A lelkes feltalálók csak nem nyugodnak addig, amíg végleg nyugdíjba nem küldik a több mint száz éve működő lánchajtást. A NuBike sok mindenben korszakalkotónak tűnik, de vajon tényleg működik a valóságban is?

Szíjhajtás, Stringbike és a Ceramicspeed különleges hajtásrendszere – különböző alternatív megoldások egy kerékpár hajtási rendszerére, de igazán egyikük sem tudta letaszítani trónjáról a tradicionális lánchajtást. A NuBike ismét a megváltást ígéri, sőt, még annál is többet.

A feltaláló Rodger Parker indíttatása elég közelről jött: felesége gyakran kerékpározott, de folyamatosan térdproblémákkal küszködött. Sajnálattal nézte azokat a bringásokat is, akiknek problémáik akadnak a lánccal például egy defektes kerék cseréjekor, vagy a lánc elszakadásakor.

Parkernek jó néhány vázlat után egy mérnök segítségével valóságot csinált a NuBike-ból, ami állítása szerint a fenti problémákat mind megoldja, lévén a körkörös hajtást egy nagyjából függőleges taposó mozdulat váltotta fel, lánc pedig nincs. A NuBike hajtása a hosszabb hajtókaroknak köszönhetően a feltaláló szerint jóval hatékonyabb a hagyományos lánchajtásnál. Arról viszont nem találtunk információt, hogy milyen lehet a NuBike-kal kiállva tekerni, vagy lehet-e rá valamilyen váltót szerelni.

A kezdeti prototípusoknál azért bőven volt baj, mert hiába állt össze a projekt, nem sikerült olyan erős és viszonylag olcsón gyártható acélt találni, ami elbírja ezt a speciális terhelést, így a szerkezet könnyen miszlikbe hajlott pár erősebb taposás után. Emiatt egy évig állt is a projekt, végül a hadiiparban találták meg a megoldást.

A kész prototípusokból csináltak egy Kickstarter kampányt, ahol nagyjából 100 millió forintot akartak összegyűjteni a sorozatgyártásra. Sajnos a kampány kegyetlenül besült, alig 10 ember akadt, aki támogatta a projektet és azóta nem is nagyon adtak hírt magukról. Így sajnos a NuBike is egy marad a sok reményteli, de végül el nem terjedő alternatív bringahajtás közül.

Hirdetés

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet