Egy kerékpáros pályafutása nem tart örökké, a legtöbb profi legkésőbb a harmincas évei végén befejezi a versenyzést. Még a legnagyobb legendák sem ülhetnek babérjaikon életük végéig, valamit mindenki csinálni szeretne felszabadult idejével. Mindig kíváncsi voltál, mihez kezdtek olyan, az elmúlt években visszavonult sztárok, mint Tom Boonen vagy Thomas Voeckler? Összeállításunkban most megmutatjuk nektek! 

Ha egy profi versenyző befejezi aktív pályafutását, hirtelen egy teljesen más élethez kell alkalmazkodnia. Kiszakad a versenyek és edzések mindennapi körforgásából, megszűnik az őt körülvevő buborék, és azon kapja magát, hogy valamit kezdenie kell a felszabadult idővel. Mindehhez hozzátéve, hogy bár a kerékpárosok többsége nem keres rosszul, még a nagy sztárok közül is kevesen kaszálnak súlyos milliókat karrierjük során, nem meglepő, hogy a visszavonuló versenyzők többsége új foglalkozás után kell hogy nézzen. Vajon mihez kezdtek a pályafutásukat az elmúlt években befejező nagy nevek?

Csináld amihez értesz: maradj a sportban

A legkézenfekvőbb opció ami valamennyi pályafutását befejező sportoló előtt kínálkozik, hogy megpróbál a versenyzés abbahagyása után is a sporton belül elhelyezkedni. Persze a kerékpár esetében erre is többféle lehetőség adódhat. A legegyszerűbb váltás, ha versenyzést követően valaki a profi mezőnyt körülvevő szakmai stáb részévé válik, mint tette azt Ivan Basso.

Az egykori Giro győztes olasz sztár több kisebb edzői állást követően Alberto Contadorral állt össze és vált a Kometa Cycling Team sportigazgatójává, melynél a spanyol Tour győztes a tulajdonos szerepét tölti be. A páros projektje Magyarországon is jól ismert lehet, hiszen idén tőlük kapott szerződést Dina Márton és jövőre itt teker majd Fetter Erik is.

Hasonló karrier lebeg a franciák egykori kedvence, Thomas Voeckler szeme előtt, a most negyven éves ex-bringás azonban elmondása szerint pusztán a versenyzői tapasztalata miatt nem érezte magát készen egy ilyen szerepre, így egy sportmenedzseri képzésbe kezdett, hogy a jövőben saját csapatát vezethesse. Emellett tévés szakkommentátorként és a Tour de France-t szervező A.S.O nagyköveteként dolgozik.

Nincs többé nyelvnyújtogatás a mezőnyben

Persze a szakmai állás nem való mindenkinek, de annak sem kell elszakadnia a kerékpározástól, aki nem kezdene edzősködésbe. A sport technikai részéhez kicsit jobban értő (vagy ezt ügyes marketinggel elhitető) egykori versenyzők számára jó opció lehet egy bringabolt nyitása, esetleg egy saját márka piacra dobása. A legismertebb ilyen projekt alighanem Andy Schleck kerékpárüzlete Luxembourgban, de ezzel tölti nyugdíjas napjait Danilo Di Luca és Carlos Sastre is.

A Schleck fivérek másik tagja, Frank sem szakadt el a sporttól, többek közt a tesók nevével fémjelzett Grand Fondók szervezésével tölti idejét. Saját amatőr versenyek rendezése egyébként kifejezetten népszerű tevékenység visszavonult kerékpárosok körében, elsődlegesen ezzel foglalkozik Fabian Cancellara és Ryder Hesjedal is, a róla elnevezett verseny szervezésében és promótálásában aktívan résztvevő Cadel Evans viadala pedig egyenesen World Tour szintig vitte.

Hagyd a bringát, kezdj új sportba!

Ha a versenyző egy hosszú pályafutás végére belefáradt a kerékpáros világ közegébe, de a sportok iránt továbbra is él a lelkesedése, még mindig opció lehet, hogy egy új sportban próbálja ki magát. Ez lehetett a gondolatmenete Andrew Talanskynak is, igaz a Dauphiné 2014-es győztese nem merészkedett túlzottan ismeretlen vizekre, hiszen új sportjában a bringát sem tette le, csupán hozzácsapta a futást és az úszást, azaz triatlonozni kezdett.

Andrew Talansky is befejezi versenyzést

Lényegesen bátrabb váltást hajtott végre Tom Boonen, a klasszikusok korábbi királya régi álmát megvalósítva autóversenyzésbe kezdett aktív pályafutása befejeztével. A belga nem is számít sikertelen pilótának, nemrég megszerezve első győzelmét a Supercar Benelux Challange bajnoka lett. Teljesen azért a bringától sem szakadt el, tanácsadói szerepet töltött be a Lotto Soudal csapatánál, és nagyobb versenyek rajtjainál is rendre feltűnik.

A versenyzéssel ugyan felhagyott, de a sportélettől nem szakadt el John Gadret, a 2011-es Giro 3. helyezettje. A francia a közigazgatásban helyezkedett el, Pas de Calais megye sportért felelős vezető hivatalnoka lett. Emellett azért visszakacsint a kerékpár felé is, a Tourt szponzoráló Sodexo vállalat vendégeit szokta autós szakaszbejárásra kísérni a versenyek alatt.

Na és mit szólnál valami teljesen máshoz?

Persze olyanok is akadnak, akik pályafutásuk befejeztével új kihívásokat keresve valami egészen másba szerettek volna kezdeni. Az egykori kiváló amerikai sprinter, Tyler Farrar például tűzoltónak állt, mint mondta, szeretett volna valamit visszaadni annak a közösségnek, melynek oly sokat köszönhet. Néha azért bringás múltjának is hasznát veszi, amikor jótékonysági tekeréseken gyűjt adományokat új munkahelyének.

Szintén új foglakozás után nézett Simon Gerrans, aki pénzügyi szakma felé vette az irányt. A Goldman Sachs gyakornoki programjában elhelyezkedve vált az intézet sportért felelős pénzügyi tanácsadójává. Nem tudjuk, tizenöt éves aktív pályafutás után hogy viseli az irodai munka világát, mindenesetre dicséretes próbálkozás.

Bár a cikkünk elején alapvetésként kezeltük, hogy a visszavonult kerékpárosoknak valamihez mindenképpen kezdenie kell, azért ellenpélda is előfordul. A háromszoros világbajnok Oscar Freire például teljes egészében családjának szenteli felszabadult idejét, de nem kell magát különösebben megerőltetnie a norvég legenda Thor Hushovdnak sem, aki a Trimtex márka nagykövetsége mellett Monacóba költözve tengeti nyugdíjas éveit.

Ha végképp nincs semmi ötleted? Bringázz tovább!

A felsorolásban szereplő versenyzők ilyen vagy olyan módon, de mind megtalálták új munkájukat a profi versenyzés nélküli életben, a feladat azonban ettől még nem egyszerű, szinte valamennyi visszavonuló versenyző kiemeli az átállás nehézségeit. Nem tudjuk, hogy az ettől való félelem milyen szerepet játszik döntéseikben, de vannak bringások, akik az idő múlására fittyet hányva egyszerűen nem hajlandóak abbahagyni. Davide Rebellin 48 évesen még mindig az új szezonra készül, de könnyen lehet, hogy a szintén negyven fölötti Francisco Mancebo is visszatér még jövőre. Komolyan kíváncsiak vagyunk, ők mihez kezdenek majd, ha egyszer befejezik.

Mi ezen versenyzők profi pályafutását követő karrierjét tartottuk a legérdekesebbnek, de ha van információtok más ismert bringás tevékenységéről, szívesen fogadjuk történeteiteket!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet