Oregon lehet az első állam az Amerikai Egyesült Államokban, ahol megadóztatják a kerékpárosokat.

Hirdetés

Az állam, amely büszke arra, hogy az USA kerékpárbarát közösségeként emlegetik most egy új állami törvényhozással rukkolt elő. Eszerint 15 dolláros adót vetetnek ki azokra az újonnan eladott bringákra, amiknek a kerék átmérője 26 col, vagy annál nagyobb és kiskereskedelmi ára 200 dollár, vagy annál magasabb.

Az újonnan megalkotott adót sokan ellenezték, köztük kisvállalkozó tulajdonosok, érdekképviseleti csoportok és számos más szavazópolgár és aktivista, de a politikai nyomás erősebbnek bizonyulhatott.

Ha minden igaz az alapok a ConnectOregon elnevezésű programba kerülnek, amiben külön elkülönítik majd a kerékpár- és a gyalogos közlekedési projektekhez nyújtott támogatásokat. A közlekedés fejlesztésére szánt összegek többek között magába foglalnák a kerékpáros- és a gyalogos utak, valamint a nyomvonalak fejlesztését és akadálymentesítését. A kerékpár kereskedőknek negyedéves bevallást kell készíteniük a beszedett adókról, amikről az elkészített nyilvántartást 5 évig kötelesek megőrizni. Az új adótörvény 91 nappal a jogalkotási eljárás befejezése után lép hatályba, tehát a jelenlegi álláspontot tekintve, várhatóan október elején fog életbe lépni a rendelet.

Jonathan Maus, a Bike Portland publicistája úgy fogalmazott, hogy „ez egy példátlan lépés a rossz irány felé”.

„Megadóztatjuk a legegészségesebb, legolcsóbb, leginkább környezetkímélőbb, leghatékonyabb és gazdaságilag leginkább fenntartható közlekedési módot, amelyet valaha az emberi faj létrehozott”

– írta Maus.

Oregon után, Colorado lehet a következő amerikai állam, ahol hasonló adózási forma javaslatát kezdeményezik majd, legalábbis erre utalnak Ray Scott republikánus szenátusi tag megjegyzései, aki a Facebookon posztolta témába vágó hozzászólását.

Néhányan úgy gondolják, hogy ez az új törvény ahelyett, hogy növelné, inkább csökkenteni fogja a kerékpár iránti keresletet, míg mások azt is megkérdőjelezik, hogy mindez vajon miként fog hatni Oregon lelkes kerékpárosaira.

 

Forrás: bicycletimesmag.com, bikeportland.org

Borítókép: pexels.com

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet