Alejandro Valverde (Movistar) folytatta hihetetlen tavaszi sorozatát és elképesztően fölényesen kerülte ki a célegyenesben az utolsó kilométeren robbantó Daniel Martint.

Hirdetés

A 258 kilométeres verseny rajtja előtt az Astana csapata állt az első sorban és megemlékeztek a tegnap elhunyt Michele Scarponiról. A verseny során sokan fekete karszalagot viseltek.

A rajt után Tiago Machado (Katusha), Anthony Perez és Stéphane Rossetto (Cofidis), Mekseb Debesay (Dimension Data), Bart De Clercq (Lotto Soudal), Nick Van Der Lijke (Roompot), Fabien Grellier (Direct Energie) és Aaron Gate (Aqua Blue) lépett el a mezőnytől. A mezőny 11 percre is elengedte őket.

A verseny ezután két nem túl súlyos bukást, és Simon Gerrans (Orica-Scott), valamint Sebastian Henao (Team Sky) rövid életű próbálkozásait leszámítva nyugodtan haladt a célig, miközben a szökés az emelkedőket megmászva folyamatosan morzsolódott. Az igazi összhang 30 kilométerrel a cél előtt magasodó Redoute-on tört meg, de néhányan továbbra is kitartottak a mezőny előtt.

A Côte de La Roche-aux-Faucons hegyen támadott Henao ismét, amiből több ígéretes akció is kialakult, azonban a döntés a verseny legutolsó kilométereire maradt. A Côte de Saint-Nicolas-n Davide Formolo (Cannondale-Drapac) robbantott és akciója egészen sokáig kitartott.

A történetnek az utolsó kilométeren belül lett vége, amikor Daniel Martin (Quick-Step Floors) utána eredt az olasznak. Az erejével teljesen elkészült Formlot kikerülte, mintha szemből jött volna, így a megmaradt főmezőnyből már Valverde is reagált. A spanyol villám sebességgel utolérte a 2013-as verseny győztesét, így már csak két kérdés maradt: be tudja-e venni az utolsó kanyart Martin és Valverde vajon hogyan fog ünnepelni?

Martin ezúttal nem rontotta el, de Valverdével ezúttal sem bírt. A spanyol játszi könnyedséggel sprintelte le a Quick Step versenyzőjét, így negyedszerre nyerte meg a Liége-Bastogne-Liége-t.

A nők versenyét Anna van der Breggen nyerte, az egyetlen magyar induló Király Mónika 8 perc hátrányban az 51. helyen érkezett.

Videón a végjáték:

A 2017-es Liége-Bastogne-Liége végeredménye:

Borítókép: ASO

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet