00 órára biztonsággal hazaérj! 
 • Túrázás közben is tartsd meg a legalább 1,5 méteres (vagy nagyobb) távolságot!

A Magyar Kerékpáros Szövetség, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség, az Aktív- és Ökorturisztikai Fejlesztési Központ, valamint a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség közös közleménye.

Kapcsolódó anyagok:

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) Korm. rendelet http://kozlonyok.hu/nkonline/MKPDF/hiteles/mk20242.pdf 

https://bringasport.hu/2020/11/15/nezok-nelkul-de-rendezhetok-kerekparversenyek/ 

https://www.turistamagazin.hu/hir/a-termeszetjarokat-is-erintik-a-jarvanyugyi-korlatozasok/ 

Hirdetés

5 hozzászólás

 1. Fedett helyen , plázában ,akár százan is , nem csoportulás , 10
  kerékpáros szabad téren az – röhej !

  • OK, tiltassuk be a plázákat is.
   A bennük található üzletek kizárólag ejtőernyővel (sport!) közelíthetők meg és az ablakokban elhelyezett csúszdákkal (szabadidős tevékenység!) lehet távozni.

 2. „A Kormány rendelete szerint „egyéni szabadidős sporttevékenység” különösen a futás, a gyaloglás és a kerékpározás. Tehát kerékpározás közben nem kell maszkot viselni.”
  Ok, de munkábajárás minek minősül?
  Mi van ha farmerban és zakóban tekerek?
  Mi van ha a boltba tekerek?

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet