A 2019-es Tour de Hongrie 132 fős mezőnyében tizenhat versenyző indul magyar színekben. Közülük jónéhányan jelen voltak a verseny előtti utolsó sajtótájékoztatón, Dina Márton (Kometa Cycling Team), Móricz Dániel (Pannon Cycling Team) és Valter Attila (CCC Development Team) nyilatkoznak a verseny várható forgatókönyvéről és a saját esélyeikről.

Hirdetés

Dina Márton alig több, mint egy hete igazolt át a kontinentális Kométa Cycling Teambe, amit Ivan Basso és Alberto Contador neve fémjelez. A 2018-as Tour de Hongrie-n top 20-ban záró bringás még nem is találkozott az új csapattársaival, de nem tart attól, hogy mindez problémát jelentene majd a versenyen: „Most jöttem haza Madridból, épp csak a szerződést írtam alá és a kerékpárt kaptam meg az új csapatomtól. A Tour de Hongrie-n valószínűleg segítői szerepet fogok kapni, de annak fényében, hogy először versenyzek velük, ez abszolút normális. A formámat jónak érzem, bár volt tegnap egy gyomorrontásom, de nem gondolom, hogy ez kihatással lesz a teljesítményemre. Bízom benne, hogy fogunk tudni szakaszokat nyerni a csapattal” – mondta a Kometa új magyar igazolása lapunknak.

Fotó: Vanik Zoltán

Móricz Dániel 2019-ben abban a Pannon Cycling Teamben versenyez, ami a tavalyi Hongrie két sztárját tudhatta soraiban, azonban Dina és Valter eligazolásával némiképp szárnyaszegetten áll rajthoz a csapat. „Idén nem is az összetettre fogunk rámenni, hanem a szakaszokra, és persze a szökésekre. Hogy ki milyen formában lesz a csapatból, az még mindig talány. Én úgy érzem, annak ellenére, hogy idén jóval kevesebb versenykilométer van a lábaimban, mint 2018-ban, fejben és testben is sikerült jól felkészülni a Tour de Hongrie-ra. Szert tettem egy magaslati sátorra is, így próbáltam javítani a regenerációs képességeimen.” – mondta Móricz, aki szerint Orosz Gergővel a síkabb, Dina Dániellel és Szatmáry Andrással a hegyesebb szakaszokon bízhatnak egy jobb eredményben.

Fotó: Vanik Zoltán

Valter Attila és a Pannon Cycling Team kétségkívül a 2018-as Tour de Hongrie bombameglepetése volt. Valter az utolsó pillanatig harcolt a hegyi trikóért, amit végül jelenlegi csapattársa, Patryk Stosz szerzett meg (ő egyébként nem lesz ott az idei Hongrie-n). Az emlékezetes csatáról a Magyar Körverseny rajtja előtti utolsó sajtótájékoztatón egy kisfilmet nézhettünk meg, aztán a versenyzőké volt a szó.

Éld át újra Valter Attila tour de hongrie-s szökését

Valter amint megkapta a mikrofont a nap házigazdájától, elsőként azt emelte ki, hogy tavalyi sikerében nem kis szerepe volt a csapatának és különösképpen Dina Mártonnak is, aki egyébként Valterhez elég hasonló formában volt azon a versenyen, sokáig jobban is állt csapattársánál az összetettben. Valterrel azóta megfordult a világ, a Tour de France tavalyi pöttyös trikósával, Julian Alaphilippe-pel meccselt a Szlovák Körverseny első szakaszának befutóján, amire felkapta a fejét a CCC utánpótláscsapata és le is igazolta a magyar bringást.Sokkal több többnapos versenyen indulhattam idén, mint tavaly ugyanekkor és sokkal profibb körülmények között is edzhetek. Tavaly úgy indultam el a Hongrie-n, hogy bár tudtam, hogy erős vagyok, de sokat segített az is, hogy a pannonos mezt nem ismerték annyira a mezőnyben, így sokkal könnyebben is engedtek el egy-egy támadás után. Ma már CCC-sként ez nehezebb, de nem is ez lesz a célom, hanem próbálok majd minél többet spórolni a hegyesebb részekre, különösképpen a kékestetői befutóra. Ez a Hongrie szerintem nem az lesz, ahol az első napokon eldől majd a verseny. Bízom benne, hogy van olyan erős a csapatom, hogy tudjuk majd kontrollálni úgy az elmenéseket, hogy aztán a nagyobb hegyeken az esetlegesen megszerzett hátrányt könnyedén le tudjuk majd dolgozni.” – mondta a húsz éves csömöri bringás.

Magyar kerékpárosként nyilvánvalóan fontosnak tartotta a szezon előtti tervezésnél a Tour de Hongrie-t és szerencsére a csapatnál is úgy gondolták, hogy érdemes a Magyar Körversenyt kijelölni fő célnak a 2019-es évre. „Bár CCC-sként nehezebb lesz elszökni, de ennek a meznek a respektje is nagyobb, így könnyebb kiharcolni a mezőnyön belül a jobb pozíciókat. Most már én magam is máshogy viselkedek a pelotonban, kicsit bátrabban mozgok a versenyzők között, jobban odateszem magam vállal, ha szükséges.” Valter Attila a minél jobb felkészülés érdekében bejárta a Hongrie kulcsszakaszait is: „A siófoki utcákat ismerem, talán még kordonok nélkül is körbe találnék a pályán. A Velencei-tónál már rengeteget bringáztam, a pilismaróti felfelét százezerszer megcsináltam már edzéseken, és pár nappal ezelőtt a célt is megnéztem, hogy melyik utcákon fogunk haladni. A répáshutai emelkedőt holnap járom be, vicces lesz, mert délelőtt és délután lesz egy vizsgám és a kettő közé szúrom be ezt az edzést. A Kékestető Parád felől az alap, szerintem az ez egyik legjobb bringás út itthon. A két sík szakaszt azt nem igazán ismerem, de szerintem azon nem fog múlni. Az utolsó szakaszon a körpálya szintén nem lesz új, hiszen tavaly a második szakasz befutója is székesfehérvári körözéssel zárult.

Az idei év egyik nagy kérdése az lesz, hogy sikerül-e Valternek felkerülnie a CCC World Tour sorába, ám ezzel kapcsolatban még a csömöri bringás sem tudott részleteket mondani: „Sokan azt gondolják, hogy már megkerestek a csapatból egy új ajánlattal, de semmi ilyesmi nem történt. Szerintem egy kicsit úgy vannak vele, hogy jobb is, ha minél később tudok biztosat a jövőmről, nehogy a túl korai bebiztosítás miatt kiengedjek esetleg. Leghamarabb júliusban vagy augusztusban tudhatok erről bármit, egyébként meg valószínűleg folytathatom a Development csapatnál.” – mondta el Valter Attila a Flowcycle-nek.

Valter a sajtótájékoztatón tett felszólalásában köszönetet mondott a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnökének, Eisenkrammer Károlynak is, hogy a versenyzők javaslataira hallgatva végre egy sokkal hegyesebb útvonalat jelöltek ki a szervezők: „Amikor befutottunk a miskolci szakaszon, akkor a Karcsi odajött hozzám és azt mondta: <<Ez mi volt, hát hogy jöttél fel a hegyen? Erről nem volt szó!>> Aztán mondtam neki, hogy én és a Marci meg még pár magyar az emelkedőkön megyünk jól. Egyrészt az alkatunk miatt, másrészt a sprintekhez itthon nem is tudnánk olyan tapasztalatot összeszedni ahhoz, hogy jól teljesítsünk a mezőnyhajrákban” – utalt Valter arra, hogy Magyarországon sokkal kisebb mezőnyök harcolnak a sprintbefutókon, így a helyezkedéshez szükséges bátorságot és rutint nehezebben szívják magukba a versenyzők itthon.

A 2019-es Tour de Hongrie útvonala, térképek, szintrajzok

A 2019-es Tour de Hongrie-t június 11-16 között rendezik, az elmúlt években vitán felül a legkeményebb útvonalon és a legnívósabb mezőnyben.

Címlapfotó: Vanik Zoltán

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet