Mint tudhatjátok, nagyon benne vagyunk ebben a Strava-témában. Itt leltünk rá egy top 10-es kérdésre is, amiben arról zajlott az eszmecsere, hogy miként lehet tisztán tartani, valamint rendesen kitisztítani a kulcsot, ha már ellepte a kosz, rosszabb esetben a penész. Utánajártunk a témának, úgyhogy jöjjenek a tippek!

Nos, amilyen könnyű lehet kulacsból inni, olyan nehézzé válhat a tisztítása. Az első és talán az egyik legfontosabb dolog, hogy a kulacsot minden használat után érdemes azonnal elmosni, akkor is, ha csak vizet ittunk belőle, hiszen így kisebb az esélye annak, hogy benne maradnak a nem kívánt lerakodások.

Hirdetés

Több helyen is megemlítették, hogy a mosogatógép milyen hasznos ebből a szempontból, de ezt három okból kifolyólag is hanyagolni fogom most a leírásokban:

  1. először is nem mindenki rendelkezik ilyen konyhai felszereléssel,
  2. másrészt lehet, hogy a mosogatógép vízhőmérséklete közel kerül a forrásponthoz, ami által a műanyag deformálódhat,
  3. harmadrészt olvastam, hogy volt, aki a rozsdamentes kulacsát helyezte be a mosogatógépbe, aminek egyes részei felsértették a kulacs anyagát. A rozsdamentes kulcsról, illetve a termosz kulacsról majd egy kicsit később említek még pár szót.

Emellett voltak, akik a komolyabb tisztítószereket is szóba hozták lehetőségként. Nem különösebben vagyok ennek a híve (környezeti, valamint egészségügyi szempontból), így most elsősorban olyan természetesebb anyagokat mutatok be, amik a legtöbb konyhában is fellelhetőek. Főleg, hogy a komolyabb tisztítószereket nehezebb rendesen elöblíteni, már pedig ha marad vegyszer a kulacsban az a szervezetünkre is rossz hatással lehet. Ráadásul a már belinkelt Strava linkben is elmorfondíroztak azon, hogy vajon az-e a környezetkímélőbb, ha kidobjuk a kulacsot (ami sok esetben műanyag és nem bomlandó), vagy az, ha nagyon erős koncentrációképességű mosogatószereket engedünk a lefolyóba. Nyilván egyik sem az. Igyekszünk olyan ötleteket bemutatni, amik kíméletesebb tisztítószereket tartalmaznak, és amikkel a kulacs is tisztán tartható, hogy ne kelljen azt kidobni.

A másik kritikus kérdés a meleg víz. Elvileg sem a meleg, sem pedig a sav (pl.: citromsav) nem tesz jót az átlagos műanyag kulacsoknak, mert olyan veszélyes anyagok oldódhatnak ki (pl.: bpA, etilén glikol, antimon trioxid), amik hatással lehetnek szervezetünk egészségére. Ez a pillepalackokra, PET-palackokra, és az egyéb műanyagtároló edényekre is igaz. Azt is hallhattuk már, hogy műanyag edényben sem érdemes ételt melegíteni a mikróban, nem véletlenül. Kisbabáknál, gyerekeknél és anyukáknál erre kifejezetten fontos odafigyelni. Igaz, az Európai Unióban is betiltották már a bpA felhasználását a cumisüvegeknél, azért érdemes lehet lecsekkolni az ilyesmit, ha valaki szeretné tudni, miből eszik, vagy iszik. Ha szeretnél ennek utána nézni, akkor bővebb információkat találsz ezen a linken az „Így ellenőrizze le a műanyagjait” bekezdés alatt. További hasznos információkat a műanyag tárolóedényekről itt is találhatsz.

Sok féle kulacs létezik, valamelyikről elég csupán a kupakját letekerni, de van, amelyik szívószállal is rendelkezik, és szinte már konkrét elemekre lehet bontani a tisztításhoz.

Nos, először is lássuk a kulacs belső részét:

1. Tipp

Tegyünk 2 kiskanál ecetet, 3 kiskanál rizst, majd 2 kiskanál szódabikarbónát az üvegbe. Öntsünk bele vizet, tekerjük rá a kupakot, majd rázzuk fel azt jó alaposan. Hagyhatjuk is állni egy kicsit, hadd dolgozzon. (Az ecet, valamint a szódabikarbóna elvileg fertőtlenítő hatással is bír sok más természetes anyaghoz hasonlóan. A háztartásban több mindent is szoktak ezekkel a hozzávalókkal tisztítani. Az ecetnek igen erős szaga van önmagában is, de elvileg, ha megfelelően hígítjuk akkor nem lesz ebből különösebb probléma. Másrészt fontos, hogy az üveget tényleg rendesen elmossuk és kiöblítsük a művelet végén.) Ha úgy érezzük eleget vártunk, akkor öntsük ki az üveg tartalmát. Használhatunk egy kis szűrőt is a kiöntésnél, amibe a rizs le tud peregni, így nem dugítjuk el a lefolyót és a rizstől is könnyebb megválni. Ezután mossuk el az üveg külsejét szivaccsal, valamint tisztítószerrel. (Megjegyzem ma már természetes alapanyagokból készült mosogatószivacsot, valamint bio mosogatószert is lehet vásárolni, ha valaki szeretne. A mosogatószernél érdemes kitapasztalni melyik válik be jobban, de erről is vannak már különböző tesztek a neten.) A nehezebben hozzáférhető részeknél használhatunk külön erre a célra tartott fogkefét (pl.: a kupak belsejéhez, vagy az üveg tetejéhez). Az üveg belsejéhez hatékony lehet egy üveg tisztító/üvegmosó eszköz. Mossuk, illetve öblítsük el az üveget, majd hagyjuk azt száradni. A szárítás kifejezetten fontos, hiszen az állott víz ugyanúgy bebüdösödhet az üvegbe.

2. Tipp

A folyamat a további tippeknél ugyanaz, csupán a tisztítószerek változnak.

Használhatunk a tisztításnál csupán 3 kupak ecet is, amit vízzel oldunk fel. Felrázzuk, majd ugyanúgy elmossuk az üveget.

3. Tipp

Ugyanez igaz a szódabikarbónára, amit sokan önmagában is alkalmaznak, vízzel hígítva.

Mi a helyzet a szívószállal/camelbakkel, és a további apró műanyagrészekkel?

Néhányan ugyanúgy beszokták áztatni ezeket a részeket ecetes, valamint szódabikarbónás vízbe, akár egy kis edényben. A szívószál belsejéhez, valamint az apróbb részekhez hozzá férhetünk erre alkalmas kisebb tisztító eszközökkel. A linkelt videóban ezt a következőképpen prezentálják:

Visszatérve a rozsdamentes kulacsokhoz, azt már említettem, hogy a mosogatógép miért necces ebből a szempontból. Az üvegtisztító kefe szintén nem minden helyzetben bizonyult megfelelő eszköznek. A következő ötlet azonban már beválthat:

4. Tipp (rozsdamentes kulacshoz)

Tegyünk 2 kávéskanál szódabikarbónát a kulacsba, majd öntsünk rá ecetet. Hagyjuk pezsegni. Ha a pezsgéssel felhagyott hozzáadhatunk 1 kanál nagy szemű sót, ami ugyancsak segíthet a szennyeződések feloldásában. Adjunk hozzá körülbelül 1 dl vizet, zárjuk vissza a kupakot, majd rázzuk fel. Ezután jó alaposan mossuk el a kulacsot.

Azt se felejtsük el, hogy a rozsdamentes kulacsokba, illetve termosz kulacsokba nem ajánlott alkoholt tenni, de fagyasztóba és mikrohullámú sütőbe sem szabad elhelyezni. Hogy milyen anyagokat tartalmaz, arról általában értesülhetünk a termékleírásban, ahogyan arról is, hogy az összetevők a szabályoknak megfelelnek-e, vagyis hogy a termék tartalmaz-e például BpA-t, vagy más káros anyagot.

Ha már mindent kipróbáltunk, de semmi nem jött be, esetleg kulacsunkat nagyon elhasználtuk és úgy érezzük ideje megválni tőle, akkor környezetkímélőbb megoldás szelektív hulladékgyűjtőbe dobni egyszerű szemetes helyett.

 

Ezek lettek volna a mi tippjeink. Te hogy szoktad tisztítani a kulacsodat?

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Az ecet ugyanugy sav mint a citromsav. Tehat ugyanugy nem tesz jot a kulacsnak. A szodabikarbona meg enyhe lug. Altalanos iskolaban megtanultuk miert baromsag ezt a kettot osszekeverni es ezzel barmit is tisztitani. Persze hat de kb annyit mintha siman vizbe aztatod. Nem tudom miert kell ilyen marhasagokat osszehordani.

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet