Az Aktív Magyarország kormánybiztosi iroda és a Maketusz közös szervezésében 2017 óta vannak kerékpáros bringás táborok. Ezek a túrák többet jelentenek egyhetes osztálykirándulásoknál, hiszen az országot bejárva, a kihívásokat együtt leküzdve közelebb kerülhetnek egymáshoz a tanárok és a diákok is. A táborozásra felkészítő képzésen jártunk, ahol az volt az érzésünk: ennyire könnyen még nem lett senkiből sem jó fej tanár.

Hirdetés

Van az a mondás, hogy a közös szívás összehozza az embereket. Erre akkor kezdtünk el rájönni, amikor féltucat, számunkra teljesen idegen tanárral kerültünk egy tájékozódási versenybe. De ne szaladjunk ennyire előre.

A Vándortábor képzések ősszel kezdődnek, ekkor általában elméleti órákat tartanak Budapesten. Ebben nincsen semmi extra, lényegében egy egynapos előadássorozatról van szó, ahol az alapvető KRESZ szabályokat ismertetik a résztvevőkkel, szorítkozva a kerékpárosokra külön vonatkozó passzusokra. A később tartandó gyakorlati képzésnek megágyazva szó esik a kerékpározáskor és legfőképpen a csoportos túravezetéskor előforduló jellemző szituációkról és problémakezelésről. Az előadássorozaton elmondják, mire érdemes odafigyelni a napi túrák megszervezésekor (frissítési, bevárási pontok, átlagsebesség megtervezése stb.). Hogy ezek rögzüljenek is, a leendő Vándortábor túravezetők házi feladatot is kapnak, amiben egy többnapos bringás túra tervdokumentumát kell elkészíteniük.


Kiből lehet bringás Vándortábor vezető?

  • pedagógusok esetében egyetemi vagy főiskolai szintű tanári vagy tanítói szakon megszerzett pedagógusi diploma vagy oklevél;
  • nem pedagógus érdeklődők esetén olyan végzettség vagy képesítés, amely alapján ők gyerekekkel foglalkozhatnak (pl. óvodapedagógus, edző, rekreáció szak, stb.), továbbá a MAKETUSZ egyedi engedélye;
  • magabiztos kerékpáros tudás.

Miért érdemes részt venni a képzésen pedagógusként?

  • A kötelező pedagógus-továbbképzésnek megfelelően kreditpontokat szerezhetnek
  • Táborvezetőként részt vehetnek az Magyar Kerékpáros Turisztikai Szövetség (MAKETUSZ) kerékpáros vándortábor programjában. A képzést sikeresen elvégző résztvevőknek a kerékpáros vándortáborban való részvételért nem kell önrészt fizetniük, és a táborozás időtartamára bruttó 100.000 forint megbízási díjat kapnak.

 

Egy kis motiváció a felsőházban

Általában az év elején tartanak a Vándortábor vezetők számára egy konferenciát, amit igazán impozáns helyszínen, a Parlament egykori felsőházának üléstermében rendeznek meg. Az esemény egyfajta köszönetnyilvánítás az előző évi programban résztvevő tanárok számára, egyúttal lehetőséget biztosít az új jelentkezőknek a tapasztalatcserére, inspirálódásra, kapcsolatok szerzésére. Utóbbira jó példa az egyik tanár esete, aki félt attól, hogy nem gyűlik össze a megfelelő létszám a túrakezdési időpontra, így megismerkedhetett a régiójából más kollégákkal is, akikkel közös tábort indítva jobb eséllyel pályázhatott a meghirdetett szabad helyekre. Vagy elég egy közelebbi példát mondanunk: ezen a konferencián ismerkedtünk össze Árva Janival is, aki azóta a Flowcycle csapat oszlopos tagjává is vált. Az előadásokon összegzik az elmúlt év tapasztalatait és bemutatják az új Vándortábor útvonalakat, pályázatokat is.

Jöhet a mélyvíz?

A Vándortábor vezetőképzés mindent eldöntő fázisa a kétnapos gyakorlati képzés, amire több helyszínt is lehet választani. Mivel még sosem voltunk a Bánki-tónál, így gondoltuk, kellemest a hasznossal, megnézzük Nógrád megye egyik legszebb helyét. Nem csalódtunk, a Bánki-tó tényleg impozáns, elégedett lesz, aki ide szervez Vándortábort.

Rövid ismerkedés után elfoglaltuk a szállásainkat és nem sokkal később már indultunk is a bringákért. Némi utolsó simítást követően két csoportra oszlott a társaság, a mi csapatunk elsőként egy tájékozódási versenyre indult. Közösen helyi érdekességeket kellett megtalálnunk Bánk környékén, ahol a pontokkal kapcsolatban feltett kérdéseinkre megleltük a választ. A kérdéseket ügyesen állították össze a szervezők, a Google általában nem segített, így egy bő 15 kilométeres túra kerekedett a feladatból.

Fotó: Bringaakadémia

Délután Abelovszky Tamásék csapata egy bringás KRESZ-játékra invitált minket. Itt átültethettük a gyakorlatba azokat a dolgokat, amiket az elméleti órákon tanultunk. Alapvető kerékpáros manőverek, irányjelzés, elindulás szerepelt a programban, amiket játékos formában, egy tucatnyi bójával gyorsan össze lehet rakni egy éles Vándortábor elején is. Utóbbi a gyerekek biztonságos közlekedése miatt kulcsfontosságú lehet egy jó hangulatú táborozáshoz.

Másnap egy hosszabb, bő 30 kilométeres túrára mentünk, ahol a leendő táborvezetők bemutathatták, mennyire rátermettek éles szituációban. Nem kell semmi különösre gondolni, csupán elmentünk a környéken egy kisebb túrára, ahol mindenki vezette a csoportot néhány kilométeren át, miközben a képzést vezetők figyelték, mennyire kezeljük biztonságosan a kerékpárt.

Fotó: Bringaakadémia

A túra végén összegeztük a tapasztalatokat, majd egy kis workshop következett. A technikai részen alapvető kerékpárszerelési fogásokat tanulhattunk, míg a második blokkban egy képzett egészségügyi szakember mutatta be a legfontosabb elsősegélynyújtási technikákat. A tábor vége egy alapos teszttel zárult, amin érződött, hogy a fontos részletek számonkérése volt a szándék, és nem az, hogy minél több embert kiszórjanak a képzésből.

Nem megugorhatatlan a léc, de nem is ez a cél

A képzésen szerencsére megfeleltünk, így elmaradt a hóhér akasztás, de egyébként is jók a benyomásaink a bringás Vándortábor vezetőképzésről. Az elvárások ugyan nem túl magasak, alig 3-4 napnyi energiát kell rászánni, de a képzés tervezésekor a használható tudás mellett azt is figyelembe kellett venniük a szervezőknek, hogy az könnyen beleférjen egy szűkösebb beosztással rendelkező tanár életébe is. Kezdők számára abszolút használható tudást ad a képzés, és magába foglalja azt az alapvető minimumot, ami képessé teszi a vezetőket arra, hogy biztonságosan elmenjenek egy bringatúrára gyerekekkel. Fontos adalék, hogy a gyakorlati képzés alatt inkább megjött a kedvünk ahhoz, hogy tető alá hozzunk egy Vándortábort – ha ez átment a frissen vizsgázott tanároknak is, akkor minden bizonnyal a gyerekek is jól fogják érezni magukat.

Tématámogatás: Készült az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ és az aktivmagyarorszag.hu ajánlásával.

Hirdetés
Flowcycle szerzővel jelennek meg azok a tartalmaink, amelyeket a szerkesztőség közösen készített.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet