Júniusban átadják a Tiszafüredet Poroszlóval összekötő kerékpárutat, így nyáron a teljes Tisza-tavat biztonságosan körbe lehet tekerni. A kis kör 70 km, míg a nagy kör 95 km hosszan kerüli meg a tavat, a gépkocsiforgalomtól teljes hosszában elválasztva. A beruházás során 2 híd épül a tó fölött, míg 1-1 híd a Tiszán és az öblítő csatornán vezet át. A két települést további 6,5 km kerékpárút köti össze.

Hirdetés

A Poroszló és Tiszafüred között épülő kerékpárút leglátványosabb műtárgya az a kerékpáros híd, amely a Tiszán ível át. A híd hossza 280 méter, az íves főtartós acélszerkezet súlya 350 tonna. A tervezőnek egy könnyed, tájba illeszkedő szerkezetet kellett megálmodnia – ismertette az építkezés részleteit Kiss Boglárka, a beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. szóvivője.

A szakasz a nemzetközi EuroVelo 11-es kerékpárút része, így a fejlesztés a hétvégi kikapcsolódás mellett a hosszú távú kerékpáros turizmust is szolgálja. Az útvonal hazánkat Szegedtől a Zemplén északi csücskéig szeli át, jelentős részén a Tisza mentén. Az átadással a közkedvelt Balaton-kör mellett a Tisza-tó is felkerül a kerékpározni vágyók úticéljai közé.

Révész Máriusz, aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a beruházással kapcsolatban elmondta, hogy hiánypótló útszakasz épül meg, hiszen a Tisza-tó egyre népszerűbb a kerékpárosok körében. Az elmúlt három évben háromszorosára nőtt a tó körül bringázók száma. Tavaly már 58 ezer biciklist számoltak Kiskörénél. A hidaknak köszönhetően biztonságossá és sokkal kellemesebbé válik a Tisza-tó körbetekerése. 

A kerékpárút és a kerékpáros hidak hazai forrásból, az Innovációs és Technológiai Minisztérium megbízásából, a NIF Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában épülnek meg. A kivitelezés nettó értéke 3,1 milliárd forint, a kivitelező a Hódút Kft.

A Tisza-tónál a Flowcycle csapat is járt, részletes útvonalbeszámolónkat alább olvashatjátok.

Zárt bringás pálya Magyarországon?

Hirdetés

1 hozzászólás

  1. Hurrá! 10 éve várok már erre a hírre. Ki lehetne rakni szemeteskukákat a kis körön. A kiskörei vízerőmű és Abádszalók között fel kellene újítani az utat. Brutálisan szar!!! A komp jár már a nagy körön Tiszadorogmánál?

Hozzászólnál, vitatkoznál? Itt megteheted!

Ne felejtsd el a hozzászólást!
Kihagytad a nevet