Az olasz Androni Giocattoli – Siedermec ott folytatta a Tour de Hongrie-n, ahol abbahagyta 2018-ban. Tavalyhoz hasonlóan ismét brutális erődemonstrációt tartottak és meg is nyerték az első mezőnyszakaszt.

Hirdetés
1. szakasz: június 12. szerda – Velence – Esztergom – 194 km

A nap elmenésébe két magyar is bekerült, Lovassy Krisztián (Magyar válogatott) és Rózsa Balázs (Differdange – GeBa) Jon Božič-csal léptek el a mezőnytől. Ez a nagy csapatoknak ideális forgatókönyv volt, egészen kilenc percig engedték a triót elmenni.

Fotó: Vanik Zoltán / tdh.hu

Lovassy elvitte a gyorsasági hajrákat az esztergomi körpályáig, ott viszont Božič nagyon hamar lelécelt. A magyarok a Kétbükkfa-nyeregig együtt tekertek, majd a lejtmenetben utolérte őket az Androni vezette főmezőny és később ugyanerre a sorsra jutott Božič is. Esztergomon a prológ második helyezettje, Krists Neilands (Israel Cycling Academy) elvitte a mezőnyből a részhajrát, így virtuálisan átvette a sárga trikót Jan Bartától.

Innentől brutális tempóban közlekedett az Androni, és csak az utolsó dobogókő-mászás felénél vette át a kezdeményezést a Neri Sottoli. Szemre is pusztító volt a tempó felfelé, minden bizonnyal olyan rekordok születtek most ezen a hegyen, amelyeket maximum egy újabb Tour de Hongrie szakaszon fognak majd megdönteni a jövőben. A hegytető előtt már meg is indult a mozgolódás, Luis Maté (Cofidis) vitte el a pontokat.

A lejtmenetben Rajovič Dušan (Adria Mobil) lépett el a mezőnytől és szert tett néhány másodpercnyi előnyre. Habár úgy ment lefelé, mintha nem lett volna holnap, végül a mezőny utolérte, nagyjából húsz fő csatázhatott a bazilika előtt kijelölt célban. A felvezetés az Androninak sikerült a legjobban és Manuel Belletti címvédőként magabiztosan meg is nyerte a szakaszt Hugo Hoffstetter (Cofidis) és a lejtmenetben is próbálkozó Rajovič Dušan (Adria Mobil) előtt. Belletti, ahogy tavaly, ezúttal is átvette az vezetést az összetettben. A legjobb magyar Valter Attila (CCC Development Team, 6.) lett, de megjött az elejével Fetter Erik (Pannon Cycling Team, 13.) és Dina Márton (Kometa Cycling Team, 19.) is.

A 2019-es Tour de Hongrie 1. szakaszának végeredménye és az összetett állása:

Címlapfotó: Vanik Zoltán / tdh.hu

Hirdetés
A bringázás mellett az írás volt az első olyan dolog az életemben, ami több, mint két hétig le tudott kötni és ez máig is tart. Ebből lett a Flowcycle, ahol az a célom, hogy bemutassam, a bringa nem csak szimplán egy eszköz, hanem megoldás korunk legtöbb égető problémájára. És mellette piszkosul élvezetes is!

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet