Valter Attila felszívta magát az időfutamra; Nem kontinentális csapat versenyzője nyerte a mezőny ob-t; A csajoknál viszont duplázott a Health Mate.

Az országúti bajnokságok június 27-én kezdődtek, ekkor tartották az időfutam számokat Debrecen közelében. A nők számára 19 kilométer volt a penzum, itt Kormos Veronika (Health Mate – Cyclelive) nyert 18 másodperccel a szám címvédője, Hajnal Adrienn előtt. Kormos 2015 után veheti fel majd újra a magyar bajnoki mezt a kronókon.

Fotó: Vanik Zoltán / Bringasport

Az elit férfiakra 38 kilométer várt a hőségben, ahol némi meglepetésre Valter Attila (CCC Development Team) futotta a legjobb időt. Valter durván eltángálta a többieket, a második helyezett Pelikán János (Pannon Cycling Team) is több mint két percet kapott tőle.

Fotó: Vanik Zoltán / Bringasport

A vasárnapi nap az elit nők küzdelmeiről szólt, a hölgyekre hét kör, azaz 103,6 kilométer várt a 14,8 kilométeres pályán. A rajtot követően a kisebb szökési kísérletektől eltekintve sokáig együtt haladt a mezőny, majd Hideg Nóra Zsuzsanna (Fehérvár Cycling Team) lépett el közel két perces előnyt felépítve.

A verseny végéhez közeledve azonban megfogták a szökevényt, a bajnoki címről sprint döntött, amit Szabó Zsófia (Health Mate Ladies Team) nyert meg Matuz Etelka (FTC) és Temela Eszter (Fehérvár Cycling Team) előtt.

Fotó: Vanik Zoltán / Bringasport

A férfiak tizenkét kört abszolváltak a rekkenő hőségben. A 177,6 kilométeres táv elején Vas Balázs (Epronex-BSS Oil Team) és Pápai Ádám (Epronex-BSS Oil Team) kettőse szökött meg. A duó legnagyobb előnye bő öt percnél tetőzött. Hozzájuk próbált felugrani egy négy fős sor, ahonnan egy idő után már csak Fetter Erik (Pannon Cycling Team) ragadt a két csoport között, ám végül ő is visszacsorgott a főmezőnyhöz.

Az utolsó előtti körig viszonylag nyugodtan zajlottak az események. Mintegy harminc kilométerre a céltól megbomlott az egység az élcsoportban, miközben a főmezőny élén is megkezdődtek az akciók. A szökevényeket pillanatok alatt utolérték, majd az utolsó körben egy hét fős csoport szakadt el, nevezetesen Valter Attila (CCC Development Team), Szarka Gergely (Epronex-BSS Oil Team), Karl Ádám (U.C Monaco), Peák Barnabás (SEG Racing Academy), Gönczy Gergő (Epronex-BSS Oil Team), Solymosi Márton (Epronex-BSS Oil Team) és Rózsa Balázs (Team Differdange-GeBa).

Közöttük dőlt el a bajnoki cím sorsa, Szarka Gergely (Epronex-BSS Oil Team) pedig elég kitartó volt, kétszer is indított, így végül megnyerte a versenyt Peák Barnabás (SEG Racing Academy) és Valter Attila (CCC Development Team) előtt.

Nagyon nehéz volt ez a verseny, igazából még most sem fogtam fel azt, ami történt – mondta Szarka Gergely nem sokkal a célba érkezést követően. – Elég nívós mezőny gyűlt össze. Előnyünkre vált, hogy a csapatunk nagy létszámban képviseltette magát. Célunk volt, hogy mindenféleképpen elmenésben legyünk, Vas Balázs és Pápai Ádám pedig teljesítette is ezt a feladatot. Lényegében innentől csak tenni kellett a kereket. Az utolsó két körben kezdődött a tűzijáték. Egy kisebb sorral tudtam elszakadni, ami eléggé erős volt, néha összedolgoztunk, néha viszont csak kóstolgattuk egymást. Ekkor még úgy gondoltam, hogy nem lesz esélyem a végén, elég magas pulzusszámmal tekertem, de később egy olyan szituáció alakult, amely kedvezett számomra, hisz a többiek elkezdtek nézelődni. Megpróbáltam, bár az első kísérletemnél Peák Barna még felhúzta rám a sort, de körülbelül ötszáz méterrel a vége előtt újból megindultam, és ez az akcióm kitartott a célvonalig.”  – mondta a friss magyar bajnoki trikós Szarka Gergely. Nagy siker ez az Epronexnek, először készíthetnek majd magyar bajnoki mezt a versenyzőjüknek.

Címlapfotó: Vanik Zoltán/Bringasport

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet