Rendhagyó módon csak a felnőttek versenyeznek majd a csütörtökön kezdődő imolai országúti kerékpáros világbajnokságon. Az MTI a magyar versenyzőket kérdezte a várható erőviszonyokról.

Hirdetés

A vb-t eredetileg a svájci Aigle-Martignyben rendezték volna, ám a szervezők a járványügyi intézkedések miatt nem tudnák ott lebonyolítani a viadalt, amelynek így vasárnapig a Bologna közelében fekvő Imola ad otthont. A vb programja a pandémia miatt a szokásosnál rövidebb lesz, csak felnőtt férfi, illetve női időfutamra és mezőnyversenyre kerül sor. A férfiak és a nők mezőnyversenyének útvonala megegyezik: előbbiek kilenc, utóbbiak pedig öt kört tesznek majd meg a 28,8 kilométeres pályán. A két emelkedőt tartalmazó útvonalon a férfiak 258,2 kilométert tekernek és közel 5000 méter szintkülönbséget küzdenek le, a nőkre 143 kilométer és mintegy 2800 méter szintkülönbség vár.

A mezőnyversenyben úgy néz ki egyik nemben sem lesz ott a címvédő: a férfiaknál a dán Mads Pedersennek nem fekszik az olaszországi verseny útvonala, míg a nőknél a holland Annemiek van Vleuten a múlt héten bukott a női Girón, megsérült a csuklója. Van Vleuten azonban a napokban csuklórögzítővel kerékpározott, így nem zárja ki az indulást.

Az időfutamban viszont indulnak a tavalyi győztesek, így az ausztrál Rohan Dennis és az amerikai Chloé Dygert Owen is megvédheti címét a megszokottnál rövidebb, 31,7 kilométeres, 200 méter szintkülönbséget tartalmazó egyenkénti indítású viadalon. A négyből három versenyszámban lesz magyar résztvevő: Peák Barnabás és Filutás Viktor az időfutamban érdekelt, míg Valter Attila, illetve Vas Kata Blanka révén mindkét nem mezőnyversenyében indul magyar bringás.

A verseny helyszínére szerdán utazó Dér Zsolt szövetségi kapitány az MTI megkeresésére kiemelte: miután idén sem junior, sem U23-as viadalt nem rendeznek, így a magyar fiataloknak a felnőttek között kell bizonyítaniuk. Mint mondta, a férfi időfutamban magas, 50 kilométeres óránkénti átlagsebesség várható a győztestől, így már jónak számítana, ha a számban magyar bajnok Peák megközelítené ezt a tempót, amelyhez hasonlóval diadalmaskodott az ob-n. A mezőnyversenyben magyar bajnok, a székely körversenyen negyedik Filutás pedig első vb-jére készül.

Peák a közösségi oldalán osztott meg egy történetet arról, ahogy gyermekkori példaképe, Fernando Alonso hosszú időn át tartotta maga mögött a 2005-ös imolai Forma-1-es futamon Michael Schumachert. Az MTI-nek elárulta: emiatt a helyszín is plusz motivációt jelent a számára. Elvárásként önmaga felé az időfutam tökéletes teljesítését tűzte ki. Mint mondta, szeretne jól menni, és az elmúlt időszakban jó formában is érezte magát.

Fotó: Vanik Zoltán / Bringasport

A férfi mezőnyverseny kapcsán is azt mondta a szövetségi kapitány, hogy nehéz jósolni, hiszen a Tour de Hongrie-n győztes Valter Attilának ilyen hosszú versenye még nem volt. Dér Zsolt úgy fogalmazott: a magyar körversenyen Valter megmutatta, hogy erős és jól fel tud menni egy nehéz hegyen, viszont itt más lesz a pálya karakterisztikája, kilencszer kell teljesíteni a két emelkedőt.

A végső sikerre esélyesek között megemlítette a Tour de France-on diadalmaskodó szlovén Tadej Pogačart, a francia körversenyen második szlovén Primož Roglič-ot, vagy épp a belga Wout van Aertot, de nem tartaná meglepetésnek a 2017-es győztes holland Tom Dumoulin vagy a francia Julian Alaphilippe sikerét, vagy akár a 2018-as világbajnok Alejandro Valverde győzelmét sem a rövid, brutális emelkedőkön.

A női mezőnyversenyben az országút mellett hegyikerékpárban és terepkerékpárban (cyclocross) is remeklő, előbbi két számban friss magyar bajnok 19 éves Vas Kata Blankától a legjobb húszba kerülésre is lehet esély Dér Zsolt szerint.

Vas az MTI megkeresésére elmondta: élete legjobb formájában van, ugyanakkor nehéz versenyre számít a felnőtt mezőnyben. Célként a viadal befejezését tűzte ki maga elé. Kifejtette: igyekszik végig figyelni a helyezkedésre és a koncentráció fenntartására, mivel nem szokott ilyen hosszú távokat tekerni.

A vb programja:

 • szeptember 24., csütörtök: elit nők egyenkénti időfutama
  • Közvetítés: Eurosport 14.35-től
 • szeptember 25., péntek: elit férfiak egyenkénti időfutama (Peák Barnabás, Filutás Viktor)
  • Közvetítés: Eurosport 14.25-től
 • szeptember 26., szombat: elit nők mezőnyversenye (Vas Kata Blanka)
  • Közvetítés: Eurosport 12.30-tól
 • szeptember 27., vasárnap: elit férfiak mezőnyversenye (Valter Attila)
  • Közvetítés: Eurosport 2 14.00-tól
Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet