A sisak-kérdés mindig is komoly viták tárgya volt a bringások között. Most egy svájci cég állítja azt, hogy kitalálta az ideális arany középutat.

A probléma onnan gyökeredzik, hogy a valóságban sokkal kevésbé veszélyes kerékpározni, mint azt a legtöbben gondolják, vagy hangoztatják. A veszély azonban, mint minden forgalomban résztvevő járművezető esetében, így a biciklizés közben is jelen van. A sport célú kerékpárosok szinte mindig viselnek bukósisakot, a városban flangáló utcai harcosok viszont szinte sosem.

Miért van ez?

A képlet egyszerű. A sport célú kerékpárosok sokkal nagyobb átlagsebességgel hajtanak mind az országúton, mint az erdei utak köves, sziklás útvesztőiben. Itt nem kérdés, szükség van a sisakra. Városban az átlagsebesség megfeleződik, jellemzően 15-20 km/h-s átlagot hajtunk a betondzsungelben. A fejsérülés veszélye itt már egy tapasztalatlanabb bringás esetében is töredékére csökken.

A képen egy fejvédőt helyeztünk el

Persze, idealisták lennénk, ha ezek után azt feltételeznénk, hogy városban csupán azért nem hordanak sisakot az emberek, mert tizedes pontossággal tisztában vannak a fejsérülés kockázatának statisztikáival. Az indokok sokkal prózaibbak. Egy városi bringás nem akar sportolóként kinézni. Márpedig a legtöbb fejvédő funkciójából adódóan nem túl elegáns, nehéz hozzáöltözni, és egyáltalán nem praktikus.

Bizony, sokan azért sem hordanak sisakot, mert a rövid városi menetek között, amikor dolgukat intéznék, nem tudják hová tenni a merev és relatíve sok helyet foglaló sisakot.
A hűvösebb napokon még szintén jellemző probléma az is, hogy hűvösebb időben sapkát kell venni a sisak alá. Ez még jobban tönkreteszi a frizurát, kényelmetlenné is teheti a sisak viselését…egyszerűen rossz az egész.
A fenti problémák megoldására Nico De Wilde és Frederik Baeckelmans megálmodta a svájci Ribcap designer védősapkákat.

Ezek a hagyományos sapkáktól látszólag semmiben nem különböző fejvédők hosszú fejlesztés után jutottak el a mai formájukhoz.
De Wilde-ék a lehető legtökéletesebb kompromisszumot akarták megtalálni, így a stílusból, a kényelemből és a praktikumból egyértelmű volt, hogy nem engednek, már csak azt az anyagot kellett megtalálni, amivel biztonságossá is tehető a sapka.

Így született meg a V10-re keresztelt high-tech védőbetét, amit a sapkák belsejébe varrtak bele. Ez a védőbetét még egy vékony réteg kiváló minőségű SAF anyaggal van bevonva, ami még jobban csillapítja az ütéseket. Az SAF-V10 kombinációja olyan egyedi tulajdonságokkal ruházza fel a Ribcapeket, mint az energiaelnyelés és a jó ütésállóság.

A különleges anyag nem kaphatta meg a hagyományos, főként sport célra kitalált bukósisakoknál alkalmazott EN1078-as szabványt, de kisebb ütődésektől, felületi sérülésektől megvéd. Ribcapet viselve meg sem érzed, ha egy kisebb kalapáccsal ráütnek a fejedre, sőt akár a falnak is nekifuthatsz fejjel 🙂

A minden egyes Ribcapet svájci sztenderdek alapján Bulgáriában kézzel készítenek, ami korunk tömegtermelésének és a hatalmas választék tudatában nem kis fegyvertény.

Összesen több mint 15 sapka több mint 39 változata, színvariációja közül válogathatsz. A modellek között van kifejezetten téli bringázásra, vagy akár síelésre, snowboardozásra kitalált darab. Ezeket a modelleket Ribcap minőségi, merinó gyapjúja tartja melegen.

De vannak nyári közlekedésre való szellősebb darabok is. Ezek a modellek a látszattal ellentétben nagyon jól szellőznek, ugyanis viseléskor a fejen szétterülve szellőzőnyílások engedik be a menetszelet. A biztonság kedvéért – ahogy az összes többi Ribcap is – speciális lélegző anyaggal (Coolmax) látták el a sapkákat, így sokkal nehezebben izzadsz le, mint egy hagyományos sapkában. A fényvisszaverőcsíkkal pedig könnyebben vesznek észre a városi forgalomban is 🙂

A Ribcapesek a gyerekeket se felejtették ki, külön a kisebbek anatómiájára öt eltérő stílusú sapkát lehet választani.

A magyar Ribcapesek most ráadásul extrajófejek, ugyanis minden sapkájukra 50% kedvezményt adnak nektek, Flowcycle olvasóknak ha webáruházukban a flowcycle2018ribcap kupont használjátok fizetéskor.

(A cikket a Ribcap támogatta)

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet