A Trek, a Tome Software-rel és a Forddal egy olyan fejlesztésen dolgozik, ami képes lenne figyelmeztetni a járművezetőket, ha egy kerékpáros az autó közelébe érkezne.

Hirdetés

A „Bicycle to Vehicle” (B2V) azaz „Kerékpár a járműhöz” projekt alapötlete szerint a kerékpárok olyan adóegységet hordozhatnának, amik bizonyos körülmények között riasztanák az autókat a kerékpáros közeli jelenlétéről, valamint a potenciálisan veszélyes közúti területekről és helyzetekről is kaphatnának értesítőt.

A kivitelezés még nem teljesen egyértelmű. A következő évben a Michigan Egyetemen működő Mcity autonóm járművek teszthelyén zajlanak majd a munkálatok, hogy egy olyan mesterséges intelligencia alapú szoftvert fejlesszenek ki, amely kerékpáros- és autós tartozékokhoz, valamint alkalmazásokhoz vezethetne a jövőben.

Strausz György: A magyar informatikai munkaerőpiac gondban van

Jó dolog a fejlődés, de több kérdés is felmerült bennünk a projekt kapcsán. Manapság már az autók rendelhető holttérfigyelő rendszer, amely a tükörbe épített LED-del figyelmezteti a sofőrt, ha valami vagy valaki (például egy gyalogos, kerékpáros, vagy autós) az autó holtterében tartózkodik. A rendszer már több mint tíz éves, kiforrottan működik és olcsó. Miért kell ehhez a mesterséges intelligencia?

Sokakban felmerülhet a személyes felelősség terhe is, hiszen a legjobb az lenne, ha mi közlekedők figyelnénk egymásra és akkor ilyen csúcstechnikákra se lenne szükség. Azonban figyelmetlenségből, akár egy gyakorlatlan kerékpáros manőveréből vagy akár a modern autók megnövekedett holtteréből adódóan bármikor megtörténhet a baj, amit jó lehet, ha egy eszköz meg tud előzni.

A projektet máskülönben a Cellurar Vehicle-to-Everything (C-V2X) mozgalomba kívánják integrálni, amelynek célja, hogy lehetővé tegyék a járművek közvetlen és autonóm formában történő kommunikációját más autókkal, gyalogos eszközökkel, valamint közlekedési infrastruktúrákkal (pl. útjelző táblák és jelzőlámpák).

Bár a technológia kezdetben megjelenne a Trek és a Bontrager termékei között, a vállalat szándékában áll közzétenni a fejlesztés eredményeit.

Kép: tomesoftware.com

Hirdetés
ForrásThe Verge

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet